12 Temmuz 2013, Cuma 10:44:37

ASIANA KAZASINDAN ALINACAK DERSLER

Posta Gazetesi yazarlarından Hakan Çelik, ABD'nin San Francisco kentinde meydana gelen uçak kazasını havacılık literatürüne "önemli derslerin çıkarıldığı bir kaza" olarak nitelendirdi. İşte Çelik'in kaleminden o uçak kazasından çıkarılacak dersler...
  • Bizim en son AMSTERDAM kazamız oldu. Acaba gereken dersleri aldık mı? 1. Simulatör uçuş saatleri aylık ve yıllık uçuş saatlerine planlama bazında ilave ediliyor mu? 2. Sht 6-A da bu kazadan ders çıkarılarak düzenleme yapıldı mı? 3. LIFUS uçuşlarının kategori B veya C meydanlarına yapılması hakkında yapılan değişiklik.
  • İşte böyle hayt huytla idare edilen kokpitlerin sonu.thy deki Boeing kaptanlarının kulağına küpe olsun bu kaza.diğer bir husus FO arkadaşlar kendilerini astronot zanneden ama kitabı açmayalı hayli olmuş bu kaptanları yaptıkları hatalardan dolayı ikaz etmekten çekinmeyin canınızla ödersiniz.diğer bir derste havayolu şirketlerine: öğretmenlerinizi seçerken gerçekten hakeden kişileri öğretmen yapınız aksi taktirde yaşanacak faciaların vebali üstünüzedir.
  • iniş için alçalmaya başlanınca baş üstü dolapları otomatik kitlensin taki pilot kokpitten açana kadar alın size çözüm
  • Alınacak dersler: 1- Şirketin eğitimin başındaki kişi konusuna hakim ve gerçekten çekirdekten yetişerek gelen bir yöneticimidir? 2- Uçuş eğitim başındaki yönetici ve alt yöneticiler dünyadaki tüm kaza ve olay trendlerini takip edip bunlardan ders çıkarılıp, pilotlarına bu senaryolarla ilgili eğitim veriliyor mudur? 3- Pilot ve Uçuş öğretmen seçimleri konunun uzmanı personel tarafından mı yoksa özel ilişkilerle veya atamalarla mı yapılmaktadır? 4-Şirkete kaptan ve pilot alımında seçme testleri yapılıyor mu? Yoksa tanıdık, arkadaş veya devre özelliklerine göre alımlar yapılmaktadır? Uçuş Eğitim ciddi ve çok iyi yönetilmesi gereken bir merkezdir. Asiana B777 olayındaki ilk bilgi pilotaj hatasıdır. Asiana da Uçuş eğitimde özellikle kokpit tarafında bazı ciddi zaafları olduğu görünmektedir. Kabin eğitim konusunda ekipler gelen bilgilere göre yapması gereken işlemleri yapmıştır ve daha profesyonel görünmektedir. Buda burada alt yöneticilerin daha iyi olması anlamına gelmektedir.
  • yorumunu bir vatandaş yorumu olarak niye kabul etmiyorsunuz...herkes uçağa binebilir ama herkes şikayet edebilmek için havacı olmak mecburiyetinde değil ki...her kuruluşun münferit yanlışları olabilir...ama siyasi sebeplerle doldurulmuş tecrübesiz kadroların biteviye yanlışlarını sürekli yaşıyoruz ve bu personel bu işleri öğreninceye kadar da yaşayacağız; şuursuzca savunmalar da cabası ...ayıp yahu...yazık değil mi bize...havacılıkta deneme tahtası olacağız...sağlıkta...eğitimde...!!!!
  • yazar diyorki '' Alman Havayolları Lufthansa’nın kabin ekiplerini, güvenlikle ilgili tavizsiz uyarılar konusunda çok başarılı buluyorum. '' oysa özetle; 3 temmuz 2007 de lufthansa nin frankfurt-istanbul ucusunda 3 yasindaki turk cocuk yolcu ekrem kılıç ın parmağı ön koltuğun bir yerine sıkışıyor. ailesi çıkaramıyor ve yardım istiyor. lufthansa hostesi hanna cocuğun parmağını çekeçeke daha havadayken kopartıyor. o pozisyonda inisi dusunemiyor. haberin linki : http://www.haberler.com/hostesin-cocugun-sikisan-parmagini-koparttigi-haberi/ ... bu ucak bir turk ucagi olsaydi, gorevli bir turk hostes olsaydi, ekip kıyabilir miydi o parmagin kopmasina... ? -hayranlik gereksiz- TAYYARECI
  • Evet Bencede Lufthansa cok basarili...istanbul-düsseldorf ucagi havada yakit kritigine girdi ,apar topar köln e indi ,doldurdu kerozini havalandi 20 dak.sonra düsseldorf a indi..tebrikler.
  • Değerli gazetecemiz uçak kazası ve kazadan alınacak dersler konusunda tesbitlerde bulunmuş,güzel,,ama işin sonunda Türk hava kuruluşları'nın işi sıkı tutmadığı belirtmiş..Alakasız ve yanıltıcı bir tesbit,,Türk hava kuruluşları işi bizce sıkı tutuyor ,,sıkı tutulmayan,,insanların inerken ayakda oldugu yerler aranıyorsa ,başka ülkelerin hava yollarında çok uygun örnekler var.Ülke isimlerini burada söylememize gerek yok,,uçak inişdeyken yolcuların yarısının ayakda oldugu ülkeyi hepiniz bilirsiniz.Arkadaşlar yanlış tesbitlerle Kendi Havayollarımıza ve yolcumuza haksızlık yapmayalım,,bu ülkenin insanı uçmaya ylılar önce başladı.
  • iyi ben yarın sert bir şekilde uyaracağım bakalım ne olacak...hee buarada yarın bodruma gidiyorum.deneyeceğim bakalım bu sevgili yazarımızın dediklerini bakalım neler olacak...içimden bir ses aklından bile geçirme diyor ama yokk deneyeceğim...
  • Havacılıkla ilgili konularda, konunun uzmanı havacı bir yazar yada havacılık konusunda uzman bir danışman vasıtasıyla yazmak gerekir.Bunun dışında sırf birşeyler yazdığını sanan gazeteciler sadece yanlış haber yapmakla kalmıyor aynı zamanda komik vaziyete de düşüyorlar.

San Francisco’da meydana gelen uçak kazası havacılık açısından kritik derslerin çıkarıldığı bir olay olduğu için konuyla ilgili bazı notlar paylaşmak istiyorum.

Önce olayı hatırlatayım, Güney Kore’nin ikinci büyük havayolu kuruluşu olan Asiana’ya ait Boeinig 777 tipindeki yolcu uçağı San Francisco havaalanına indiği sırada kuyruğunu ve gövdesini piste vurarak parçalandı. Uçağın büyük bölümü yandı.

Kazada, uçakta bulunan 307 yolcudan sadece 2’si hayatını kaybetti, uçaktakilerin büyük bölümü acil çıkış kapılarında şişen slide’lardan (yastık şeklinde kaydırak) kabini terk etti.

***

Her uçak kazasından önemli sonuçlar çıkarılır ve aynı tipte kaza olmaması için çok sıkı önlemler alınır. Asiana kazası da havacılık literatürüne önemli derslerin çıkarıldığı bir kaza olarak geçecek.

İniş, uçuşun en kritik aşamasıdır. Çok yüksek dikkat, konsantrasyon ve ciddiyet ister. Pilotlar inişte, uçağın ağırlığı, hızı, yüksekliği, yaklaşma açısı ve ortamdaki rüzgar gibi temel kriterlerin bileşkesini alır. Bu veriler ışığında kontrol kulesinin tarifi ve yönlendirmesiyle belli bir uçuş rotası üzerinden koordineli olarak iniş gerçekleşir.

San Francisco kazasında, uçağın meydana fazlasıyla alçak yaklaştığı, bunu fark eden pilotların hızı artırıp tekrar yükselmek istediği ancak bunu başaramadıkları anlaşılıyor. Diğer bir bilgi de uçağı o anda kontrol etmekte olan pilotun özellikleriyle ilgili. 10 bin saat uçuş deneyimi olan pilotun düşen Boeing 777 uçağında sadece 43 saat geçirdiğini öğrendik! Bu durum pilotların tip eğitimlerinin kalite ve süre açısından önemini de ortaya koyuyor. Filoları hızlı büyüyen ve pilot temini konusunda baskı altında kalan uluslararası havayolu kuruluşları kokpit eğitimlerinin niteliği konusunda en küçük bir tavizi bile vermemeliler. Kokpitin kültürünün ve ekip arasındaki iletişim dilinin de önemi ortada.

***

Kabin ekiplerinin sorumluluğunun uçakta sadece ikramla sınırlı oldukları düşünülür, oysa ki –çok nadiren ihtiyaç duyulsa da- bir felaket anında rolleri pilotlar kadar önemli.

Asiana şirketi pilotaj hatasından ötürü ciddi şekilde eleştirilebilir ancak kabin ekibinin eğitim seviyesi nedeniyle kutlanmalı. Uçağın personeli, içerdeki yolcuları inanılmaz hızla tahliye edip korkunç bir facianın önüne geçti.

2005 yılında Kanada - Toronto’da meydana gelen kazada da aynı şey olmuştu. Fransız Havayolları Air France’a ait Airbus A340 yağışlı havada indiği sırada duramayarak pistte kayıp yanmaya başlamıştı. Birkaç dakika içinde tamamen küle dönen uçakta tek bir kişi bile ölmedi. Çünkü kabin ekibi alkışlanacak bir beceriyle uçağı çok kısa süre içinde tahliye etti.

Bu yüzden yolcuların dikkat etmesi gereken çok önemli konular var. Kabin ekiplerinin de bazı kuralları daha sıkı uygulaması ve denetlemesi gerekiyor.

Uçuşun her safhasında emniyet kemerleri bağlı olmalı. Her yıl binlerce kişi kemerleri bağlı olmadığı için şiddetli sarsıntılarda kabin içinde düşerek ya da başlarını vurarak yaralanıyor.

Ayrıca uçak kazalarının önemli bir bölümü uçaklar henüz pistte yada taksi yollarındayken meydana geliyor. Trafiğin çok yoğun olduğu, sıkışık limanlarda bu risk daha büyük.

Ayrıca bazı yolcular, uçak iner inmez eşyalarını alıp ayağa kalkarak hayatlarını ciddi olarak riske atıyor.

Yanlış biçimde ayak altına konan yada koridora taşacak şekilde bırakılan valizler de vahim bir sorun.

Alman Havayolları Lufthansa’nın kabin ekiplerini, güvenlikle ilgili tavizsiz uyarılar konusunda çok başarılı buluyorum.

Lufthansa uçuşlarımda, kabin amirinin iniş veya kalkışın hemen ardından ayaklanan yolcuları çok yüksek sesle ikaz ettiklerine tanık oldum ki bu doğru bir davranış.

Türk havayolu kuruluşlarının ise bu tip durumlarda işi olması gerektiği kadar sıkı tuttuklarını düşünmüyorum. İnişte başüstü dolaplarının bir bölümü açılıyor ve uçak park pozisyonuna ulaşana kadar açık kalıyor. Buradan ağır eşyaların düşme riski çok yüksek. Kabin amirleri uçuşun bu safhasında yolcuların davranışlarını çok daha titiz şekilde kontrol edip önlem almalı.

ASIANA KAZASINDAN ALINACAK DERSLER

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Aldık mı ~ 11 yıl önce
Bizim en son AMSTERDAM kazamız oldu. Acaba gereken dersleri aldık mı? 1. Simulatör uçuş saatleri aylık ve yıllık uçuş saatlerine planlama bazında ilave ediliyor mu? 2. Sht 6-A da bu kazadan ders çıkarılarak düzenleme yapıldı mı? 3. LIFUS uçuşlarının kategori B veya C meydanlarına yapılması hakkında yapılan değişiklik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy pilotlarına ~ 11 yıl önce
İşte böyle hayt huytla idare edilen kokpitlerin sonu.thy deki Boeing kaptanlarının kulağına küpe olsun bu kaza.diğer bir husus FO arkadaşlar kendilerini astronot zanneden ama kitabı açmayalı hayli olmuş bu kaptanları yaptıkları hatalardan dolayı ikaz etmekten çekinmeyin canınızla ödersiniz.diğer bir derste havayolu şirketlerine: öğretmenlerinizi seçerken gerçekten hakeden kişileri öğretmen yapınız aksi taktirde yaşanacak faciaların vebali üstünüzedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bmx ~ 11 yıl önce
iniş için alçalmaya başlanınca baş üstü dolapları otomatik kitlensin taki pilot kokpitten açana kadar alın size çözüm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ALINACAK DERSLER ~ 11 yıl önce
Alınacak dersler: 1- Şirketin eğitimin başındaki kişi konusuna hakim ve gerçekten çekirdekten yetişerek gelen bir yöneticimidir? 2- Uçuş eğitim başındaki yönetici ve alt yöneticiler dünyadaki tüm kaza ve olay trendlerini takip edip bunlardan ders çıkarılıp, pilotlarına bu senaryolarla ilgili eğitim veriliyor mudur? 3- Pilot ve Uçuş öğretmen seçimleri konunun uzmanı personel tarafından mı yoksa özel ilişkilerle veya atamalarla mı yapılmaktadır? 4-Şirkete kaptan ve pilot alımında seçme testleri yapılıyor mu? Yoksa tanıdık, arkadaş veya devre özelliklerine göre alımlar yapılmaktadır? Uçuş Eğitim ciddi ve çok iyi yönetilmesi gereken bir merkezdir. Asiana B777 olayındaki ilk bilgi pilotaj hatasıdır. Asiana da Uçuş eğitimde özellikle kokpit tarafında bazı ciddi zaafları olduğu görünmektedir. Kabin eğitim konusunda ekipler gelen bilgilere göre yapması gereken işlemleri yapmıştır ve daha profesyonel görünmektedir. Buda burada alt yöneticilerin daha iyi olması anlamına gelmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir gazetecinin ~ 11 yıl önce
yorumunu bir vatandaş yorumu olarak niye kabul etmiyorsunuz...herkes uçağa binebilir ama herkes şikayet edebilmek için havacı olmak mecburiyetinde değil ki...her kuruluşun münferit yanlışları olabilir...ama siyasi sebeplerle doldurulmuş tecrübesiz kadroların biteviye yanlışlarını sürekli yaşıyoruz ve bu personel bu işleri öğreninceye kadar da yaşayacağız; şuursuzca savunmalar da cabası ...ayıp yahu...yazık değil mi bize...havacılıkta deneme tahtası olacağız...sağlıkta...eğitimde...!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
beceri+analitik zeka ~ 11 yıl önce
yazar diyorki '' Alman Havayolları Lufthansa’nın kabin ekiplerini, güvenlikle ilgili tavizsiz uyarılar konusunda çok başarılı buluyorum. '' oysa özetle; 3 temmuz 2007 de lufthansa nin frankfurt-istanbul ucusunda 3 yasindaki turk cocuk yolcu ekrem kılıç ın parmağı ön koltuğun bir yerine sıkışıyor. ailesi çıkaramıyor ve yardım istiyor. lufthansa hostesi hanna cocuğun parmağını çekeçeke daha havadayken kopartıyor. o pozisyonda inisi dusunemiyor. haberin linki : http://www.haberler.com/hostesin-cocugun-sikisan-parmagini-koparttigi-haberi/ ... bu ucak bir turk ucagi olsaydi, gorevli bir turk hostes olsaydi, ekip kıyabilir miydi o parmagin kopmasina... ? -hayranlik gereksiz- TAYYARECI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sinan akerman ~ 11 yıl önce
Evet Bencede Lufthansa cok basarili...istanbul-düsseldorf ucagi havada yakit kritigine girdi ,apar topar köln e indi ,doldurdu kerozini havalandi 20 dak.sonra düsseldorf a indi..tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanıltıcı ~ 11 yıl önce
Değerli gazetecemiz uçak kazası ve kazadan alınacak dersler konusunda tesbitlerde bulunmuş,güzel,,ama işin sonunda Türk hava kuruluşları'nın işi sıkı tutmadığı belirtmiş..Alakasız ve yanıltıcı bir tesbit,,Türk hava kuruluşları işi bizce sıkı tutuyor ,,sıkı tutulmayan,,insanların inerken ayakda oldugu yerler aranıyorsa ,başka ülkelerin hava yollarında çok uygun örnekler var.Ülke isimlerini burada söylememize gerek yok,,uçak inişdeyken yolcuların yarısının ayakda oldugu ülkeyi hepiniz bilirsiniz.Arkadaşlar yanlış tesbitlerle Kendi Havayollarımıza ve yolcumuza haksızlık yapmayalım,,bu ülkenin insanı uçmaya ylılar önce başladı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yav he he ~ 11 yıl önce
iyi ben yarın sert bir şekilde uyaracağım bakalım ne olacak...hee buarada yarın bodruma gidiyorum.deneyeceğim bakalım bu sevgili yazarımızın dediklerini bakalım neler olacak...içimden bir ses aklından bile geçirme diyor ama yokk deneyeceğim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı gazateci ~ 11 yıl önce
Havacılıkla ilgili konularda, konunun uzmanı havacı bir yazar yada havacılık konusunda uzman bir danışman vasıtasıyla yazmak gerekir.Bunun dışında sırf birşeyler yazdığını sanan gazeteciler sadece yanlış haber yapmakla kalmıyor aynı zamanda komik vaziyete de düşüyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000