23 Mart 2016, Çarşamba 10:41:59

Avrupa Havalimanları ne kadar güvenli?

Güvenlik uzmanları, Türkiye dışında Avrupa’daki havaalanlarının hiçbirinde check-in öncesinde cihaz taraması yapılmadığına dikkat çekiyor.
  • AHL de yarim lt kesin, 1 lt.ye kadar yuksek oranli icilebilir sıvıyı içeri sokma saadet dönemi An itibariyle bitmiş (pc2811) geçirmediler. Dün akşamda ESB da yine tüm içilebilir sıvılar toplandı.
  • HEPINIZ SIMDI AFERIN TURKIYE DIYECEKSINIZ DE POTANSIYEL TEHLIKE OLDUGUNDAN DOLAYI BOYLE TURKIYE DE. AVRUPA DA POTANSIYEL TEHLIKE SIMDILERDE FAZLA ,ESKIDEN YOKTU. BURDA ORNEK VERECEK OLURSAK ALMANYA YER ALTI ULASIM ARACLARINDA BIZ DEKI GIBI GUVENLIKLER BASTI BASMADI MI DIYE BAKMIYOR. CUNKU HAK YEMEDEN NE GREEKIYORSA ONU YAPARLAR
  • burda hic kontrol etmiyorlar, calisanlar 'yeterki maasimi alayim evime gideyim derdine'
  • Kontrol ve güvenlik açısından yazıda da verilen örneklere bakın: yüksek kontrollü yazılan ülke ve şehirlerin hepsi gelişmemiş 3.dünya ülkeleri
  • Cin'de dahi bu kadar kontrol yok. Havalimanlarina rahat rahat giriliyor. Bravo Turkiye'ye.
  • daha bir ay once bruksel havalimanindaydim, terminale kadar hicbir kontrol yok..bagaj alimi bile otomatik cihazlarla yapiliyor o yuzden bir yetkiliyi bile gormuyorsunuz.
  • İzmir e kimse gitmedimi ordadaA'da arama yok
  • Ülkemizdeki havalimanj güvenlik önlemleri, birçok ülkeye göre cidden örnek. Tabii ki geçen, gözden kaçan olabiliyor birşekilde. İnsan yapımı bir sistem sonuçta.
  • Kim ne derse desin, ülkemiz havalimanlarındaki güvenlik önlemleri bir çok Avrupa limanına örnek teşkil edecek niteliktedir.

Güvenlik uzmanları, Türkiye dışında Avrupa’daki havaalanlarının hiçbirinde check-in öncesinde cihaz taraması yapılmadığına dikkat çekiyor.

Özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından havaalanlarında giderek sıkılaştırılan güvenlik önlemleri yolcuları bezdirecek hale geldi. AB'nin merkezi Brüksel'deki havaalanına alınan tüm önlemlere rağmen üç bombanın birden sokulabilmesi, havaalanı güvenliği konusunu bir kez daha gündeme getirdi. İki terörist üzerlerindeki patlayıcı yüklü yelekleri infilak ettirirken, güvenlik güçleri sonradan havaalanında patlamamış üçüncü bir bomba bularak etkisiz hale getirdi.

Brüksel havaalanında terminale giriş öncesinde arama olmaması, teröristlerin işini kolaylaştırdı. Ancak uzmanlar, Türkiye istisna olmak kaydıyla Avrupa'daki havaalanlarında kontrollerin check-in sonrasında yapıldığına dikkat çekiyor.

Havacılık alanında güvenlik danışmanlığı hizmeti veren Augmentiq şirketinin yöneticisi Matthew Finn, havaalanının sadece yarısının güvenli olmasının garip bir durum olduğunu belirterek, “Otoparka vardığınız ilk dakikadan itibaren tüm havaalanının güvenli olması gerekir” diyor.

Terminale kadar kontrol yok

Uzmanlar, Avrupa havaalanlarının Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'dakilerle karşılaştırıldığında oldukça açık ve rahat olduğu görüşünde. Bu bölgelerdeki pek çok havaalanında yolcuların belgeleri ve eşyaları, daha havaalanı binasına girmeden önce kontrol ediliyor.

Avrupa'daki tek istisna ise yolcu ve bagajların terminale girişte ve ardından check-in sonrasında da cihazdan geçirildiği Türkiye. Moskova’da da terminal girişlerinde kontrol yapılıyor.

Güvenlik konusunda en hassas ülkelerden biri şüphesiz İsrail. Tel Aviv'deki Ben-Gurion Havaalanı'nın eski güvenlik müdürü Pini Schiff, “İki teröristin terminal bölgesine patlayıcı maddelerle girilebilmesi şüphesiz son derece büyük bir hataya işaret ediyor” diyor.

Bir kilometre öncesinde arama

Somali merkezli Eş Şebab militanlarıyla mücadele eden Kenya'da da sıkı güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Başkent Nairobi’deki havaalanında ana terminale bir kilometre uzaklıkta bir kontrol noktası bulunuyor. Yolcular burada içinde bulundukları araçlardan indirilerek aranıyor.

Nairobi ve diğer Manila gibi havaalanlarında da yolcuların terminal binalarına girmeden önce pasaportlarını göstermeleri ve tarama cihazından geçmeleri gerekiyor.

Havacılık alanında güvenlik danışmanlığı hizmeti veren Augmentiq şirketinin yöneticisi Matthew Finn, hükümetlerin havaalanı güvenliği konusunu yeniden düşünmeleri ve istihbarat birimlerinin daha fazla bilgi paylaşması gerektiğini belirtiyor. Finn'e göre çözüm, yolcuya yük olmadan tarama yapan modern cihazların kullanımının yaygınlaştırılması. Güvenlik uzmanı, terminal öncesi tarama cihazları ve diğer önlemlerin maliyetinin çok yüksek olacağını da sözlerine ekliyor.

ABD'den güvenlik danışmanlık şirketi Country Risk Solutions'ın Başkanı Daniel Wagner ise bunun yakın zamanda gerçekleştirilebileceğini düşünmediğini belirtiyor. Bu düşüncesine gerekçe olarak da yetkililerin bu konuda bir aciliyet hissetmemesini ve yeterince para ayrılmamasını gösteriyor.

Deutsche Welle Türkçe

Avrupa Havalimanları ne kadar güvenli?

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

SAADET DÖNEMİ ~ 8 yıl önce
AHL de yarim lt kesin, 1 lt.ye kadar yuksek oranli icilebilir sıvıyı içeri sokma saadet dönemi An itibariyle bitmiş (pc2811) geçirmediler. Dün akşamda ESB da yine tüm içilebilir sıvılar toplandı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ASFSA ~ 8 yıl önce
HEPINIZ SIMDI AFERIN TURKIYE DIYECEKSINIZ DE POTANSIYEL TEHLIKE OLDUGUNDAN DOLAYI BOYLE TURKIYE DE. AVRUPA DA POTANSIYEL TEHLIKE SIMDILERDE FAZLA ,ESKIDEN YOKTU. BURDA ORNEK VERECEK OLURSAK ALMANYA YER ALTI ULASIM ARACLARINDA BIZ DEKI GIBI GUVENLIKLER BASTI BASMADI MI DIYE BAKMIYOR. CUNKU HAK YEMEDEN NE GREEKIYORSA ONU YAPARLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amsterdam Schiphol ~ 8 yıl önce
burda hic kontrol etmiyorlar, calisanlar 'yeterki maasimi alayim evime gideyim derdine'

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Örneklere bak.. ~ 8 yıl önce
Kontrol ve güvenlik açısından yazıda da verilen örneklere bakın: yüksek kontrollü yazılan ülke ve şehirlerin hepsi gelişmemiş 3.dünya ülkeleri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk ~ 8 yıl önce
Bomba patlasa neden önlem almıyorlar dersin, önlem alınca da önlem alanlar 3. Dünya Ülkesi dersin. Sen 3. Dünya ülkelerini görmemişsin anlaşılan.
Cin'li ~ 8 yıl önce
Cin'de dahi bu kadar kontrol yok. Havalimanlarina rahat rahat giriliyor. Bravo Turkiye'ye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
daha bir ay once bruksel havalimanindaydim, terminale kadar hicbir kontrol yok..bagaj alimi bile otomatik cihazlarla yapiliyor o yuzden bir yetkiliyi bile gormuyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 8 yıl önce
İzmir e kimse gitmedimi ordadaA'da arama yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli bak ~ 8 yıl önce
Evet dünden itibaren uygulanıyor. Kaset geriden sariyor galiba
Esrefpasali ~ 8 yıl önce
Düne kadar yoktu
... ~ 8 yıl önce
Hergün gitmiyorum İzmir'e kaset sana sarmasın...
Türkiye ~ 8 yıl önce
Ülkemizdeki havalimanj güvenlik önlemleri, birçok ülkeye göre cidden örnek. Tabii ki geçen, gözden kaçan olabiliyor birşekilde. İnsan yapımı bir sistem sonuçta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sabiha ~ 8 yıl önce
ülkene bu kadar mı yabancısın? sabiha'ya havan topu atılıp 1 emekçi öldürüleli kaç gün oldu kaç??
sabiha olayı ~ 8 yıl önce
kardeşim doğru demişin ancak havan topu dışarıdan ormanlık alanından atıldı bu havaalanın sorunu değil güvenlik güçlerinin sorunudur km ler öteden heryere bomba atılabilir bunun için hava savunma sistemimi kurulsun?
GM ~ 8 yıl önce
Kim ne derse desin, ülkemiz havalimanlarındaki güvenlik önlemleri bir çok Avrupa limanına örnek teşkil edecek niteliktedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan keskin ~ 8 yıl önce
Arkadaslar ben nepalli arkadasimla portekize lisbona indik ucaktan indik git git pasaport kontrol yok berde baktim kendimi valizlerin dondugu yerde buldum ordanda valizlerimizi alip 5 dk sonra kendimizi disarda bulduk senin anlayacan biz hamburgdan bindik o kadar guveniyorlarki hamburgda yapilan kontrol yetiyor demmekmi
hasan ~ 8 yıl önce
hamburg ve Lizbon AB icinde bilmiyor musun ? schengen bölgesinde pasaport kontrolü yok ! Türkiye'ye güvenmese ABD Gibi ülkede tekrar arar seni Avrupalı.
Nepalli? ~ 8 yıl önce
Nepalli derken? :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000