29 Temmuz 2010, Perşembe 08:00:09

ASKERLERİNİ KORUMAK İÇİN HERON KULLANIYOR

Almanya, Afganistan'da bulundurduğu askerlerinin can güvenliğini sağlamak amacıyla İsrail'den Heron satın aldı.

Afganistan’da Amerika ve İngiltere’den sonra  en çok askeri bulunan ülke Almanya.  Berlin hükümeti sivil ölümleri azaltmak için İsrail’e uzaktan kumandalı Heron uçaklarından sipariş etmişti.  Alman ordusu, Heron’larla dağlık araziyi daha iyi denetleyeceğine ve sadece sivil kayıpları değil dost ateşiyle ölümleri de azaltacağına inanıyor.

Bir grup Alman pilot Heron’ları uzaktan kullanmayı öğrenmek için İsrail’in  Ayn Şehmur üssünde eğitim görüyor. Üsse inip kalkan Heronlar  İsrail yapısı olmasına rağmen üzerlerine  kırmızı-sarı-siyah Alman bayrağı boyanmış . Bir Alman pilot pist yakınlarındaki hangarda,  önündeki televizyon ekranına bakarak  uçağı uzaktan kumandayla yönetiyor.  Askeri nedenlerle adını açıklamak istemeyen Alman pilot, Heron’ların Afganistan’daki operasyorlar için çok yararlı olacağını söylüyor.

Alman pilot Heronlarla muharebe alanının havadan denetlenebileceğini ve bu şekilde askerlere hem istihbarat hem de lojistik destek sağlayacaklarını söylüyor.

Heronları,  Israel Aircraft Industries adlı şirket üretiyor. Şu anda İsrail dışında sadece  Türkiye ve Hindistan da Heron var. Fransa da Heron’un Eagle adı verilen farklı bir modelini kullanıyor.

Uçakların uzunluğu yaklaşık 9, kanat açıklığı ise 16 buçuk metre. 3 bin 300 kilometre menzilli uçağın azami hızı  saatte 200 kilometre, servis tavanı ise 10 bin metre. 52 saat havada kalabilen pervaneli uçak, entegre GPS alıcısıyla yönlendirilebiliyor, aldığı görüntüyü eşzamanlı olarak başka alıcılarla paylaşabiliyor  ve radyo temasının kesilmesi halinde kendi başına üssüne geri dönebiliyor.  Her biri asgari 10 milyon dolar olan Heronlar istihbarat toplamanın yanı sıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef yönlendirmesi de yapabiliyor. 

Hangardaki ekranların önleri, uçak kokpiti gibi elektronik aygıtlar ve haritalarla dolu.   Afganistan’da Tornado savaş uçağı kullanan başka bir Alman pilot Heronların dengeyi değiştireceğine inanıyor.

Adını açıklamayan Alman subay, Afganistan’da dost-düşman ayırımı yapmanın çok zor olduğunu ve  ateş açmadan önce hedefi uzun sure izlemek gerektiğini  söylüyor. Alman pilota göre Heronlar bu boşluğu dolduracak.

Şu anda Amerika, Kanada, Fransa, Avustralya ve  İspanya Afganistan’da uzaktan kumandalı uçaklar kullanıyor. İsrail ordusu ise Heronları işgali altındaki topraklarda Filistinlilere  karşı kullanıyor. İsrailli askeri yetkililere göre, Heronlar,  ilk ve en önemli sınavlarını, bin 400 Filistinlinin öldürüldüğü Gazze savaşı sırasında verdi.

ASKERLERİNİ KORUMAK İÇİN HERON KULLANIYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000