05 Eylül 2013, Perşembe 07:50:26

ARIZALARI HELİKOPTER ÇÖZECEK!

Türkiye'nin 50 bin kilometrelik enerji iletim hattı, termal ve video kameralarla havadan kontrol edilecek...
  • sayın bakanım bugunlerde bız kendı arabamızı yaparız.kendı ucagımız bız yapbılırız dıye konusruken;bız neden bu ıslemı yapamıyoruz cok buyuk bır teknolıjıye mı sahıp olmamız mı gerekıyor?TAI ve TUBITAK denılen bazı kuruluslar var buradakı muhendıslerımız bunu dusunemıyorlar mı yapamayız mı dıyorlar.Fırsat versek acaba yapabılırlemı.?sanırım yanbcıları bız cok sevıyoruz onlar yaparsa havalı bır yaklasım oluyor sanırım su cumlenın guzellıgıne bakın ihaleyi Amerikan şirketi Air Methods Corparation kazandı :))

İhaleyi 25 milyon dolara kazanan Amerikan şirketi Air Methods Corparation kazandı. Sistem 6 aylık eğitimin ardından yürürlüğe girecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'yi çepeçevre saran 50 bin kilometrelik elektrik iletim hattında oluşabilecek her türlü arızayı helikopter aracılığıyla önceden tespit edecek sistem geliştirdi. Sistem Türkiye'ye 25 milyon liraya mal olacak ve iletim hatlarında yaşanacak sorunların arızaya dönüşmeden giderilmesini sağlayacak.

Termal kameralarla izleyecek

Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) elektrik iletim hatlarındaki sorunları önceden tespit edecek sistem için açtığı ihaleyi Amerikan şirketi Air Methods Corparation kazandı. Toplam 25 milyon liralık anlaşmaya göre şirket, TEİAŞ bünyesinde bulunan toplam 50 bin kilometre enerji iletim hattını termal ve video kameralarla havadan helikopterler kullanılarak kontrol edecek. Sorunlu noktaları önceden tespit ederek arızaya dönüşmesini önleyecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili bilgi verirken, dünyanın çevresinden daha fazla uzunluktaki elektrik iletim hattının helikopterlerle incelenerek arıza tespiti yapılacağını söyledi.

Hastalığa dönüşmeden çözülecek

Çeşitli bölgelerde konuşlanacak helikopterler aracılığıyla yüksek gerilim hatlarındaki sorunların hastalık öncesi koruyucu hekimlik anlayışı ile arızaya dönüşmeden giderileceğini belirten Bakan Yıldız, "Bu sistemle, en yeni teknolojiyi ülkemize getirerek, hatlardaki yıpranmayı önceden tespit edip elektrik kesintilerinin önüne geçmeyi, böylece vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve kaliteli bir hizmet sunmayı amaçlıyoruz" dedi.

Yüksek gerilim hatlarında kontrol, helikopterlere bağlı özel kameralar aracılığıyla 60 metreden hatların termal kamera ve video kamera çekimi yapılarak gerçekleşecek. Meydana gelen yıpranmalar, arızalar gözlenerek kayıt altında tutulacak. Air Methods Corpaaration şirketi tarafından kayda alınan veriler bilgisayar ortamına aktarılacak ve raporlanarak TEİAŞ yetkililerine gönderilecek. Gönderilen bilimsel veriler sonucunda, aciliyet durumuna göre arıza bölgesine en yakın helikopter aracılığıyla malzeme ve personel nakli yapılacak. Böylece sorun arızaya dönüşmeden giderilecek. İlk uygulama 6 aylık eğitim aşaması sonrasında gerçekleşecek.

Elektrik kesintileri yaşanmayacak

Enerji iletim hatlarında, olumsuz iklim şartları, doğal çevre koşulları, coğrafi koşullar gibi nedenlerle hatlarda çıplak gözle görülemeyen yıpranmalar oluşuyor. Bu yıpranmalar önceden belirlenemediği için hatlar üzerinde zayıf noktalar oluşturarak arızalara neden oluyor. Helikopterle arıza tespiti sayesinde, hatların gözlemi insanlar yerine kameralar tarafından gerçekleşecek. Böylece çıplak gözle görülemeyen arıza noktalarına kısa sürede ulaşılabilecek. Elde edilen veriler ise bilgisayar ortamında incelenecek. Bu sistemle, arıza öncesi tespit yapılarak yıpranmalar önceden fark edilecek, hatların bakımı daha kısa sürede yapılacak ve arızaların oluşumu engellenecek. Böylece arızanın neden olduğu uzun süreli elektrik kesintilerinin önüne geçilecek.

ARIZALARI HELİKOPTER ÇÖZECEK!

Yorumlar

airbus ~ 11 yıl önce
sayın bakanım bugunlerde bız kendı arabamızı yaparız.kendı ucagımız bız yapbılırız dıye konusruken;bız neden bu ıslemı yapamıyoruz cok buyuk bır teknolıjıye mı sahıp olmamız mı gerekıyor?TAI ve TUBITAK denılen bazı kuruluslar var buradakı muhendıslerımız bunu dusunemıyorlar mı yapamayız mı dıyorlar.Fırsat versek acaba yapabılırlemı.?sanırım yanbcıları bız cok sevıyoruz onlar yaparsa havalı bır yaklasım oluyor sanırım su cumlenın guzellıgıne bakın ihaleyi Amerikan şirketi Air Methods Corparation kazandı :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000