03 Aralık 2018, Pazartesi 08:57:58

ATAK'ın satışına ABD engeli!

Türkiye ile Pakistan arasında yapılan 1,5 milyar dolarlık T129 ATAK helikopteri sözleşmesi için ABD’den beklenen izin gelmedi.
  • Önemli olan o projelerde bir operasyon yaparken kah amerika dan izin almak veya leopar tankları kullanmak için Almanya nın onayını beklemek değil %100 yerli deyince gerek ucak veya helikopter i hiçbir kimsenin onayını düşünmeden kendimizin iradesinde tasarrufunda olmasıdır bee kardeşim ya.
  • Amerika bile F35 in önemli parçalarından gövde kanat olsun anahdar potansiyeli gibi bircok projeye ortakdır.
  • Motoru Halletik diyelim ondan sonra gelen diğer önemli aksam olan transmisyon ve dişli kutuları, hidrolik servo ve sistemler ısıtma soğutma sistemleri iniş takımları lastikler vb.sırada. Tabiki 100 de yüz yerli yapmak imkansıza yakın ancak biryerlerden başlamak çok önemli asıl önemli olan diğer sistemlerede ufak ufak başlamak ve kendi standartlarımızda üretim yapmak yoksa yaptığımız milli araçları fransa almanya vb ülkelere satmamız zor bu yüzden yerli ihtiyacımızı karşılasa yeter satsak bile arap ülkeleri pakistan Afganistan gibi ülkeler olur bunlarında EASA ve FAA gibi satndartlara ihtiyacı yok.
  • Yahu zaten böyle olacağı belli hala neden abd ile işbirliği yapılır ki? Orada Fransa varken
  • Umarım bu vesileyle kendi yerli motorumuzu üretiriz.
  • Dünyada yüzde yüz yerli uçak veya helikopter yapan kaç ülke varki TÜRKİYE yapacak.
  • Birileri şimdi eyyyy amerika diyebilir mi acaba?
  • Bu adamlar koltuk ve çıkar için göz göre göre yalan söylüyor derken birileri avukatlık yapıp bizlere laf söylüyordu hani nerede onlar? Hani helikopter ve motoru yerli ve milliydi ne oldu? Şimdi de Fransa ve Polonya'ya mı bel bağlayacağız? Ya onlar da pürüz çıkarırsa, veririm ama karşılığında şunu isterim, şuraya satamazsın vs derlerse, muhtaçlığımızı görüp haddinden fazla para isterlerse ne olacak? Japonya gibi sanayi ve teknoloji devi bile helikopter ve jeti abd'den alıyor biz onlardan daha mı ilerdeyiz? Hammadde, teknoloji, ar ge, yetişmiş insan ve çok para olmadan yerli helikopter, uçak, motor bilmem ne yapmayı basit şeyler zanneden temel, ismail ve saz ekibi ile şakşakçıları cevap versin...
  • Motor hariç gerisini bizim amca oğlu da yapar,kendisi kaportacı :)
  • Yalancının Mumu yatsıya kadar yanarmıs... Biz kandırılıyorsunuz dediğimizde vatan haini oluyorduk... nerde bu milli ci arkadaslar...

Türkiye ile Pakistan arasında yapılan 1,5 milyar dolarlık T129 ATAK helikopteri sözleşmesi için ABD’den beklenen izin gelmedi. Bu sorun üzerine Türkiye, bir yandan millî motor çalışmalarını hızlandırmaya bir yandan da yeni motor arayışlarına yöneldi. Eğer Pentagon, Türkiye’ye ihracat izni vermezse, TUSAŞ, bu ihracat için helikopterlerin üretimine Fransa ya da Polonya’dan alınacak motorla devam edecek.

Geçtiğimiz mayıs ayında Pakistan’la 30 adet ATAK ihracatı için anlaşma sağlanmış, satış sözleşmesi imzalanmıştı. Ancak ABD ile, hem Pakistan hem de Türkiye’nin üst üste yaşadığı krizler, ATAK’ın ihracatını da etkilemişti. ATAK helikopterinde ABD’li Honeywell ile İngiliz Rolls-Royce ortaklığı olan motor kullanılması nedeniyle, Türkiye’nin, Pakistan’a ATAK helikopterini satabilmesi için, ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) ihracat izni alması gerekiyor. Beklenen izin ise henüz çıkmadı. Bir süredir ABD’nin ATAK’ın ihracatı konusundaki tavrının değişip değişmeyeceği tartışılırken, Türkiye yeni motor arayışlara girdi. Bir yandan yerli motor için hızlanan Türkiye, diğer yandan başka ülkelerden motor tedarik etmek için yoğun bir çalışma yürütülüyor. ATAK motoru için, öncelik olarak bazı Avrupa ülkeleriyle görüşmeler yapılırken, Çin ile de temaslarda bulunuluyor.

Pentagon takozuna karşı iki seçenek: Fransa ve Polonya

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Eğer Pentagon, Türkiye’ye ihracat izni vermezse, TUSAŞ, bu ihracat için helikopterlerin üretimine Fransa ya da Polonya’dan alınacak motorla devam edecek ve ilk helikopteri test için Pakistan’a gönderecek. Fransa ve Polonya’daki motor üreticileriyle görüşen Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) yetkililerinin, her iki ülkeden de olumlu cevap aldığı bildirildi. 2016 yılında Himalayalar’da 14 bin feet yüksekliğinde zorlu hava şartlarında yapılan test, bir defa daha tekrarlanacak. Testler başarı ile sonuçlanırsa, 30 adet ATAK helikopteri Pakistan’a teslim edilecek.

"Motorun tamamen yerli olması kırmızı çizgimiz"

ATAK helikopteri üzerinde tam bağımsızlık sağlamak isteyen Türkiye, motor konusunda millî adımlara hazırlanıyor. Hükûmetin yakın zamanda hayata geçirilmesini planladığı projeler arasında ilk sıralarda yer alan yerli motor konusuna, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da büyük önem verdiği ve çalışmaların seyrini yakından takip ettiği biliniyor. Türkiye’nin helikopter ihtiyacı, Savunma Başkanlığı’nın da öncelikli projeleri arasında. Bu kapsamda, genel maksat helikopter ihtiyacının karşılanması için geliştirilen Türkiye’nin ilk özgün helikopteri T625, eylül ayında başarıyla test edilmişti. Türkiye’nin bir diğer önemli projelerinden milli savaş uçağı TF-X projesinde de hedef yerli motor. Bu kapsamda geçtiğimiz ay Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile TRMotor şirketi arasında, Özgün Motor Geliştirme Programı Çerçeve Sözleşmesi imzalanmıştı. İmza töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir “Millî muharip uçak motorunun tamamen yerli olması kırmızı çizgimizdir” demişti. Benzer anlaşma ATAK için de uyarlanacak.

ANKA'ya 210 beygirlik motor

Türkiye’nin havacılık motorlarındaki merkezi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ/TEI, insansız hava aracı (İHA) motorlarında yeni denemelere başladı. TEI’nin geliştirdiği PD155 turbodizel motoru, testlerini başarıyla tamamlayarak Anka’yı gökyüzüyle buluşturdu. Yeni nesil İHA’lar için daha fazla güç kazandıracak PD170 ise dayanıklılık testlerinde 3 bin saati geride bıraktı. Motorun Anka’ya entegrasyonu tamamlandı. Önümüzdeki günlerde ilk uçuş bekleniyor. Söz konusu projelerle tecrübe kazanan TEI, PD170 motorun üst versiyonu olarak geliştirilmesi planlanan 210 beygir gücündeki PD210 motoruna yönelik çalışmalara başladı. Kısa süreli testlerle, 210 beygir şartlarındaki silindir içi basınç ve turbo kompresör çıkış sıcaklık optimizasyonları gerçekleştirildi. Ardından maksimum yükte dayanım testiyle, PD210 projesinin kapsamı tanımlanacak.

Uçağın milli olması çok önemli

İnsansız Hava Araçlarında (İHA) büyük mesafe alan Türkiye, aslında ATAK için de yerli motoru geliştirecek potansiyele sahip olduğunu gösterdi. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Baykar Firmasının tamamen millî imkânlarla geliştirdiği Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’lara atıfta bulunarak; Türkiye’nin bu alanda üretim yapan 6 ülkeden biri haline geldiğini söyledi. Üsküdar Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte konuşan Bayraktar “Havacılıkla ilgili öncü birkaç ülkeden biri, Türkiye. Savaş uçakları, İHA’lara dönüştü. Bundan sonra yapılacak bütün savaş uçakları, insansız olacak. Burada o uçağın size ait, millî olması çok önemli. Yoksa beynine hükmetmek imkânsız olur. İşte Türkiye, millî ve özgün İHA ve SİHA’lar konusunda önemli gelişmeler gösterdi. Bu gelişmeleri diğer alanlara da taşımalıyız” diye konuştu.

ATAK'ın satışına ABD engeli!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Muhittin ~ 5 yıl önce
Önemli olan o projelerde bir operasyon yaparken kah amerika dan izin almak veya leopar tankları kullanmak için Almanya nın onayını beklemek değil %100 yerli deyince gerek ucak veya helikopter i hiçbir kimsenin onayını düşünmeden kendimizin iradesinde tasarrufunda olmasıdır bee kardeşim ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muhittin ~ 5 yıl önce
Amerika bile F35 in önemli parçalarından gövde kanat olsun anahdar potansiyeli gibi bircok projeye ortakdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 5 yıl önce
Motoru Halletik diyelim ondan sonra gelen diğer önemli aksam olan transmisyon ve dişli kutuları, hidrolik servo ve sistemler ısıtma soğutma sistemleri iniş takımları lastikler vb.sırada. Tabiki 100 de yüz yerli yapmak imkansıza yakın ancak biryerlerden başlamak çok önemli asıl önemli olan diğer sistemlerede ufak ufak başlamak ve kendi standartlarımızda üretim yapmak yoksa yaptığımız milli araçları fransa almanya vb ülkelere satmamız zor bu yüzden yerli ihtiyacımızı karşılasa yeter satsak bile arap ülkeleri pakistan Afganistan gibi ülkeler olur bunlarında EASA ve FAA gibi satndartlara ihtiyacı yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Slash ~ 5 yıl önce
Yahu zaten böyle olacağı belli hala neden abd ile işbirliği yapılır ki? Orada Fransa varken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genç ~ 5 yıl önce
Umarım bu vesileyle kendi yerli motorumuzu üretiriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli ~ 5 yıl önce
Dünyada yüzde yüz yerli uçak veya helikopter yapan kaç ülke varki TÜRKİYE yapacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yer mi ? ~ 5 yıl önce
Birileri şimdi eyyyy amerika diyebilir mi acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Al sana karşı Atak ! ~ 5 yıl önce
Bu adamlar koltuk ve çıkar için göz göre göre yalan söylüyor derken birileri avukatlık yapıp bizlere laf söylüyordu hani nerede onlar? Hani helikopter ve motoru yerli ve milliydi ne oldu? Şimdi de Fransa ve Polonya'ya mı bel bağlayacağız? Ya onlar da pürüz çıkarırsa, veririm ama karşılığında şunu isterim, şuraya satamazsın vs derlerse, muhtaçlığımızı görüp haddinden fazla para isterlerse ne olacak? Japonya gibi sanayi ve teknoloji devi bile helikopter ve jeti abd'den alıyor biz onlardan daha mı ilerdeyiz? Hammadde, teknoloji, ar ge, yetişmiş insan ve çok para olmadan yerli helikopter, uçak, motor bilmem ne yapmayı basit şeyler zanneden temel, ismail ve saz ekibi ile şakşakçıları cevap versin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Japonya ~ 5 yıl önce
Japonya, II. Dunya Savasi sonrasi imzaladigi baris antlasmalari cercevesinde savunma sanayii ve ordu konularinda eli kolu bagli durumdadir
Cevaben ~ 5 yıl önce
Japonya yerli helikopter motoru yapıyor ama ilk olarak Bell firmasıyla ortak yaptılar sonra 80'li yıllarda tamamıyle Japon malı ilk helikopter motorunu yapmak için çalışmalara başladılar 90'nın sonlarında da başardılar. Ancak hala çeşitli tipler için Abd'den motor, ekipman vs alıyorlar. Uzun lafın kısası bu işler kolay işler değil.
ORD Prof ~ 5 yıl önce
Motor hariç gerisini bizim amca oğlu da yapar,kendisi kaportacı :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mum ~ 5 yıl önce
Yalancının Mumu yatsıya kadar yanarmıs... Biz kandırılıyorsunuz dediğimizde vatan haini oluyorduk... nerde bu milli ci arkadaslar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mum’cu ~ 5 yıl önce
Gayrı milli vatandaş Seviniyormusun böyle olduğuna ? Bilgi Verde ona göre yazalım

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000