18 Ocak 2012, Çarşamba 11:30:26

ASIL SEBEP NE?

AirportHaber yazarlarından Tevfik Uyar, Babadağ'daki durumu köşesine taşımış...
  • Tevfik Uyar'ın süper havacılık bilgi birikiminde yamaç paraşütü'de varmış. tebrik ederim, bir eksik bu kalmıştı...
Babadağ'da Eylül ayında yaşanan ve Caner Güler'in vefatıyla sonuçlanan kazadan sonra bazı yaptırımlarda bulunulmuş ve Babadağ'daki uçuşlara sınırlama getirilmişti.

Babadağ'da sorunun ne olduğu ve hangi şartların olayları bu noktayı getirdiğini Tevfik Uyar köşesinden aktardı. Sorun denetimde mi, kurallarda mı yoksa insanlarda mı? İşte bu konuya parmak basan Uyar, çözüm önerileriyle de olası tehlikelerin önüne geçilmesi adına tavsiyelerde bulundu.

Uyar; 'Anlatılana göre yukarıda atlama öncesinde pilotlar ve yolcular tüm tertibatlarını alıp, bağları bağlı bir halde bekliyorlar. Sıranın kendilerine gelme süresinin uzadığı ve bir süre daha gelmeyecek gibi göründüğü bazı durumlarda uzuvları rahatsız edebilen bu bağlantılar rahatlamak amacıyla sökülebiliyor. Bunu hocanın kendisi de yapabilir, hocanın izniyle ya da talimatsız/habersiz bir biçimde yolcunun kendisi de yapabilir. 
 
Bu elbette sakıncalı bir durum değildir, çünkü atlamadan önce tekrar bağlanacak, kontrol listesi tekrar uygulanacaksa ilk hazırlık aşamasından farksızdır.
 
İşte insan faktörü işte tam bu sırada devreye giriyor:
 
Sırası gelen atlayıcının herhangi bir sebepten dolayı atlayıştan vazgeçmesi halinde başka bir atlayıcı ve yolcusunun çok çabuk bir biçimde bu fırsatı değerlendirip, tüm kontrollerini yapıp yerini alıp atlamayı gerçekleştirmesi gerekebiliyor. Bağların bu acele içerisinde unutkanlık ya da kontrol eksikliği ile birlikte sağlam ve emniyetli bir biçimde bağlanamamış, ya da hiç bağlanamamış olma durumunun ortaya çıkması olası bir felakete giden yolun ilk adımı olabilir' dedi.

İşte akıllara gelmeyen tespitlerin olduğu Tevfik Uyar'ın köşesi...

ASIL SEBEP NE?

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Tevfik Uyar'ın süper havacılık bilgi birikiminde yamaç paraşütü'de varmış. tebrik ederim, bir eksik bu kalmıştı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000