18 Ağustos 2018, Cumartesi 08:58:50

ATOR'dan "iptal" iddialarına ilişkin açıklama

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rus basınında çıkan 'Türkiye son dakika turları iptal ediliyor, insanlar evinde kalmayı tercih ediyor' haberlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rus basınında çıkan 'Türkiye son dakika turları iptal ediliyor, insanlar evinde kalmayı tercih ediyor' haberlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Rusya seyahat pazarında Türkiye'ye dönük bazı son dakika fırsat turları bulunduğuna dikkat çeken ATOR, ''Öncelikle belirtmek gerekir ki bunlar tur operatörlerine getiri sağlamayan, maliyetin altındaki gerçek son dakika turları. Nedeni, piyasaya arz edilen yüksek sayıdaki koltuk, sezon başında yapılan yanlış planlama ve düşük satış yapan otellere fazla odaklanma.'' ifadelerine yer verildi.

''PİYASADA İPTAL EDİLEN SON DAKİKA TURU YOK''

"Piyasada iptal edilen son dakika turları yok. Dahası, en az üç yıldır kadife sezon olarak adlandırılan eylül ayına ilişkin bu tip turlar yok.'' denilen açıklamada, tur operatörlerinin hali hazırda satılmış olan son dakika turlarını iptal etmediği/edemeyeceği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

''TUR OPERATÖRLERİ KAPASİTELERİNİ TALEBE UYGUN HALE GETİRDİ''

Bu döneme ait Türkiye turları zaten aktif olarak satıldı. Önde gelen tur operatörleri, yaz ayı için planladıkları volümü yüzde 20 oranında düşürerek kapasitelerini gerçek talebe uygun hale getirdiler. Talebe göre optimize edilen charterlarda, doluluk oranları oldukça iyi. Dolayısıyla tur operatörlerinin maliyetin altında tur satmak için bir nedeni yok.

''FİYAT DÜŞÜRMEK İÇİN BİR NEDEN YOK''

Peki kadife sezon için Türkiye paket turları neden biraz daha pahalı? Gerçek şu ki, Türk hükümetinin yakıt desteği azalırken hem otellerdeki maliyetler hem de uçak yakıtı fiyatları arttı. Dolayısıyla tur operatörlerinin fiyatları düşürmek için hiçbir gerekçesi yok.

''PAZARIN KENDİ DİNAMİKLERİ''

Şu anda yaşananlar, tur operatörlerinin aktif olarak tur iptal etmesinden değil, pazarın kendi dinamiklerinden kaynaklanıyor. Bu nedenle bu sezon için Türkiye turlarında indirim beklemek için bir neden yok. Bu konuyu açıklamanın sonunda ele alcağız ancak mevcut durum turistler açısından daha iyi.

''RUSLAR AKŞAM VALİZİNİ TOPLAYIP SABAH TATİLE GİTMEZ''

Peki Ruslar Türkiye'ye son dakika turları ile mi gidiyor ve bu turlar olmazsa kimse Türkiye'ye gitmez mi? Kesinlikle hayır. Sektör oyuncuları, son dakika turları olmasa da Türkiye'ye dönük sonbahar turu satışlarının aktif olarak devam ettiğini ve talebin yeterli düzeyde yüksek olduğunu belirtiyor. Gerçek şu ki, Ruslar sadece Türkiye'ye değil, diğer sahil destinasyonlarına da akşamdan valizini hazırlayıp ertesi gün son dakika turuyla gitmiyor.

''ÇALIŞANLARIN 3-7 GÜN ÖNCE İZİN ALMASI GEREKİYOR''

Bunun birinci nedeni, çalışanların büyük bir kısmının izin kullanmadan 3 gün veya bir hafta önce bunu çalıştığı yere bildirmesi gerekir. Büyük şirketlerde ve devlet kurumlarında izinler bir yıl öncesinden planlanır ve teknik olarak kimse kolay kolay iki gün kala izin alıp tatile gidemez. Hele hele de okulların açıldığı sonbahar döneminde.

''SON DAKİKA DEĞİL, ERKEN REZERVASYON TALEBİ BÜYÜYOR''

İkinci olarak, uzmanların belirttiğine göre, Ruslar giderek daha fazla oranda erken rezervasyona yöneliyor. Gerek Türkiye'ye gerekse başka destinasyonlara dönük erken rezervasyon trendi giderek yayılıyor. Rus halkı, sonbaharın sonlarına doğru ya da kışın, bir sonraki yıl için en iyi paket turları en iyi fiyatlarla buluyor.

Rusya'da erken rezervasyonla tatil alma tutumu giderek büyüyor. Tur operatörleri, 2018 sezonunda erken rezervasyonların geçen yıla kıyasla yüzde 35 oranında arttığını rapor etti. Rusya'nın önde gelen tur operatörleri, son birkaç yıldır Türkiye'ye dönük erken rezervasyonlara sonbaharda başlıyor.

''SONUÇLARI AĞIR OLUR''

Peki son dakika turlarının az olması kötü bir şey mi? Değil. Tur operatörü maliyetinin altında tur satmaya başladığında, planlamada hata olasılığı yükselir. Bunu sektördeki birkaç şirket birlikte yaptığında, yapılan yanlışın sonuçları ağır olur.

''DESTİNASYONUN SON DAKİKA OLARAK SATILMASI İYİ BİR ŞEY DEĞİL''

Bir destinasyonun son dakika olarak satılması, hiçbir zaman iyi bir şey değildir. Tersine, bir tur operatörünün charter uçaklarındaki yetersiz doluluk nedeniyle zararına satış yapmaması sağlıklı bir durumdur. İyi bir planlama yapan ve zararına satış yapmayan tur operatörleri, müşterilerine daha huzurlu ve kaliteli bir tatil sunabilir.

ATOR'dan "iptal" iddialarına ilişkin açıklama

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000