23 Mart 2010, Salı 15:50:03

ATAK, KIRIMA UĞRADI

Yazılımı ve donanımı Türk mühendisler tarafından yapılan ATAK helikopteri, test uçuşu sırasında düştü.
  • Bazı arkadaşların aklında bu helikopterin tamamen yeni olduğuna dair bir kanı oluşabilir ancak bu yeni bir helikopter olmayıp yıllardır A 129 koduyla uçan bir helikopterdir.Bu modelinde ne kadar Türk işçi-müh. emeği olduğu tartışılır.Ancak bu helikopter Apache'den üstün olmayıp,Apache kendini Irak,Bosna,Panama,Afganistanda ispatlamış( bazılarının tabiri ile düşmüş denilir ama kulanılan şeyler düşer ) A129 hangi cephede görev almıştır ve denenmiştir ki ?
  • Öncelikle Akşam'ın haberini kınıyorum, tamamen galeyana getirici, o kadar Türk mühendisinin, işçisinin emeği olan bir proje hakkında daha özeverili haber yapılmalı, en azından helikopter hakkında bir haber yazıyorsan, "kuyruk rotoru" yerine "kuyruk motoru" yazmamaya özen göster. Bu anlayıştaki basın yüzünden yıllarca "bu ülkede hiçbirşey yapılamaz, biz hiçbirşey üretemeyiz" anlayışı oturdu. Apache hayranı arkadaşların, o helikopterin işletme masrafları hakkında fikri var mı? Bir helikopterin toplam masrafının %70'ni işletme masrafı oluşturur.ABD'den alalım bitsinle olmuyor. Beyler, Amerikalı bizden daha üstün zekalı değil, sadece kendi insanına destek veriyor, projenin arkasında duruyor, zor zamanlarda bile vazgeçmeyecek iradeyi
  • daha biz yolun başındayız daha emekliyoruz daha tam verim alana kadar daha neler cıkacak allah bilir kac kez kaza kırım olucak ama sonunda ortaya türk alın teri ile güzel eser cıkacak buda bizim eserimiz olucak ben diyorum biraz sabir her cok güzel olucak abd kendi saldırı heli copterinı satmak için fiyat düşürdü ama her zaman onlara baglıyız cünkü kaynak kodalrı olmazsa hurdadan bi farkı olmaz onun için arkadaşlar biraz sabir
  • Yorumculardan bazılarına acıyorum. Amerika yıllarca bize bedava veya ucuza eski uçaklar verip, parçalarından kat kat kazıkladılar. Bilgisayar kotlarınıda vermediler. Bırakında bir yerden başlasın bizim teknolojimiz. Yeterki kararlı bir şekilde devam edelim. Biliyormusunuz Edison lambayı bulabilmek için kaç kez deneme yaptı?
  • Ne olursa olsun, bir şekilde teknolojiyi ucundan yakalamalıyız arkadaşlar. "Nasılsa beceremiyoruz, ABD'den Rusya'dan alalım gitsin" mantığı değilmidir bizi bu hale getiren? Evet, ABD kongresi iyi silahlarını başta Türkiye olmak üzre yurtdışına satmaz, kendince haklı sebebleri de var. Bİz de bu durumda bu ATAK projesini olabildiğince geliştirmeliyiz. İstersek bu aracı İtalyanlar'ın yaptığı halden çok daha üst seviyelere çıkarabiliriz. Sadece bu işin başında olan kişilerin buna inanmaları ve şevklerinin kırılmaması lazım. VOLVO
  • Arkadaşlar işin özü kendi silahını kendin yapmandır.atak iyi olsada olmasada içinde türk teknolojisi barındırmakatadır.sonuna kadar desteklenmeli.apache,cobra ,iyi güzelde ,adamlar anca montaj yapılmasına izin veriyor.f 16 uretiminde oldugu gibi.transfer yok.
  • Biz nasıl helicopter üreteceğiz nasıl software yapacağız nasıl silah sistemleri geliştireceğiz. Ne çin ne de rusya başarılı değiller rusyanın uçakları helicopterleri düşer arızalanır. Çin öyle. Biz rusyadan çinde helicopter alıp doğu da kullanacakmıyız güldürmeyin.. Avrupanın hali nasıl casalar uçan mezar kaç tanesi düştü kaç tane şehit verildi. Biz ancak bundan 1o sene sonra helicopter üretecek duruma gelebiliriz. Alt yapısını kurarsak ekipman ve eleman olayı.. Kısa vadede acil olarak saldırı helicopteri satın almak zorundayız ..
  • Apache helicopteri olmaz ise hangi helicopter olacak mesela Cobra olabilir diyorsunuz tamam ama dönüp dolaşıp teknoloji transferi talebi mümkün değil. Boeing veya Cobra helicopterlerinin yurt dışına satışı bile kongre onayına bağlıdır bu bütün askeri amaçlı satışlar için yapılır. Gelelim teknoloji transferine kongre buna izin vermez mümkün değil örneği de yok ortada. Soruyorum size rusyanın neyi var düşün helicopterleri mi örnek gösteriyorsunuz orman bakanlığı aldı yangın söndürmek için düştü. Çin hala seri olarak üretim yaptığı bir helicopteri ve uçağı yok amerikanını yardımı olmadan yapamıyor çok farklı. S
  • Günümüzda Japonya italya Çin ve birçok ülke kendi helikopterini üretiyor bunların başında saldırı helikopterleri geliyor. Biz üretemzmişizde bilmemneymiş ben buna inanmıyorum. Bırakın bu zihniyeti. Apache helikopterinden örnek vermişsiniz ama bilginiz yeterli değil. Irakta kaç Apachi düşmüştür bilginiz varmı? Apache'lerin yerine neden 4 pal'i olan yeni nesil kobralar getirildi bundan haberiniz varmı? Amerika bize Apache satmak için kendi geldi almadık. Neden? Çünkü iyi bir helikopter değil hele söylendiği gibi hiç değil. Amerika Irak ve Afganistanda bunu gördü ve yeni nesil Cobra'ları geliştirip üretti. Biz cobra almak istedik satmadı. ATAK projesi uzun sürmüş olabilir ancak mutlaka tamamlanması gereken bir proje.
  • yok efendim apacheymiş sacmalamayın arkadaslar güneydoguda teröristlere hellfire füzesi ilemi saldırıcagız t-129 sayesinde kendi füzemizle tank avlayıp(umtas)kendi roketimizle terörist avlayacagız(cirit) milimetrik dalga radarıda olucak busayede kendi apachemizi üretmiş olucagız birnevi olur böyl durumlar hatalar düzeltilicektir sadece biraz zaman abd bizi bekliyordu apacheyi ortak üretelim diye değilmi ne kadar alışmız herkez hazır alımlara ama lafa gelince konusursunuz herseyi dısardan alıyoruz diye biraz ordumuza güvenelim arkadaslar yersiz eleştirilerde yapmayalım

Türkiye, bir süre önce İtalya’dan 3 milyar dolara toplam 50 adet T129 P1 helikopteri almak için sözleşme imzalamıştı. Helikopterin ihale sürecinde, bazı bürokratlar, 'uçamaz' diyerek projeye karşı çıksalar da ATAK helikopteri İtalya’daki gösteri uçuşu sırasında yaptığı manevralarla herkesi kendine hayran bırakmıştı.

Ancak geçen Cuma günü yaşanan kaza, yazılımı ve donanımı Türk mühendislerce yapılan ATAK helikopterinin geleceği açısından herkesi endişelendirdi.

Akşam Gazetesi'nde yer alan talihsiz kaza şöyle yaşandı:

T129 P1 adı verilen taarruz helikopterinin tek prototipi, geçtiğimiz Cuma günü öğleden sonra, İtalya’nın Verbania şehri civarında test uçuşu için havalandı.

Bir helikopterden beklenmedik hareketleri yapabilen T129,  yerden 1500 feet irtifada kendi etrafında dönmeye başladı ve bu şekilde yere çakıldı. Helikopter yere düştükten sonra yangın çıktı ve parçaları 10 metrelik alana dağıldı.

Helikopteri üreten Agusta Westland firmasına ait özel araziye düşen helikopterdeki, İtalyan pilot ile teknisyen ağır yaralandı.

Kazanın sebebi henüz bilinmiyor ancak helikopterin kuyruk rotorundaki bir arızanın kazaya sebep olabileceği belirtiliyor.

İtalya,  ATAK helikopterlerini sözleşmeye göre, 2013 yılında Türkiye’ye teslim etmeye başlayacaktı. Ancak bu gelişme sonrasında projede ciddi gecikmeler yaşanması bekleniyor. Üretici firma A129 helikopterlerinin ismini Türkiye için T129 olarak değiştirmişti.  Ağırlıklı olarak terörle mücadele operasyonlarında kullanılacak olması nedeniyle, helikopterlerin motoru Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun zorlu coğrafi ve meteorolojik koşularına göre yeniden tasarlanmıştı. İhale öncesi bazı uzmanlar T129'un alımına 'uçamaz' diyerek karşı çıkmışlardı.


ATAK, KIRIMA UĞRADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bazı arkadaşların aklında bu helikopterin tamamen yeni olduğuna dair bir kanı oluşabilir ancak bu yeni bir helikopter olmayıp yıllardır A 129 koduyla uçan bir helikopterdir.Bu modelinde ne kadar Türk işçi-müh. emeği olduğu tartışılır.Ancak bu helikopter Apache'den üstün olmayıp,Apache kendini Irak,Bosna,Panama,Afganistanda ispatlamış( bazılarının tabiri ile düşmüş denilir ama kulanılan şeyler düşer ) A129 hangi cephede görev almıştır ve denenmiştir ki ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Öncelikle Akşam'ın haberini kınıyorum, tamamen galeyana getirici, o kadar Türk mühendisinin, işçisinin emeği olan bir proje hakkında daha özeverili haber yapılmalı, en azından helikopter hakkında bir haber yazıyorsan, "kuyruk rotoru" yerine "kuyruk motoru" yazmamaya özen göster. Bu anlayıştaki basın yüzünden yıllarca "bu ülkede hiçbirşey yapılamaz, biz hiçbirşey üretemeyiz" anlayışı oturdu. Apache hayranı arkadaşların, o helikopterin işletme masrafları hakkında fikri var mı? Bir helikopterin toplam masrafının %70'ni işletme masrafı oluşturur.ABD'den alalım bitsinle olmuyor. Beyler, Amerikalı bizden daha üstün zekalı değil, sadece kendi insanına destek veriyor, projenin arkasında duruyor, zor zamanlarda bile vazgeçmeyecek iradeyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
daha biz yolun başındayız daha emekliyoruz daha tam verim alana kadar daha neler cıkacak allah bilir kac kez kaza kırım olucak ama sonunda ortaya türk alın teri ile güzel eser cıkacak buda bizim eserimiz olucak ben diyorum biraz sabir her cok güzel olucak abd kendi saldırı heli copterinı satmak için fiyat düşürdü ama her zaman onlara baglıyız cünkü kaynak kodalrı olmazsa hurdadan bi farkı olmaz onun için arkadaşlar biraz sabir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumculardan bazılarına acıyorum. Amerika yıllarca bize bedava veya ucuza eski uçaklar verip, parçalarından kat kat kazıkladılar. Bilgisayar kotlarınıda vermediler. Bırakında bir yerden başlasın bizim teknolojimiz. Yeterki kararlı bir şekilde devam edelim. Biliyormusunuz Edison lambayı bulabilmek için kaç kez deneme yaptı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ne olursa olsun, bir şekilde teknolojiyi ucundan yakalamalıyız arkadaşlar. "Nasılsa beceremiyoruz, ABD'den Rusya'dan alalım gitsin" mantığı değilmidir bizi bu hale getiren? Evet, ABD kongresi iyi silahlarını başta Türkiye olmak üzre yurtdışına satmaz, kendince haklı sebebleri de var. Bİz de bu durumda bu ATAK projesini olabildiğince geliştirmeliyiz. İstersek bu aracı İtalyanlar'ın yaptığı halden çok daha üst seviyelere çıkarabiliriz. Sadece bu işin başında olan kişilerin buna inanmaları ve şevklerinin kırılmaması lazım. VOLVO

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaşlar işin özü kendi silahını kendin yapmandır.atak iyi olsada olmasada içinde türk teknolojisi barındırmakatadır.sonuna kadar desteklenmeli.apache,cobra ,iyi güzelde ,adamlar anca montaj yapılmasına izin veriyor.f 16 uretiminde oldugu gibi.transfer yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biz nasıl helicopter üreteceğiz nasıl software yapacağız nasıl silah sistemleri geliştireceğiz. Ne çin ne de rusya başarılı değiller rusyanın uçakları helicopterleri düşer arızalanır. Çin öyle. Biz rusyadan çinde helicopter alıp doğu da kullanacakmıyız güldürmeyin.. Avrupanın hali nasıl casalar uçan mezar kaç tanesi düştü kaç tane şehit verildi. Biz ancak bundan 1o sene sonra helicopter üretecek duruma gelebiliriz. Alt yapısını kurarsak ekipman ve eleman olayı.. Kısa vadede acil olarak saldırı helicopteri satın almak zorundayız ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Apache helicopteri olmaz ise hangi helicopter olacak mesela Cobra olabilir diyorsunuz tamam ama dönüp dolaşıp teknoloji transferi talebi mümkün değil. Boeing veya Cobra helicopterlerinin yurt dışına satışı bile kongre onayına bağlıdır bu bütün askeri amaçlı satışlar için yapılır. Gelelim teknoloji transferine kongre buna izin vermez mümkün değil örneği de yok ortada. Soruyorum size rusyanın neyi var düşün helicopterleri mi örnek gösteriyorsunuz orman bakanlığı aldı yangın söndürmek için düştü. Çin hala seri olarak üretim yaptığı bir helicopteri ve uçağı yok amerikanını yardımı olmadan yapamıyor çok farklı. S

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Günümüzda Japonya italya Çin ve birçok ülke kendi helikopterini üretiyor bunların başında saldırı helikopterleri geliyor. Biz üretemzmişizde bilmemneymiş ben buna inanmıyorum. Bırakın bu zihniyeti. Apache helikopterinden örnek vermişsiniz ama bilginiz yeterli değil. Irakta kaç Apachi düşmüştür bilginiz varmı? Apache'lerin yerine neden 4 pal'i olan yeni nesil kobralar getirildi bundan haberiniz varmı? Amerika bize Apache satmak için kendi geldi almadık. Neden? Çünkü iyi bir helikopter değil hele söylendiği gibi hiç değil. Amerika Irak ve Afganistanda bunu gördü ve yeni nesil Cobra'ları geliştirip üretti. Biz cobra almak istedik satmadı. ATAK projesi uzun sürmüş olabilir ancak mutlaka tamamlanması gereken bir proje.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yok efendim apacheymiş sacmalamayın arkadaslar güneydoguda teröristlere hellfire füzesi ilemi saldırıcagız t-129 sayesinde kendi füzemizle tank avlayıp(umtas)kendi roketimizle terörist avlayacagız(cirit) milimetrik dalga radarıda olucak busayede kendi apachemizi üretmiş olucagız birnevi olur böyl durumlar hatalar düzeltilicektir sadece biraz zaman abd bizi bekliyordu apacheyi ortak üretelim diye değilmi ne kadar alışmız herkez hazır alımlara ama lafa gelince konusursunuz herseyi dısardan alıyoruz diye biraz ordumuza güvenelim arkadaslar yersiz eleştirilerde yapmayalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000