20 Ekim 2010, Çarşamba 08:17:00

"Artık Ege semalarında barış olsun"

Başbakan Erdoğan, Atina ziyareti öncesinde Ege’de barış mesajı verdi. Erdoğan, Yunanistan ve Türkiye kamuoylarının askeri zihniyetten arındırılmasını istedi
  • butterfly isimiyle yazan arkadaşa. Gelip senin ülkeni bilfiil işgal etmeye kalkışmış, sonra da kovulmuş, hala daha izmiri ben yakmadım sen yaktın iddiasında bulunabilen, kıbrıs konusunu tıkayan, 12 mil diye tutturan, batı trakyadaki insanlara yapmadığını bırakmayan yunan ile mi sıfır sorun politikası güdeceğiz? senin söylediğin teslimiyet politikasıdır.
  • ... yani kendi uçağımızla uçsak sorun yok öyle mi?
  • ne yani barış olsun diye askerler eğitim de mi yapamayacaklar? yunan saçmalığı, silahsız kalkan eğitim uçağına önleme yapıyor, para kaybediyormuş, bana ne, yollamasaydın. barış bilmemne lakırdılarının ardından 12 mil kıta sahanlığımızı kabul edin de barış olsun lafı çıkacak bizimkiler de buna razı olacaklar, tabi kapalı kapılar ardında... biz de ne olup bittiğini seçimden sonra bir ara öğreniriz. aslında fazla söze gerek yok, editör öyle bir resim koymuş ki her şeyi anlatıyor.
  • kavganın kimseye faydası yok, sıfır sorun politikasını bu ülkeylede yaşama geçirmek gerekiyor. Bunu başaramaz isek iki ülkede kaybediyor. o uçakları üreten ülkeler kaznıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atina ziyareti öncesi komşuya barış mesajı gönderdi. Erdoğan, Yunan Skai TV’ye, önceki geceyarısı yayınlanan demecinde, Ege’deki Türk ve Yunan savaş uçaklarının faaliyeti konusunda, “Biz aslında adalar üzerinden hiç uçuş olmasın istiyoruz. Türk Genelkurmayı’nın ve ordunun bu konuda bir hassasiyeti var, ben de şu konuda üzülüyorum: Yunanistan’ın savaş uçakları çok büyük bir alanda uçuyor. Bizim kıta sahanlığımıza kadar geliyor. Bizim katedecek bu kadar büyük mesafemiz yok. Bu noktada karşılıklı bir anlayış gerekiyor” dedi.

Başbakan Erdoğan bu faaliyetlerin maliyetinin çok yüksek olduğunun altını çizerek, Ege’de Türk ve Yuunan savaş uçaklarının uçuşlarının NATO tarafından kontrol edilmesi gerektiğini belirtti.

NATO kontrol etsinErdoğan demecinde, “iki ülke kamuoylarının psikolojisini değiştirmeliyiz” ifadesini kullandı ve şöyle devam etti:

“Kamuoyları askerden arındırılmalıdır. Duruma askeri açıdan bakmamalıdır. Zannederim dostum sayın [Başbakan George] Papandreu da böyle bir gelişmeyi arzuluyor”.

İki ülke arasında savaş uçaklarının faaliyetinden başka, kıta sahanlığı ile ilgili sorunlar bulunduğunu da belirten Başbakan Erdoğan “Keşke bu sorunlar olmasaydı. Karşılıklı anlayış askeri harcamalarımızı hafifletmeye yardımcı olacaktır” ifadesini kullandı.

İt dalaşına 9 yılda 447.5 milyon euro

Yunanistan, Türk savaş uçaklarını Ege semalarında püskürtme ve it dalaşına (dog fight) girişmeye 2009 yılında 25 milyon euro harcadı. Askeri yetkililer, 1 saatlik F-16 uçuşunun maliyetinin 10 bin euro, Mirrage tipi uçakların ise 11 bin euro olduğunu belirtiyorlar.

Savaş uçaklarının 1 saatlik uçuşunun maliyeti 15 bin euro.

2009 yılında Yunan savaş uçakları Türk uçaklarına önleme için toplam 1383 kez kalktı.

2009’daki bu uçuşların maliyeti 25.620.000 euro

Yunanistan, 2000-2009 yılları arasında Türk savaş uçakları Yunan hava sahası veya Atina FIR hattını 49.228 kez ihlal ettiğini öne sürüyor!

2000-2009 yılları arasında Türk uçaklarına karşı Yunan uçakları toplam 19.888 önleme uçuşu yaptı.

2000-2009 yılları uçuşların toplam maliyeti 447.5 milyon euro.

Bu hesaplamaya, düşen uçaklar ve hayatını kaybeden pilotların maliyeti dahil değil.

(Milliyet)

"Artık Ege semalarında barış olsun"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
butterfly isimiyle yazan arkadaşa. Gelip senin ülkeni bilfiil işgal etmeye kalkışmış, sonra da kovulmuş, hala daha izmiri ben yakmadım sen yaktın iddiasında bulunabilen, kıbrıs konusunu tıkayan, 12 mil diye tutturan, batı trakyadaki insanlara yapmadığını bırakmayan yunan ile mi sıfır sorun politikası güdeceğiz? senin söylediğin teslimiyet politikasıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
... yani kendi uçağımızla uçsak sorun yok öyle mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ne yani barış olsun diye askerler eğitim de mi yapamayacaklar? yunan saçmalığı, silahsız kalkan eğitim uçağına önleme yapıyor, para kaybediyormuş, bana ne, yollamasaydın. barış bilmemne lakırdılarının ardından 12 mil kıta sahanlığımızı kabul edin de barış olsun lafı çıkacak bizimkiler de buna razı olacaklar, tabi kapalı kapılar ardında... biz de ne olup bittiğini seçimden sonra bir ara öğreniriz. aslında fazla söze gerek yok, editör öyle bir resim koymuş ki her şeyi anlatıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kavganın kimseye faydası yok, sıfır sorun politikasını bu ülkeylede yaşama geçirmek gerekiyor. Bunu başaramaz isek iki ülkede kaybediyor. o uçakları üreten ülkeler kaznıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000