26 Ocak 2017, Perşembe 09:02:41

Avrupa havacılığı krizlere karşı hazırlıklı mı?

Hava ulaşımında, acil bir durum, krize dönüşebilir. Kötü hava koşulları, beklenmedik bir grev, olası güvenlik tehdidi veya bir siber saldırı bunlardan bazıları. Peki hava taşımacılığının yetkilileri olası bir krize karşı hazırlıklı mı?
  • degil, hic degil. is yok, is. is olmayinca ekmek yok. 5 ay sonra Turkiyedeyim 4-ever. terk ediyorum burayi. 4 gozle bekliyorum.

Hava ulaşımında, acil bir durum, krize dönüşebilir. Kötü hava koşulları, beklenmedik bir grev, olası güvenlik tehdidi veya bir siber saldırı bunlardan bazıları. Peki hava taşımacılığının yetkilileri olası bir krize karşı hazırlıklı mı? Euronews muhabiri Giovanni Magi, Napoli ve Brüksel’e giderek Boarding Pass programında bu sorulara yanıt aradı.

Herhangi bir Avrupa havalimanında sıradan bir gün. Yolcu terminalindeki ve pistteki operasyonlar da daha önceden planlandığı gibi rutin şekilde devam ediyor.

Ancak her an için beklenmedik bir durum yaşanabilir. Havaalanı sorumlu idarecisi acil durum uyarısı verdi. İtalya’nın güneyindeki Napoli Havaalanı’nda yapılan bu yangın tatbikatında, itfaiyenin acil müdahalesi gözlemlendi.

Tüm bunlar, havaalanı çalışanlarının bilmesi gereken kılavuzdaki, her türlü acil duruma müdahale için mütemadiyen güncellenen prosedürlere uygun olarak gerçekleşiyor ve işin temelini, personelin eğitimi oluşturuyor.

Bu tatbikatta da, her acil durumda olduğu gibi, zaman en önemli faktör. Napoli Havaalanı Sorumlu Müdürü Alessandro Fidato, kriz anında temel kuralın ne olduğunu kısaca şöyle izah etti: “Acil durumlarda ve kriz anlarında, zamanında iletişim temel kuraldır diyebilirim”

Olası bir kriz sırasında, olaya birçok aktör müdahale eder ve havaalanında gerçek zamanlı olarak birbirleri ile devamlı iletişim halinde olurlar.

Alessandro Fidato: “Buradaki en temel nokta; iç ve dış taraflarla iletişimden yönetime kadar tüm misyonların başında bulunan havaalanı sorumlu yöneticisinin koordinasyonudur. Tüm devlet kurumlarından bahsediyoruz. Bunu havaalanı güvenliği idaresi, tüm özel operatörler, idareciler, havayolu şirketleri ve havaalanı çalışanlarının işbirliği ile yapıyoruz”

Hava taşımacılığı birbiri ile bağlantılı girift bir faaliyettir. Her zaman olayın çıkış noktasının çok ötesine geçen sonuçlar doğurabilir. Krizin boyutu ne olursa olsun her halükarda sonuçları daima yolcuları olumsuz etkiler. Hatta yalnız sorunun olduğu havaalanını değil aynı zamanda bağlantılı diğer havaalanlarını da kapsar. Bundan dolayı, Avrupa Komisyonu ile Avrupa Kontrol Birimi (Eurocontrol), kriz yönetiminde doğrudan (müdahale) yetkiye sahip kurumları ve organizasyonları bir araya getiren Avrupa Havacılık Kriz Koordinasyon Merkezi’ni (AECCC) kurdu.

Eurocontrol Ağ Yöneticisi Kenneth Thomas, oluşturulan merkezle ilgili şöyle konuştu: “Sorun ya da aksama devam eder ve ciddi bir krize dönüşürse Avrupa Havacılık Kriz Koordinasyon Merkezi, hem siyasi otoriteler hem de ulusal ve uluslararası kurumlarla iletişime geçer”

Brüksel’deki bu Eurocontrol merkezinde, Avrupa genelinde hava trafik kontrol birimleri arasındaki koordinasyon sağlanıyor. Olası krizle başa çıkmak için hazırlıklı olmak ve eğitim hayati öneme sahip.

Kenneth Thomas: “2016’nın şubat ayında, 70 kişi ile iki gün boyunca Avrupa Havacılık Kriz Koordinasyon Merkezi aracılığıyla Avrupa’da havaalanlarına yönelik terör saldırılarının simüle edildiği bir tatbikat yaptık. Yedi hafta sonra ise Brüksel’de saldırı düzenlendi. O zaman Avrupa Havacılık Krizi Koordinasyon Merkezi çok hızlı bir şekilde harekete geçirildi. Bundan dolayı saldırının etkisi en aza indirilmiş oldu”

Tatbikatın ardından havaalanındaki operasyonlar normal seyrine döndü. Artık çalışanlar rutinin dışına çıkılması gibi ani durumlarda neler yapacaklarını çok daha iyi biliyor. Bu da vatandaşların daha huzurlu ve güvenli hissetmesini sağlıyor. 

Avrupa havacılığı krizlere karşı hazırlıklı mı?

Yorumlar

avru-sht ~ 7 yıl önce
degil, hic degil. is yok, is. is olmayinca ekmek yok. 5 ay sonra Turkiyedeyim 4-ever. terk ediyorum burayi. 4 gozle bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000