01 Ağustos 2009, Cumartesi 14:48:27

Avrupa Birliği, uçuş yasağına karşı

Avrupa Komisyonu havayolu şirketlerinin gelişigüzel bir şekilde domuz gribi hastalarının uçağa binmelerini engelleyemeyeceğini kaydetti. Yetkililer hasta yolculara uçağa biniş izni verilmemeleri halinde kendilerine belli bir miktar ödeme yapılarak bu durumun karşılanması gerektiğini belirttiler.

Komisyon yaz tatiline girmeye hazırlanırken tatil döneminde yolcular için hazırlanan “tavsiyeler listesi” 30 Temmuz Perşembe günü yayımlandı.

Ancak uyarı hava yolu şirketlerine dolaylı yoldan iletilirken bazı şirketlerin H1N1 Virüsü taşıma ihtimali bulunan yolculara bir takım kısıtılamalar getirdiği yönündeki bilgilendirme sonrasında söz konusu yarı yapıldı.

Ancak Brüksel bu tür açıklamaların yararsız olduğunu çünkü hava yolu şirketlerinin bu gibi durumlarda yalnızca kamu yetkelerinden gelen emirlere uymak zorunda olduklarını hatırlattı.

Komisyon potansiyel hasta yolculara “H1N1 virüsü taşıdığınız gerekçesiyle uçağa binmekten men ediliyorsanız ve bu önlem herhangi bir sağlık yetkilisi veya tıbbi belgeye dayanmıyorsa size ödemede bulunulması hakkına ve geri dönüş yolculuğunuzun ücretsiz olmasını talep etme hakkına sahipsiniz. Bir başka deyişle uçağa binmenizi engelleme kararı yalnızca hava yolu şirketinin tek taraflı kararı olmamalıdır” açıklamasında bulundu.

Dünya Sağlık  Örgütü’ne (WHO) göre H1N1 virüsü nedeniyle seyahat yasaklamaları gereksiz çünkü hastalık durdurulamaz ve hastalığın herhangi bir belirtisi görülmeden önce de domuz gribi bir başkasına bulaşmış olabilir.

Avrupa Hastalıktan Korunma ve Kontrol Merkezi (ECDC) 30 Temmuz Perşembe günü son 24 saatte Ab, Norveç, İzlanda, İsviçre ve Liechtenstein’da 1,204 yeni H1N1 vakasının görüldüğünü ve bu vakaların 879’unun da Almanya’da bulunduğunu duyurdu.

Bugüne kadar bölgede yer alan toplam 31 ülkede H1N1 virüsü taşıyan hasta sayısı  toplamda 24,021’e ulaştı ve hastaların 38’i yaşamını yitirdi. Dünya genelinde ise H1N1 vakalarının toplam sayısı 177,650; 1,127 kişi ise domuz gribinden hayatını kaybetti.

Avrupa’da domuz gribine en çok rastlanan ülke İngiltere olurken, vaka sayısı bu ülkede 11,159 olarak kaydedildi. İngiltere’de 27, İskoçya’da dört kişinin hastalık nedeniyle öldüğü bildiriliyor.

Diğer AB ülkeleri arasında ise İspanya 1,538 vaka ve yedi ölüm ile İngiltere’yi takip ediyor. Almanya’da ise hasta sayısı 5,324. Fransa ve Belçika da kısa bir süre önce H1N1’den ölüm vakalarıyla karşılaştıklarını açıkladı.

27 üye devletin sağlık bakanları Ekim’de bir araya gelerek domuz gribine karşı aşı programının uygulamadaki ayrıntılarını ele alacaklar. Brükseil 60 milyonun üzerinde Avrupalının yüksek hastalık riski sebebiyle ön aşılamaya tabi olacağını bildirdi.

Şu ana kadar virüs göreceli olarak yavaş hareket ediyor. Ancak uzmanlar virüsteki üremenin kış döneminde artabileceğini çünkü grip vakalarının Avrupa’da en çok kış aylarında görüldüğünü hatırlatıyorlar.

Bu durum ise üye ülkelerin aşı yüzünden tartışmalarıyla sonuçlanabilir. Almanya, Fransa ve İngiltere milyarlarca euro değerinde aşı stoğu ısmarlamış bulunuyor.

(EurActiv)

Avrupa Birliği, uçuş yasağına karşı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000