07 Temmuz 2016, Perşembe 09:16:26

Askeri helikopter neden düştü?

Askeri helikopter, bayram ziyareti nedeniyle Karadeniz’in sarp tepelerinde bulunan karakollarına heyet götürmek için havalanmasından kısa bir süre sonra nedeni belli olmayan sebeple kaza kırıma uğradı.
  • Herkese günaydın.. Bu linkteki yazanları da okuyun o her türlü karalama,yalan,kötü eleştiri yapan hainler...http://www.millimucadele.com/haber/7280/giresundaki-helikopterin-dusus-nedeni-belli-oldu.html
  • Aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz. https://independent.academia.edu/ECaner Dağlık Arazide Helikopter Uçuş Teknikleri - Helicopter Mountain Flying Techniques Kontrollü Uçuşta Doğal ve Suni Engellere Çarpma (CFIT) - Asla Giderilemeyen Bela
  • bir anlamadınız gitti, kötü hava şartları sise girip yere çarptı ve düştü.helikopterde hata yok daha önceki kazaların da tamamına yakını kara tipiye sise buluta girip pilotun vertigo olmasından kaynaklandı bu kadar basit. helikopter çoğu havada uçar limitleri yüksektir, önemli olan ve uçuşu sınırlayan veya sınırlaması gereken şey pilotun limitleridir, baştan bu tür kötü şartlara girmeyeceksin değmeyecek riskleri almayacaksın, baktın risk var dön geriye daha da olmuyorsa altında uygun bir yere in, ölmekten iyidir.en fazla üç beş kendini bilmez korkak der.illa komplo teorileri üretilecek kahramanlık hikayeleri uydurulacak. kaza işte anlamayacak ne var bunda.Bu şartlarda eşlerin hele hele çocukların işi yok helikopterde. hadi kabul edelim bölge komutanının karısı da binsin gitsin çocuğun işi ne? uzman çavuşun eşinin işi ne? Sapla samanı karıştırmayın yanlışı eleştirmeden doğruyu bulamazsanız daha çok canlar yanar.Kazada ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar dilerim.
  • Ne olursa olsun size sunu soyluyorum soyle yada boyle Allah rahmet eylesin ulkemizi savastan dusmandan kotuluklerden korusun. Ama ulkemizin %50 si zevzek zevsek klavyeden yardiriyor. %20 side tek yurek olmaya calismak yerine komplolar ileri suruyor. Ust katta ne oluyor kimse bilemez. Dunyayi daha iyi bir yer yapmayan insna insan degildir. Boyle sacmaliklarla surekli birilerine yukleniliyor . Bize dusen rahmet dilemek hic bir yorum geride kalanlari getirmeyecek ya da hic bir soz ileriyi dgistirmeyecek. Siz olun siyaset yapip hava yapicaginiza oturup daha iyi nasil bir insan oluum diye dusunun
  • UH-70 ne yaw yazın google ada bi bakın ne çıkıyor.Yılların UH-60 Blackhawk ı bu... İgor Skorsky mezarında ters döndü sayenizde... ⚰⚰
  • Temmuz ayındayız kar yok yollar açık, askeri ve harekat görevleri için kullanılan bir askeri hava aracında kadın çoluk çocuk ve sivillerin sadece Genelkurmay başkanlığından alınan izinle sadece harekat için kullanılması gerekirken !!!!!! Allah rahmet etsin , şehitlik sadece vatan için görev yaparken ölenlere denir!!!
  • Somut hiç bir bilgi içermeyen, milliyetçilik goy goyu yapılmış bir yazı. Üstelik kötü bir türkçe'yle ve argo kullanarak yazılmış. Kazayla ilgili tam bilgi sahibi olamayacağız. Genelkurmay ser verir sır vermez. Ayrıca s70'ler her yerde düşen ve artık eski nesil haline gelmiş cihazlar
  • İtiraz ediyorum. Bu heilkopterlerin servis tavanı 20000 feet helikopter 6700 7000 feet civarında düşmüş.
  • Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum mekanları cennet ruhları şad olsun.Şehitlerimiz ölümsüzdür.Ayrıca konuya ilişkin açıklayıcı,anlamlı,doğru yazı içinde teşekkürler Airporthaber ve Mete Yarar/Karar.Bu hainler bu yazılanlardan da anlamaz.Tüm teröristlerin ve vatan hainlerinin,kötü insanların,iftira atanların,yalan söyleyenlerin,bu güzel Türkiye Cumhuriyeti ülkemizin kötülüğünü isteyenlerin Allah bin türlü belasını versin,kahretsin inşallah.Amin.Allah askerimizi,polisimizi,vatanımızı,bizleri her türlü terörden,hainden,düşmandan korusun yar ve yardımcımız olsun..Amin..
  • Mete Yarar'a bazı noktalarda katılıyorum; ama eleştirilere açık olmalı. Yazıdakinin aksine helikopterler pek çok fonksiyonu yanında gezi amaçlı kullanılan bir araçtır. Askeri helikopterler bunlardan olabilir mi tartışılır. İnsanlar haklı olarak neden eşleriyle sorusunu gayet tabi sormakta özgürdür. Bayram ziyareti için eşiyle gitmesini anlıyorum; ancak uçuşta çocuk mevcut. Bayram bir gün değil. Bu nasıl bir zaman kısıtlamasıdır ki saatlik maliyeti köşeye konmuş bu uçuş gerçekleştirilmiştir. Yazıda belirtildiği gibi nasıl bir risktir ki zamandan tasarruf için bu risk alınmıştır. Şimdi böyle düşünen insanlar var, siz kim oluyorsunuz da onlara densiz diyorsunuz diye sormazlar mı? Bugün kazanın üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz. Olayı değil yazarı eleştiriyorum. Uçuştaki kimsenin bir suistimal düşündüğünü sanmıyorum ve ortada iyi niyetin olduğuna inanıyorum. Ailelere taziyelerimi sunuyorum. İnşallah tekrarı yaşanmaz...

Askeri helikopter, bayram ziyareti nedeniyle Karadeniz’in sarp tepelerinde bulunan karakollarına heyet götürmek için havalanmasından kısa bir süre sonra nedeni belli olmayan sebeple kaza kırıma uğradı.

Arkasından da 21 yılda bunun 19’uncu helikopter kaza kırımı olduğuyla ilgili yazılar yazılmaya başlandı. Muhtemelen e bu olayın arkasından anlamsız konuları da tartışmaya başlayacağız. Şu anda görevde olan Sikorsky yapımı olan UH-70 tipi helikopterleri sorgulayacağız.

Bazı densizler işi biraz daha ileriye götürerek helikopterin içinde neden asker ailelerinin olduğunu sorgulayacaklar.  Onlar daha başlamadan bazı bilgiler vererek kötü niyetlilerin ağzına lafı tıkayalım.

Şu anda güvenlik güçlerinin kullanmış olduğu bu helikopter dünyanın kendi sınıfındaki en gelişmiş hava aygıtıdır. Uzun yıllardır iç güvenlik harekatının yükünü bu helikopterletaşımaktadır. . Sahada onlarca mermi isabeti almasına rağmen uçuşa devam etmesini sağlayan yedek sistemlere ve gelişmiş bir teknolojiye sahiptir.

***

Türkiye’de yaşanan olay sayısına baktığınızda miktar ciddi bir boyutta gözükebilir. Ancak bu değerlendirmeyi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı diğer faktörl erde vardır. Kaç saatlik uçuşun yapıldığı, hangi yüksekliklerde ve şartlarda görev ifa edildiği, iniş ve kalkış yapılan yerlerin özellikleri ve kullanım amaçları da bir potaya konduktan sonra değerlendirme yapmak gerekir.

Evet, ABD anakarasına göre baktığınızda bu sayı yüksek olabilir. Ancak bunu Afganistan ve Irak’ta kaybedilen helikopter sayısı ile değerlendirdiğinizde bir anlam ifade eder. Basit bir sayı vermek gerekirse ABD Vietnam savaşı sırasında yaklaşık bin 0 civarında hava aracını kaybetmiştir.

Uçuş saatindeki yüksekliği ortaya koymak ise görev yoğunluğunu açığa çıkaracaktır. Ülkemizde bir kara pilot üsteğmenin uçuş saati sayısı yaklaşık olarak bin 0 saati bulmaktadır. Eşiti olan ülkelerde bu sayıya ulaşmak için rütbenin albay olması gerekmektedir.

***

Uçuş yüksekliklerine baktığınz da kullanılan helikopterler tavan uçuş yüksekliklerine yakın uçmaktadı.  Görev inişi yaptıkları yerlerde bir tekerleğini değdirmek zorunda kalmaktadırlar. Ters rüzgarlara maruz kaldıkları alanlardan yaralı almakta, tim indirmekte veya lojistik destek sağlamaktadırlar.  Daha iyi anlaşılır bir dilden söyleyeyim, başkasının uçmaya cesaret edemedikleri yerlerde görev yapmaktadırlar.

Gelelim kullanılan helikopterin seçimine; bu helikopterin benzeri olan helikopterler bölgede denenmiş ancak performansları beğenilmediği için batı illerinde kullanılmaya başlanmıştır. Yani helikoptere laf söylemeye çalışanlar’a muadili ned?’ir niye sormakta yarar vardır’.

Ailelerin askeri helikoptere neden bindi’ği sorusuna gelince biraz durup nefes almam gerekiyor. Bölge komutanı dağ başında bulunan karakolları ve bölükleri bayramda ziyaret etmek için askerlerin yanlarına gitme kararı alıyor. Arazi şartları zaman kısıtlığı nedeniyle diğer bir yöntemi mümkün kılmadığından, helikopter seçeneği tercih ediliyor.

***

Gittiği yerlerde eşlerini de yanında götüren personel olduğundan o da yanına eşini alıyor. Onlara moral vermeyi amaçlıyor. Son dönemde PKK’nın bölgede yaptığı saldırıları göz önüne alarak bu geziye ayrıca önem veriyor.

Yoksa ailesini helikopterle gezmeye çıkarmıyor. Kimsenin ailesini gezdirmek için seçmeyeceği bir rotada ailesini de yanına alıyor. Bütün herkes bilir ki helikopter riskleri üzerinde barındıran bir hava taşıtıdır.  Yani gezmek için ailenin bindirildiği bir vasıta değildir.

Bu vesile ile aramızdan ayrılanlar için rahmet, ruhu bozuklar için de Allah’tan biraz vicdan diliyorum.

Mete Yarar / Karar

Askeri helikopter neden düştü?

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Ali ~ 8 yıl önce
Herkese günaydın.. Bu linkteki yazanları da okuyun o her türlü karalama,yalan,kötü eleştiri yapan hainler...http://www.millimucadele.com/haber/7280/giresundaki-helikopterin-dusus-nedeni-belli-oldu.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
refik ~ 8 yıl önce
hain senin gibi kafasını kuma gömen gerçekleri görmeyen eleştiriye zinhar kapalı biatçılar olmasın. hiçbir pilot tejnik bir arıza yokken sis bulut var diye inecek yer bulamadım hadi şuraya hamaklama helikopteri atayım diye bir şey yapmaz, hamaklama ne yaww 30 yıldır bu mesleği yaparım ilk defa duyuyorum, böyle birşey yok ne literatürde nede terminolojide.Bir anlamadınız gitti, o belanın içine girme girersen bela üstüne bela gelir bir sürü sürpriz risk seni bekler , değmez bunca riski almaya diyoruz sayın pilot arkadaşlarımıza. kötü birşey demiyoruz ders çıkarın biraz yapılan hatalardan ki başka canlar yanmasın dediğimiz bu.
Ercan Caner ~ 8 yıl önce
Aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz. https://independent.academia.edu/ECaner Dağlık Arazide Helikopter Uçuş Teknikleri - Helicopter Mountain Flying Techniques Kontrollü Uçuşta Doğal ve Suni Engellere Çarpma (CFIT) - Asla Giderilemeyen Bela

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tevfik ~ 8 yıl önce
bir anlamadınız gitti, kötü hava şartları sise girip yere çarptı ve düştü.helikopterde hata yok daha önceki kazaların da tamamına yakını kara tipiye sise buluta girip pilotun vertigo olmasından kaynaklandı bu kadar basit. helikopter çoğu havada uçar limitleri yüksektir, önemli olan ve uçuşu sınırlayan veya sınırlaması gereken şey pilotun limitleridir, baştan bu tür kötü şartlara girmeyeceksin değmeyecek riskleri almayacaksın, baktın risk var dön geriye daha da olmuyorsa altında uygun bir yere in, ölmekten iyidir.en fazla üç beş kendini bilmez korkak der.illa komplo teorileri üretilecek kahramanlık hikayeleri uydurulacak. kaza işte anlamayacak ne var bunda.Bu şartlarda eşlerin hele hele çocukların işi yok helikopterde. hadi kabul edelim bölge komutanının karısı da binsin gitsin çocuğun işi ne? uzman çavuşun eşinin işi ne? Sapla samanı karıştırmayın yanlışı eleştirmeden doğruyu bulamazsanız daha çok canlar yanar.Kazada ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ülkenin %70 i sorunlu ~ 8 yıl önce
Ne olursa olsun size sunu soyluyorum soyle yada boyle Allah rahmet eylesin ulkemizi savastan dusmandan kotuluklerden korusun. Ama ulkemizin %50 si zevzek zevsek klavyeden yardiriyor. %20 side tek yurek olmaya calismak yerine komplolar ileri suruyor. Ust katta ne oluyor kimse bilemez. Dunyayi daha iyi bir yer yapmayan insna insan degildir. Boyle sacmaliklarla surekli birilerine yukleniliyor . Bize dusen rahmet dilemek hic bir yorum geride kalanlari getirmeyecek ya da hic bir soz ileriyi dgistirmeyecek. Siz olun siyaset yapip hava yapicaginiza oturup daha iyi nasil bir insan oluum diye dusunun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737ci ~ 8 yıl önce
UH-70 ne yaw yazın google ada bi bakın ne çıkıyor.Yılların UH-60 Blackhawk ı bu... İgor Skorsky mezarında ters döndü sayenizde... ⚰⚰

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
Aradaki farkı bilmiyorsan uğraşma sen fcom unu okumaya devam et
Ali ~ 8 yıl önce
Temmuz ayındayız kar yok yollar açık, askeri ve harekat görevleri için kullanılan bir askeri hava aracında kadın çoluk çocuk ve sivillerin sadece Genelkurmay başkanlığından alınan izinle sadece harekat için kullanılması gerekirken !!!!!! Allah rahmet etsin , şehitlik sadece vatan için görev yaparken ölenlere denir!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
Allah ıslah etsin seni.günah almak budur işte.hesabını sorarlar sana diğer tarafta
Ali ~ 8 yıl önce
Ali'ye cevap.Bi bitmediniz..Sen ne ayaksın da kimlerin şehit olup olmadığına karar verip yorum yapıyorsun çatla patla eşleride,çocuklarıda şehit oldu..Sen mi kara vercen hangi aracın kullanılcağına gelipte burda boş yapma boş yazı yazma boş konuşma....Tekrar tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum mekanları cennet ruhları şad olsun.Hepimizin başı sağ olsun..Allah böyle elim kazalar,olaylar bir daha yaşatmasın dileğiyle...
Asker ailesi ~ 8 yıl önce
Adı gūzel Ali kardeşim bir askerin eşide çocuğuda askerlik yapar. Fedakarca görev yapan bu insanları helikopterde de başımızda da taşırız.
Bilgi ~ 8 yıl önce
Somut hiç bir bilgi içermeyen, milliyetçilik goy goyu yapılmış bir yazı. Üstelik kötü bir türkçe'yle ve argo kullanarak yazılmış. Kazayla ilgili tam bilgi sahibi olamayacağız. Genelkurmay ser verir sır vermez. Ayrıca s70'ler her yerde düşen ve artık eski nesil haline gelmiş cihazlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
S-70mi eski.dostum cahilsin
Fo trainee ~ 8 yıl önce
İtiraz ediyorum. Bu heilkopterlerin servis tavanı 20000 feet helikopter 6700 7000 feet civarında düşmüş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 8 yıl önce
Boşver fcom okumaya devam
Ali ~ 8 yıl önce
Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum mekanları cennet ruhları şad olsun.Şehitlerimiz ölümsüzdür.Ayrıca konuya ilişkin açıklayıcı,anlamlı,doğru yazı içinde teşekkürler Airporthaber ve Mete Yarar/Karar.Bu hainler bu yazılanlardan da anlamaz.Tüm teröristlerin ve vatan hainlerinin,kötü insanların,iftira atanların,yalan söyleyenlerin,bu güzel Türkiye Cumhuriyeti ülkemizin kötülüğünü isteyenlerin Allah bin türlü belasını versin,kahretsin inşallah.Amin.Allah askerimizi,polisimizi,vatanımızı,bizleri her türlü terörden,hainden,düşmandan korusun yar ve yardımcımız olsun..Amin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yılmaz D. ~ 8 yıl önce
Mete Yarar'a bazı noktalarda katılıyorum; ama eleştirilere açık olmalı. Yazıdakinin aksine helikopterler pek çok fonksiyonu yanında gezi amaçlı kullanılan bir araçtır. Askeri helikopterler bunlardan olabilir mi tartışılır. İnsanlar haklı olarak neden eşleriyle sorusunu gayet tabi sormakta özgürdür. Bayram ziyareti için eşiyle gitmesini anlıyorum; ancak uçuşta çocuk mevcut. Bayram bir gün değil. Bu nasıl bir zaman kısıtlamasıdır ki saatlik maliyeti köşeye konmuş bu uçuş gerçekleştirilmiştir. Yazıda belirtildiği gibi nasıl bir risktir ki zamandan tasarruf için bu risk alınmıştır. Şimdi böyle düşünen insanlar var, siz kim oluyorsunuz da onlara densiz diyorsunuz diye sormazlar mı? Bugün kazanın üzüntüsünü hep birlikte yaşıyoruz. Olayı değil yazarı eleştiriyorum. Uçuştaki kimsenin bir suistimal düşündüğünü sanmıyorum ve ortada iyi niyetin olduğuna inanıyorum. Ailelere taziyelerimi sunuyorum. İnşallah tekrarı yaşanmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000