22 Şubat 2018, Perşembe 09:33:15

Ankara direkt uçuşta sınavı geçti

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Deniz Gürel, Ankara'dan gerçekleştirilen direkt uçuşlarla ilgili bilgiler vererek doluluk oranlarının beklentilerin üzerinde olduğunu açıkladı.
  • Ortadoğu yönüne de bağlantılı hatlar açılsa Avrupa’dan gelen aktarmalı yolcu sayısında patlama yaşanır. Tek sorun önyargıları yıkmak
  • Ankara şehir merkezinden Esenboğa Havalimanına yapılacak olan metroyla beraber yolcu sayısı daha da artacaktir.
  • Lutfen Bükreş ede direk ucak istiyorum aktarmali cok zor oluyor
  • ucretsiz up grade olmaz ise sirketler ozellikle THY cok kazancli cikacak. Bazen business siniflarda up grade nedeniyle pahali bilet alacak yolcu olmasina ragmen satilamiyor.
  • Esenboğa gerçekten Türkiye’deki hatta yurtdışındaki terminallerden bile çok daha ferah, fonksiyonel ve gerçekten karizmatik bir terminal.
  • Neden hala base değil ?
  • Şu an var olan uçuşlar genelde gurbetçi odaklı. Ama vizesiz seyahat olanağı sağlayan Belgrad, Saraybosna, Üsküp ve Kiev'de de büyük potansiyel olabilir. Ankara'nın iç hat aktarma merkezi olarak altyapısı çok sağlam. Anadolu yolcusunu İstanbula yığmadan Ankara'dan taşımak güzel bi fikir, umarım her şey daha iyi olur.
  • Yeni açılan hattın kárlı olması için yüzde kaç doluluk oranı gerekli?
  • Metro gelince daha da coşar.
  • Amsterdama Türkiyeden gezmeye gelen turist sayısında bayagı bir artış var haftada bir ams- esb rahatlıkla dolar amsterdama gelen herkes aktarmalardan şikayet ediyor

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Deniz Gürel, Ankara'dan gerçekleştirilen direkt uçuşlarla ilgili bilgiler vererek doluluk oranlarının beklentilerin üzerinde olduğunu açıkladı.

Gürel'in yazısı:

TBMM Başkanı, bakanlar, milletvekilleri, STK’lar, iş çevreleri de sık sık durumdan rahatsızlığını dile getirdi.

Ancak ‘ekonomik sebepler’ öne sürüldü, Ankara çok kısıtlı noktalara direkt uçabildi.

3-4 saatlik uçuş mesafesindeki bir Avrupa şehrine gidişin aktarmalarla 10-15 saate mal olması ‘bir Ankara klasiği’ olarak kabul edildi.

* * *

Geçen yılın son aylarında yurt dışı uçuşlar konusunda hareketlenme oldu. Ankara Ticaret Odası’nın ısrarı Türk Hava Yolları’nın el vermesiyle Ankara’dan 4 yeni noktaya (Paris, Frankfurt, Berlin, Viyana) direkt uçuş konuldu.

Sorun elbette çözülmedi ancak adım atıldı.

* * *

Bugüne gelindiğinde Ankara’nın potansiyelini istatistikler ortaya koyuyor.


THY yurt dışında 8 noktaya (Paris, Frankfurt, Stuttgart, Berlin, Viyana, Hamburg, Moskova, Stockholm) direkt uçuyor ve 2018 rakamlarına göre doluluk oranı yüzde 75’in üzerinde.

Pegasus ise 10 noktaya uçuyor ve doluluk oranı yüzde 85’lerde...

Bu rakamlara en çok sevinen isimlerin başında Ankara’dan yurt dışına uçuşlar için seferber olan ATO Başkanı Gürsel Baran geliyor. Baran sohbetimizde şu bilgileri paylaştı:
“Ankara’nın gelişimi için hangi konuya el atarsanız atın, yurtdışına uçuş konusu da beraberinde gündeme geliyor. Sağlık turizminin direkt uçuş olmadan gelişmesi zor. ‘Kongre ve fuar turizmi’ diyoruz, yine direkt uçuş olmadan zor. Yatırım için de ihracat için de aynı şey geçerli.

* * *

Aktarmalı uçuşla seyahat ettiğiniz zaman normalde 3-4 saatte varabileceğiniz yere ulaşma süresi 7-8 saati aşıyor. Bu da bir iş gününün yolda harcanması anlamına geliyor. Direkt uçuş konusu, nereden bakarsanız bakın çok önemliydi. Geldiğimiz noktada THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurul Başkanı İlker Aycı, 4 yeni uçuşun müjdesini vermişti. Bu hatlara doğrudan uçuşlar duyulsun, doluluk oranları yüksek olsun diye de çalışma yürüttük ve her yerde de ‘Ankara’dan uçun’ çağrısı yaptık. TAV Esenboğa Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. Genel Müdürü Nuray Demirer’den birkaç gün önce dış hatlar doluluk oranlarına dair bilgiler geldi. Doluluk oranları yüzde 80’in üzerinde gerçekleşmiş.


Demirer, ilk kez yolcu sayısının 2017 yılında 16 milyona ulaştığını söyledi. Ve Esenboğa Havalimanı ACI grubunun uluslararası uçuşlardaki artış oranlarıyla ilgili Avrupa havalimanları arasında, ‘kendi kategorisinde en fazla artış gösteren’ havalimanı seçilmiş. Gerçekten gurur verici bir haber oldu bizim için. 2017 yılı ocak ayı için de bir müjde daha verdi Demirer. Geçen yıl ocak ayında 1 milyon olan yolcu sayısı yüzde 50 oranında artarak 1,5 milyona yükseldi. THY direkt uçtu biz de Ankara adına deyim yerindeyse ‘sevinçten uçtuk.’

* * *

Bu başarı Ankara’ya inanan herkesin başarısıdır. Ben Ankara için bu önemli adımı bize inanarak atan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve ekibi başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bununla yetinmeyeceğiz. Ankara’nın çok daha büyük potansiyeli olduğuna ve bu potansiyelin yeni doğrudan uçuşların eklenmesiyle ortaya çıkacağına inanıyorum.”

* * *

Artık dünyadaki yarış ülkeler kadar şehirler arasında. Bu yarışın içinde olmak için Ankara’dan New York’a ya da Londra’ya direkt uçuş hayal olmamalı. Ankara sınavı geçti, şimdi sıra direkt uçuş noktalarının sayısının artmasında.

Ankara direkt uçuşta sınavı geçti

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Hub ~ 6 yıl önce
Ortadoğu yönüne de bağlantılı hatlar açılsa Avrupa’dan gelen aktarmalı yolcu sayısında patlama yaşanır. Tek sorun önyargıları yıkmak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mustafa ~ 6 yıl önce
Ankara şehir merkezinden Esenboğa Havalimanına yapılacak olan metroyla beraber yolcu sayısı daha da artacaktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Birsel ~ 6 yıl önce
Lutfen Bükreş ede direk ucak istiyorum aktarmali cok zor oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MHD ~ 6 yıl önce
ucretsiz up grade olmaz ise sirketler ozellikle THY cok kazancli cikacak. Bazen business siniflarda up grade nedeniyle pahali bilet alacak yolcu olmasina ragmen satilamiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KARİZMA ~ 6 yıl önce
Esenboğa gerçekten Türkiye’deki hatta yurtdışındaki terminallerden bile çok daha ferah, fonksiyonel ve gerçekten karizmatik bir terminal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Base ~ 6 yıl önce
Neden hala base değil ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuk ~ 6 yıl önce
7 sene hergün kapanacak kapanacak diye söyleyerek kapattılar , Base i kapatalı 5 sene oldu , 2 sene daha söylemeleri lazım açılması için
Artmalı ~ 6 yıl önce
Şu an var olan uçuşlar genelde gurbetçi odaklı. Ama vizesiz seyahat olanağı sağlayan Belgrad, Saraybosna, Üsküp ve Kiev'de de büyük potansiyel olabilir. Ankara'nın iç hat aktarma merkezi olarak altyapısı çok sağlam. Anadolu yolcusunu İstanbula yığmadan Ankara'dan taşımak güzel bi fikir, umarım her şey daha iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kiev-Odesa ~ 6 yıl önce
Ukraine Airways uçuyor zaten. Fiyatları da uygun.
Mesut ~ 6 yıl önce
Yeni açılan hattın kárlı olması için yüzde kaç doluluk oranı gerekli?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Metro ~ 6 yıl önce
Metro gelince daha da coşar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AG1910 ~ 6 yıl önce
Amsterdama Türkiyeden gezmeye gelen turist sayısında bayagı bir artış var haftada bir ams- esb rahatlıkla dolar amsterdama gelen herkes aktarmalardan şikayet ediyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000