22 Temmuz 2008, Salı 11:31:55

Arjantin Havayolları özüne döndü

20 yıl önce özel sektöre devredilen 'Aerolineas Argentinas' yeniden millileştirildi. Hükümet çok kötü durumdaki havayolunun millileştirilmesini 'ulusal gurur meselesi' diye açıklıyor.
  • ...Arjantin gider tersine :))

Arjantin Havayolları ülkede 1990'lı yıllarde ekonomiye damgasını vuran özelleştirme dalgası sırasında özel bir şirkete devredilmişti.

Havayolunun sahibi İspanyol Marsans şirketi, açıklanmayan bir bedel karşılığında millileştirme önerisini kabul etti.

Aerolineas şu anda yaklaşık 900 milyon dolar borçlu ve her bir gün 1 milyon dolar zarar etmeye devam ediyor.

Havayolunun millileştirildiği Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kichner tarafından başkanlık sarayında açıklandı.

Kirchner, kararın gerekçesini şöyle açıkladı.

"Şirketin durumu hakkındaki bilgiler, hizmetin devamı ve bayrağımızı taşıyan ulusal havayolumuzun varlığını sürdürebilmesi açısından, hükümetin bu kararı vermesini kaçınılmaz kılmıştır."

Ulusal gurur meselesi oldu

Şirketin millileştirilmesinin kaça malolacağı hala bilinmiyor. Ama zaten yirmi yıl kadar önce özelleştirilirken de pek iyi durumda olmayan havayolu bugün çok ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Şirkette gereğinden çok fazla insan çalıştırıldığı ve 67 uçaktan oluşan filosunun yarıdan fazlasının eskilik ve bakımsızlık yüzünden artık uçurulmadığı anlaşılıyor.

Bu yüzden Arjantin Havayolları ile seyahat eden yolcular sürekli seferlerin rötarı ya da iptaliyle karşı karşıya kalıyorlar ve başka şirketlere yöneliyorlar.

Bütün bunların üzerine bir de son dönemde yaşanan yakıt fiyatlarındaki tırmanış şirketin zararının iyice büyümesine yol açtı.

Aerolineas'ı yeniden kara geçirmenin ne kadar güç bir iş olacağı açık. Fakat, konu "ulusal gurur" olunca iş değişiyor.

Yakında yapılan bir kamuoyu yoklaması yolcuların yüzde 70'inin havayolunu hükümetin devralmasından yana olduklarını ortaya koydu.

Arjantin hükümeti yalnızca havayollarını değil, 1990'larda özelleştirilen bir çok başka şirketi de yeniden devletleştirdi.

Kaynak: BBC

Arjantin Havayolları özüne döndü

Yorumlar

Check ~ 16 yıl önce
...Arjantin gider tersine :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000