14 Ağustos 2014, Perşembe 16:27:44

ANKARA SEMALARINDA TEHLİKELİ YAKINLAŞMA!

Hintli Jet Airways’e ait Boeing 777-300 tipi uçağın kaptan pilotu uçakta şekerleme yaptı, ikinci pilot da ipad’e daldı. Ankara üzerindeki uçak bir başka uçakla fazla yakınlaşınca heyecan dolu anlar yaşandı.
  • Başka hiçbir ülkede Türkiye'deki gibi dengesiz bir trafik yoğunluğu yoktur ve Ankara ACC çalışanları görevlerini çok zorlu şartlarda yapmaktadırlar (sağlıksız frekanslar, çalışma ortamı vs..). Saha Kontrol yönetiminde tamamen yeni ve artan trafiğe uygun yollar dizayn edilmeli, sürekli cızırdayan ve birbirini bloke eden frekanslar ve radar kaverajları iyileştirilmelidir. Saha kontrolde görevli kontrolörlerin aynı anda 45-50 uçakla ilgilendiği bir hava sahası ne kadar güvenli olabilir veya bu ATC'ler ne kadar sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilir?! Havacılığı geliştirmek sadece yeni havalimanı açmakla olmuyor malesef bunun yanında altyapıyı da geliştirmek lazım. Şu anda kullanılan altyapı ve şartlar gerçekten modernlikten çok uzak. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok biraz avrupada vs. bu işler nasıl yürüyor örnek alsınlar ama burası Türkiye yükle trafiği ATC'ye nasıl olsa yapar bir şekilde!!!
  • Bırı uyudu diğerı oyun oynadı ifadesini nerden yargılayarak ulaşabildiniz merak ediyorum
  • Ankara saha kontrol merkezi hergun surekli bu olaylari yasiyor airmissz gun airmisssiz ekip degisikligi olmuyor ki ama hergun tehlikeli yada daha az tehlikeli seklinde oluyor sadece siz medyadan cok azini duyuyorsunz keske hepsini bilseydinz neler oldgunu acaba ucaga binebilirmiydiniz ? biz atco lar elimizden gelinin en iyisini yapiyoruz ama bazen telsizimizin elektrigi dahi kesintiye ugraya biliyor pilotlarla temassiz kalabiliyoruz nasil ayirma yapabliriz ki baska iletisim yolumuz yok telsiz disinda !! bu kadar yogun trafik var iken surekli ucak uretilip ucuslar artarken diger yandan bu kadar kotu bir alt yapi ile nereye kadar basarili olabilicez ??begenmedigimz ulkelerin bile telsiz iletisim sistemleri bizden o kadar ileride ki allah korusun diyorum ama isimizi allahada birakmayalim artik !
  • Bu olay hakkında dün Huffington Post'ta Amerikalı bir pilot şöyle bir yorum yazmış; "Elinize herhangibir sevdiğiniz oyuncağı alın, evinizin banyosuna girin ve bir sandalyaya oturun. Karşı duvara bakarak sabah olmasını bekleyin. Uzun yol uçak pilotluğu böyle birşeydir işte". Pek imrenilecek birşey değil galiba.
  • kaptanın uyuduğunu ikinci pilotun da tabletiyle oynarken görüldüğünü kim nasıl görmüş, pilot kuleyle konusurken ben ikinci pilot kaptan uyuyoda ben konuşuyorummu demiş......
  • her seyden once aırport haberın boylesıne bır olayı dogrulatmadan haber olarak yazması etık habrcılık anlayışı ıle bagdaşmyr. otopılotta ucan bır ucagın seyır sevıyesını bırakıp 2000 ftlık bır oynama sonrası bu sevıyeyı kndı başına tutması mumkun dıldır. demekkı manuel bır el buna mudahale etmıştır. sevıye degışıklıgı mutlaka kontrolör tarafından verılmıştır..bunun aksı duşunulmemelıdr.. burda her yorumcunun kendıne gore bır senaryo yazdıgı gorulmektedır. eger kontrol hızmetlerı sırasında kaynaklanan bır gozden kacma durumu olduysa bunu atc kontroloru mutlaka log una yazar kayıtları dınlenır ve varsa bır hata geregı yapılır..
  • Bu olayida tazminata bagladinya helal olsun sanki babanin cebinden veriyosun parayi yada bizim aldigimiz para seni kinden kesiliyor allah gözünü doyursun senin gibiler yuzunden atc lere karsi onyargi olusuyor para pul hikaye once adam olmayi ogrenmek lazim
  • Ankara ATC demek Ankara sehri demek degil. Bu ucus hicbir zaman Ankara sehri uzerinden ucmamis. Van civarindan Turkiye'ye girip en batida Sinop'dan cikip batiya dogru yoluna devam ediyor. Ankara ATC Turkiye'nin tum dogusunu kontrol eder.
  • Jet Airways THY gibi: "Safety Second, Third, Fourth, ...".
  • Ucak bingol uzerine geldiginde 34 binde, sonra giresun yakinda 32 binde gorunuyor, arasi flightradar da yok, yaklasik 600 m bir irtifa degisikligi var ama arada ne oldu bilinmez tabi, etrafinda da en azindan radardan kayboldugu zaman araliginda daha alcak seviyede bir ucak gorunmuyor(flightradar da gorunmeyen trafik varsa bilemeyiz).

Jet Airways’e ait Mumbai-Brüksel seferini yapan uçak Ankara hava sahası üzerinde bir başka uçakla çarpışma tehlikesi atlattı. Uçağın kaptan pilotunun şekerleme yaptığı sırada ikinci pilotu da tablet bilgisayara dalınca 300 yolcu taşıyan uçak bir başka uçağa gereğinden fazla yakınlaştı.

Ankara’da görev yapan hava trafik kontrolörünün acil durum uyarısı üzerine ikinci pilot durumun farkına vardı. 34 bin feet’ten 32 bin feet’e düşen uçağa yükselmesi talimatı verildi.

Pilotlar, büyük hataları sonucu yaşanan olayı Hindistan sivil havacılığına rapor etmedi.

ANKARA SEMALARINDA TEHLİKELİ YAKINLAŞMA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Başka hiçbir ülkede Türkiye'deki gibi dengesiz bir trafik yoğunluğu yoktur ve Ankara ACC çalışanları görevlerini çok zorlu şartlarda yapmaktadırlar (sağlıksız frekanslar, çalışma ortamı vs..). Saha Kontrol yönetiminde tamamen yeni ve artan trafiğe uygun yollar dizayn edilmeli, sürekli cızırdayan ve birbirini bloke eden frekanslar ve radar kaverajları iyileştirilmelidir. Saha kontrolde görevli kontrolörlerin aynı anda 45-50 uçakla ilgilendiği bir hava sahası ne kadar güvenli olabilir veya bu ATC'ler ne kadar sağlıklı bir psikolojiye sahip olabilir?! Havacılığı geliştirmek sadece yeni havalimanı açmakla olmuyor malesef bunun yanında altyapıyı da geliştirmek lazım. Şu anda kullanılan altyapı ve şartlar gerçekten modernlikten çok uzak. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok biraz avrupada vs. bu işler nasıl yürüyor örnek alsınlar ama burası Türkiye yükle trafiği ATC'ye nasıl olsa yapar bir şekilde!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bırı uyudu diğerı oyun oynadı ifadesini nerden yargılayarak ulaşabildiniz merak ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kara ali ~ 10 yıl önce
pilotların ifadeleri alınmıştır raporlar tutulmuştur haklarında yasal işlemler başlatılmıştır çünkü yapılan hata yenilir içilir türden değildir
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ankara saha kontrol merkezi hergun surekli bu olaylari yasiyor airmissz gun airmisssiz ekip degisikligi olmuyor ki ama hergun tehlikeli yada daha az tehlikeli seklinde oluyor sadece siz medyadan cok azini duyuyorsunz keske hepsini bilseydinz neler oldgunu acaba ucaga binebilirmiydiniz ? biz atco lar elimizden gelinin en iyisini yapiyoruz ama bazen telsizimizin elektrigi dahi kesintiye ugraya biliyor pilotlarla temassiz kalabiliyoruz nasil ayirma yapabliriz ki baska iletisim yolumuz yok telsiz disinda !! bu kadar yogun trafik var iken surekli ucak uretilip ucuslar artarken diger yandan bu kadar kotu bir alt yapi ile nereye kadar basarili olabilicez ??begenmedigimz ulkelerin bile telsiz iletisim sistemleri bizden o kadar ileride ki allah korusun diyorum ama isimizi allahada birakmayalim artik !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AZ BİLEN ~ 10 yıl önce
Bu olay hakkında dün Huffington Post'ta Amerikalı bir pilot şöyle bir yorum yazmış; "Elinize herhangibir sevdiğiniz oyuncağı alın, evinizin banyosuna girin ve bir sandalyaya oturun. Karşı duvara bakarak sabah olmasını bekleyin. Uzun yol uçak pilotluğu böyle birşeydir işte". Pek imrenilecek birşey değil galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
düşünü yorum ~ 10 yıl önce
kaptanın uyuduğunu ikinci pilotun da tabletiyle oynarken görüldüğünü kim nasıl görmüş, pilot kuleyle konusurken ben ikinci pilot kaptan uyuyoda ben konuşuyorummu demiş......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erdınc durmazer ~ 10 yıl önce
her seyden once aırport haberın boylesıne bır olayı dogrulatmadan haber olarak yazması etık habrcılık anlayışı ıle bagdaşmyr. otopılotta ucan bır ucagın seyır sevıyesını bırakıp 2000 ftlık bır oynama sonrası bu sevıyeyı kndı başına tutması mumkun dıldır. demekkı manuel bır el buna mudahale etmıştır. sevıye degışıklıgı mutlaka kontrolör tarafından verılmıştır..bunun aksı duşunulmemelıdr.. burda her yorumcunun kendıne gore bır senaryo yazdıgı gorulmektedır. eger kontrol hızmetlerı sırasında kaynaklanan bır gozden kacma durumu olduysa bunu atc kontroloru mutlaka log una yazar kayıtları dınlenır ve varsa bır hata geregı yapılır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yuh ~ 10 yıl önce
Bu olayida tazminata bagladinya helal olsun sanki babanin cebinden veriyosun parayi yada bizim aldigimiz para seni kinden kesiliyor allah gözünü doyursun senin gibiler yuzunden atc lere karsi onyargi olusuyor para pul hikaye once adam olmayi ogrenmek lazim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
City of Ankara ~ 10 yıl önce
Ankara ATC demek Ankara sehri demek degil. Bu ucus hicbir zaman Ankara sehri uzerinden ucmamis. Van civarindan Turkiye'ye girip en batida Sinop'dan cikip batiya dogru yoluna devam ediyor. Ankara ATC Turkiye'nin tum dogusunu kontrol eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hic bisi olmas! ~ 10 yıl önce
Jet Airways THY gibi: "Safety Second, Third, Fourth, ...".

Yanıtla

Kalan karakter 1000
9W-228 ~ 10 yıl önce
Ucak bingol uzerine geldiginde 34 binde, sonra giresun yakinda 32 binde gorunuyor, arasi flightradar da yok, yaklasik 600 m bir irtifa degisikligi var ama arada ne oldu bilinmez tabi, etrafinda da en azindan radardan kayboldugu zaman araliginda daha alcak seviyede bir ucak gorunmuyor(flightradar da gorunmeyen trafik varsa bilemeyiz).

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000