20 Mart 2015, Cuma 09:22:38

ASKERİ UÇAKTA 'SABOTAJ' SÜPHESİ

Malatya'da 24 Şubat'ta F-4 tipi iki savaş uçağının, 5 Mart’ta da Konya'da aynı tip uçağın düşmesiyle Türkiye’nin sarsıldığı günlerde İzmir Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde ilginç bir soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.
  • Tamamen saçmalık. Kargalar Güler buna. Ayıptır günahtır. Bu nasıl bir ciddiyetsizlik. Bumudur yani
  • uplock switch yolcu uçaklarında ne iş yapar biliyoruz, sabotaj için en son düşünülecek yerdir....İzmir Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde yürütülen soruturmayı samimi bulmuyorum ; kanaatim odur ki: 1-Bu bir konudan (pilotaj hataları) saptırma operasyonudur... 2-Buradan prim yapma salaklığına düşen subaylar mevcut. 2-İşkilli b..k dingilder... 3-Ana jet üslerinde memlekette başka teknisyen yok sanıyorlar... Asker teknik abilerimden var ise yanlış kısımları düzeltsinler , rice ediyorum
  • Mustehak size..siz elinizdeki yetismis muazzaflari sistem disina atmak ve emeklilige zorlamak icin yok tayin yok baski ...iyi olmus bakalim basimiza daha neler gelecek super hav kom
  • bir bu eksikti oda oldu
  • olaya bakalım, uçuş öncesi kontroller yapan kim, iki teknisyen astsubay; kabloların kesik olduğunu tespit eden, yine o iki asker, görevleri ne, uçuş öncesi kontrol, yapmışlar mı, evet. bunu tespit edip üstlerine haber vermişler mi, evet; suçlanan kim, yine bu astsubaylar; bu olayı atlasalardı ne olurdu, bilemem, o kabloların ne tür bir arızaya sebep vereceğini, bilenler anlatır; uçak düşer mi, iniş takımları mı açılmaz, kilitlenmez mi, anlamam; ama olay traji komik, sen o görevi yap de adama, sonra neden yaptın diye mahkemeye gönder, sonra da bu uçaklar niye düşüyor diye bağır; bu kafayla daha çok bağırırsınız siz.
  • Manidar...
  • Paralel kablolar mı :)
  • Fren hortumuna bakılsa neler çıkacak ama anlatamazsın işte. Depoya küp şeker de eski bir mançurya numarasıdır.
  • Çiğli ve Malatya olaylarını birbirlerine bağlamak anlamsızdır. Malatya olayının ve akabindeki Konya kazasının nedenleri yarım ağız da olsa yüksek rütbelerce kamuoyuna açıklanmıştır.
  • 25 Yıl F-16 tılarda bir fiil Aviyonik teknisyeni olarak ve birçok arızada sabahlara kadar çalıştım.Hiçbir Astsubay arkadaşım uçak kablosuna sabotaj yapacak kadar hain değildir.İniş takımlarında her zaman kablolar tansiyondan dolayı zarar görmüştür.Olayı ihbar edende Uçuş öncesi hazırlıkları yapan makinist teknisyen astsubay arkadaşımdır.Ama uçağa kadar ulaşan üs'teki herhangi bir görüşteki personel olabilir.Bu olayda amerikan üslerindeki gibi artık herkesin kolayca shelter ve hangarlara erişimi olmaması gerektiğini açıkca gösteriyor..Uçuş hattı giriş yetkileri kısıtlanmalıdır..

Malatya'da 24 Şubat'ta F-4 tipi iki savaş uçağının, 5 Mart’ta da Konya'da aynı tip uçağın düşmesiyle Türkiye’nin sarsıldığı günlerde İzmir Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde ilginç bir soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı. Soruşturma başlatılmasının nedeninin ise iki ayrı uçağa tahribat (sabotaj) yapıldığı iddiası olduğu öğrenildi.

KABLOLARDA KESİK

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık iki ay önce Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde uçuşa çıkmadan önce kontrole alınan bir uçakta kablo kesiği tespit edildi. Bunun üzerine olayın aydınlatılması için askeri savcılıkça soruşturma başlatıldı. Soruşturma sürerken 9 Şubat’ta uçuş öncesi kontrol görevi verilen iki astsubay kontrolünü yaptıkları uçağın hem sağ, hem de sol kanat altındaki iniş takımlarına ait  (uplock switch) kablonun kesik olduğunu fark etti. Daha önceden yürütülen bir soruşturmanın varlığı ve bunun da uçuş emniyetini etkileyecek durum olması nedeniyle iki astsubay gördüklerini hemen komutanlarına bildirdi.

TAHKİKAT SÜRÜYOR

Bu olay da soruşturma kapsamına alınıp araştırılırken durumu komutanlarına bildiren iki astsubay önce askeri eşyayı kasten tahrip suçundan şüpheli sıfatıyla 6 Mart 2015’te Hava Kuvvetleri Komutanlığı Hava Eğitim Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne tutuklanmaları talebiyle sevk edildi.  Mahkeme huzuruna çıkan iki astsubay, mahkemenin verdiği “suçun maddi unsurlarıyla birlikte oluşmayabileceği, dosya kapsamında bulunulan aşamada belge, bilgi veya yazılı sözlü delil bulunmadığı, kaçma şüpheleri olmadığı” kararıyla serbest bırakıldı.  Soruşturmanın halen sürdüğü öğrenildi.

Hürriyet’in telefonla ulaştığı şüphelilerin avukatı Murat Ergün, soruşturma aşamasında olması nedeniyle dosya hakkında konuşmasının uygun olmayacağını belirterek, tahkikatın devam ettiğini söyledi.

BAŞLANGIÇ VE TEMEL UÇUŞ EĞİTİM VERİLİYOR

Hava Harp Okulu mezunu teğmenlerden uçmaya elverişli olduğu tespit edilenler, 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda zorlu eğitimden geçip, pilot brövesi takmaya hak kazanıyor. Başlangıç ve temel uçuş eğitimlerini sırasıyla SF-260D ve KT-1T uçaklarıyla alan teğmenler, kendi istekleri ve uçuşlardaki başarıları ve ihtiyaçlar doğrultusunda, uçuşun son halkaları tekamül jet, ulaştırma ve helikopter eğitimleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın verdiği kontenjan dahilinde derecelendirilerek ayrılıyor. (Hürriyet)

ASKERİ UÇAKTA 'SABOTAJ' SÜPHESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Tamamen saçmalık. Kargalar Güler buna. Ayıptır günahtır. Bu nasıl bir ciddiyetsizlik. Bumudur yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEKNİSYEN ~ 9 yıl önce
uplock switch yolcu uçaklarında ne iş yapar biliyoruz, sabotaj için en son düşünülecek yerdir....İzmir Çiğli 2.Ana Jet Üssü’nde yürütülen soruturmayı samimi bulmuyorum ; kanaatim odur ki: 1-Bu bir konudan (pilotaj hataları) saptırma operasyonudur... 2-Buradan prim yapma salaklığına düşen subaylar mevcut. 2-İşkilli b..k dingilder... 3-Ana jet üslerinde memlekette başka teknisyen yok sanıyorlar... Asker teknik abilerimden var ise yanlış kısımları düzeltsinler , rice ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ysn ~ 9 yıl önce
Mustehak size..siz elinizdeki yetismis muazzaflari sistem disina atmak ve emeklilige zorlamak icin yok tayin yok baski ...iyi olmus bakalim basimiza daha neler gelecek super hav kom

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aha ~ 9 yıl önce
bir bu eksikti oda oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kablo ~ 9 yıl önce
olaya bakalım, uçuş öncesi kontroller yapan kim, iki teknisyen astsubay; kabloların kesik olduğunu tespit eden, yine o iki asker, görevleri ne, uçuş öncesi kontrol, yapmışlar mı, evet. bunu tespit edip üstlerine haber vermişler mi, evet; suçlanan kim, yine bu astsubaylar; bu olayı atlasalardı ne olurdu, bilemem, o kabloların ne tür bir arızaya sebep vereceğini, bilenler anlatır; uçak düşer mi, iniş takımları mı açılmaz, kilitlenmez mi, anlamam; ama olay traji komik, sen o görevi yap de adama, sonra neden yaptın diye mahkemeye gönder, sonra da bu uçaklar niye düşüyor diye bağır; bu kafayla daha çok bağırırsınız siz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kablo ya ~ 9 yıl önce
kedidir o kediiiii..
kedi'ye ~ 9 yıl önce
ben kedilerin çalışma alanlarının genellikle seçim zamanları trafolar olduğunu biliyorum, ne işleri varmış uçakta... yoksa mart ayı, ondan mı dengeleri bozuldu, yollarını mı şaşırdılar... siz bilirsiniz.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Manidar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Paralel kablolar mı :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fren hortumu ~ 9 yıl önce
Fren hortumuna bakılsa neler çıkacak ama anlatamazsın işte. Depoya küp şeker de eski bir mançurya numarasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 9 yıl önce
Çiğli ve Malatya olaylarını birbirlerine bağlamak anlamsızdır. Malatya olayının ve akabindeki Konya kazasının nedenleri yarım ağız da olsa yüksek rütbelerce kamuoyuna açıklanmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ali ~ 9 yıl önce
25 Yıl F-16 tılarda bir fiil Aviyonik teknisyeni olarak ve birçok arızada sabahlara kadar çalıştım.Hiçbir Astsubay arkadaşım uçak kablosuna sabotaj yapacak kadar hain değildir.İniş takımlarında her zaman kablolar tansiyondan dolayı zarar görmüştür.Olayı ihbar edende Uçuş öncesi hazırlıkları yapan makinist teknisyen astsubay arkadaşımdır.Ama uçağa kadar ulaşan üs'teki herhangi bir görüşteki personel olabilir.Bu olayda amerikan üslerindeki gibi artık herkesin kolayca shelter ve hangarlara erişimi olmaması gerektiğini açıkca gösteriyor..Uçuş hattı giriş yetkileri kısıtlanmalıdır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000