07 Mayıs 2013, Salı 08:30:50

ANKA'DA ÜRETİM HEYECANI

TUSAŞ'ın geliştirdiği ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi, kabul test sürecini tamamlamasının ardından seri üretim siparişine hazır hale geldi...
  • Büyüksün TAI, hala gerçekleri görmemek için uğraşan (yada özellikle yapan başarıları çekemeyen) gruba söyleyecek tek söz herkes sizin gibi işsiz güçsüz değil çalışıp ortaya birleyler çıkartıyor, siz sallamaya devam edin; it ürür kervan yürür...
  • Buna nereden biniliyor kardeş. Kapısını penceresini göremedim... Canımızı kimlere emanet ediyoruz pes doğrusu...
  • açılım yapıyoruzya, naapıcaz bu aleti? nerde kullanıcaz? Bir zamanlar hatırlıyorumda kandili BBG evi gibi gözetleyeceğiz diyorlardı. 10 sene geçti kandil hala orda.... Birde jet yakıtı kullanan dizel motor nasıl oluyor onu anlamadım.
  • bu 305 issiz gucsuz takimi hep airporthabere takilip yorum yapiyor. tabiki is guc yok ne yapsinlar takildilar pala biyikli birinin arkasina bakalim cikacaklar mi delikten.
  • Kendin inşaa etmediğin!! birilerine yaptırdığın!! prototipleri hafifleteceksin öyle mi? Nasıl olacak? Zımpara mı yapılacak? Tanesini muhtemelen 100.000 Euro'dan yaptırdılar bu prototiplerin kaydı kuydu yok, ne malzeme kulladığını bilen yok, sertifika falan yok üzerine bir M.Kemal imzası attılar, sonra 1 milyon dolara orduya satacaklar. Yemezler!! Uçaklar testlerde düştü. Sandınız ki allayıp pullayıp devlete satarız, orduda alıp bir hangara koyar bayramda seyranda çıkartır sergiler. Türkiye değişti beyler. Emekli paşalara havadan para yok. Başka yol bulun vurgun için.
  • neredeyse tamamı yerli mi????? he valla kalede ben varım atış serbest...harbiden komiksinizzz
  • 'kendi sınıfının en üst kapasiteli insansız hava araçları arasında yer alıyor. ' ufak atin ufak atin kimin sistemiyle karsilastirma yaptiniz? dunya alem biliyor, maksimum ucus yuksekligini yazin, tasima kapasitesini yazin, optigini yazin. tamamen yerli imkanlarlami? yazin motoru kim yapmis,
  • 305çi kardeş,cılkını çıkardınız var ya..açtığın sayfalar karıştı sanırım :) burda anka haberi var :))
  • At TAI at kalede Recep var, ANKA 44. kez yine bitti demek??
  • Yukarıdaki yazıyı okumadan, sallayarak yorum ( ! ) yapan bir yorumcu.....sözüm ona......Airport Haber'in verdiği yorum yapma ayrıcalığı ile ancak bu kadar saçmalanır. Madem bir şeyler yazmak istiyorsun, bari önce oku sonra da konu ile ilgili bir şeyler yaz. THY grevi ile ANKA ilgisi nedir Allahaşkına ?

2011 yılında prototipiyle ilk kez yine IDEF Fuarı'nda görücüye çıkan TUSAŞ'ın özgün ürünü Türk İnsansız Hava Aracı ANKA, 17.3 metre kanat açıklığı, yaklaşık 1.7 ton kalkış ağırlığıyla, kendi sınıfının en üst kapasiteli insansız hava araçları arasında yer alıyor. 
   
Büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olması, gece/gündüz her türlü hava koşulunda keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine, jetyakıtı kullanan 155 beygirlik dizel motora ve uçuş süresi boyunca çalışabilen buz önleme sistemine sahip olması, ANKA'nın ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor.
   
ANKA'nın ilk uçuş testlerine başladığı ve prototipinin IDEF 2011'de sergilendiği tarihten bu yana aradan geçen iki yıl içinde Sistem entegrasyon laboratuvarında doğrulanan yazılımlar ve Otomatik İniş Kalkış Sistemi (OİKS) uçak üzerine entegre edilerek devreye alındı ve uçuş test faaliyetlerine yoğunlaştırılarak devam edildi.
   
Gerçekleştirilen 100'ün üzerinde uçuşta Ana Veri Linki Sistemi (VLS), Yedek VLS, OİKS ve Hava Aracı ile  farklı rüzgar limitleri ile otomatik iniş kalkış testleri, otopilot ile farklı farklı görev senaryolarını içeren uçuş testleri, faydalı yük (FLIR, GB) uçuş testleri, güçlendirilmiş motor ile uçuş performans testleri gerçekleştirildi.
  
ANKA'nın daha yüksek irtifalara çıkabilmesi, daha uzun süre havada kalabilmesi ve daha fazla yük taşıyabilmesi için en önemli faktörler arasında olan hava aracı ağırlığının azaltılması konusunda çalışmalar yapılarak uçak üzerinde önemli ağırlık azaltma işlemleri gerçekleştirildi.
   
Diğer taraftan, maliyetlerin düşürülmesi, fonksiyonelliğin artırılması ve kullanım kolaylığı açısından hava aracındaki elektronik elemanlar ve yazılımlar iyileştirildi, daha az yakıt harcanması ve hava aracı güvenliğinin artırılması çalışmaları yapıldı.  
   
Haziran 2012'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı TUSAŞ - Türk Havacılık ve Uzay Günü vesilesi ile, altı saat süresince TUSAŞ tesislerinin olduğu bölge ve tören alanı ANKA'ya entegre gece/gündüz görüş ve termal görüş kameralarıyla görüntülendi.
   
Tüm bu gelişmeler paralelinde ANKA Blok-A'nın Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından hazırlanan kriterler çerçevesinde kabulüne yönelik faaliyetlere Eylül 2012'de  başlanmış olup, art arda tamamlanan başarılı uçuşlar ve yer testleri sonrasında 1 Şubat 2013 tarihinde SSM tarafından yürütülen Özgün TİHA Geliştirme Programı Blok-A kabul faaliyetleri tamamlandı.
   
Ülkemizin bugünkü harekât ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ANKA'nın SATCOM sistemi ile bütünleştirilerek uydu üzerinden kontrolünü sağlayacak 10 uçaklık seri üretim sözleşmesinin SSM ile imzalanmasında son aşamaya gelinmiş olup, uluslararası alanda büyük ilgi gören ANKA'nın başta bölge ülkeleri olmak üzere tanıtım ve iş geliştirme faaliyetlerine devam edilmektedir. 2013 yılında en az iki bölge ülkesi ile satış ve ihracat sözleşmesi imzalanması hedeflenmektedir.
  
Yakında göreve başlayacak olan ANKA'nın IDEF'in yanı sıra önümüzdeki dönemde diğer bazı uluslararası fuarlar ile uçuş gösterimli tatbikatlara katılması planlanıyor.
  
Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ANKA'nın neredeyse tamamı yerli imkanlarla ve yerli tedarik zinciri ve yardımcı sanayi firmalarının katkısı ile yapılmış olması, uçağın ve tüm sistemlerinin bugünkü ihtiyaçların yanı sıra geleceğe yönelik ulusal ve ihracata yönelik gereksinimlerin dikkate alınması, tüm askeri standartlar ve NATO gerekliliklerine uygun olarak yapılan standardizasyon ANKA'nın yine IDEF'te göz dolduracağını ve Türkiye ile ortak girişimlerde bulunmak isteyen birçok ülkenin ilgisini çekeceğini gösteriyor. 
   
ANKA'sı ile teknolojik liderlik konumunu pekiştiren TUSAŞ, savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanında özgüven ve heyecanın artmasına sağladığı katkı açısından büyük önem taşıyor. (thelira)

ANKA'DA ÜRETİM HEYECANI

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Bir türk ~ 10 yıl önce
Büyüksün TAI, hala gerçekleri görmemek için uğraşan (yada özellikle yapan başarıları çekemeyen) gruba söyleyecek tek söz herkes sizin gibi işsiz güçsüz değil çalışıp ortaya birleyler çıkartıyor, siz sallamaya devam edin; it ürür kervan yürür...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ANKA mı ? ~ 11 yıl önce
Buna nereden biniliyor kardeş. Kapısını penceresini göremedim... Canımızı kimlere emanet ediyoruz pes doğrusu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok güldüm ~ 11 yıl önce
İyiki sizin gibiler var.. Adam nerden biniyoruz diyor :D puhaaaaaaa...
Naapıcaz? ~ 11 yıl önce
açılım yapıyoruzya, naapıcaz bu aleti? nerde kullanıcaz? Bir zamanlar hatırlıyorumda kandili BBG evi gibi gözetleyeceğiz diyorlardı. 10 sene geçti kandil hala orda.... Birde jet yakıtı kullanan dizel motor nasıl oluyor onu anlamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
306. kisi ~ 11 yıl önce
bu 305 issiz gucsuz takimi hep airporthabere takilip yorum yapiyor. tabiki is guc yok ne yapsinlar takildilar pala biyikli birinin arkasina bakalim cikacaklar mi delikten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hafifleme ~ 11 yıl önce
Kendin inşaa etmediğin!! birilerine yaptırdığın!! prototipleri hafifleteceksin öyle mi? Nasıl olacak? Zımpara mı yapılacak? Tanesini muhtemelen 100.000 Euro'dan yaptırdılar bu prototiplerin kaydı kuydu yok, ne malzeme kulladığını bilen yok, sertifika falan yok üzerine bir M.Kemal imzası attılar, sonra 1 milyon dolara orduya satacaklar. Yemezler!! Uçaklar testlerde düştü. Sandınız ki allayıp pullayıp devlete satarız, orduda alıp bir hangara koyar bayramda seyranda çıkartır sergiler. Türkiye değişti beyler. Emekli paşalara havadan para yok. Başka yol bulun vurgun için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaleci ~ 11 yıl önce
neredeyse tamamı yerli mi????? he valla kalede ben varım atış serbest...harbiden komiksinizzz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
a ~ 11 yıl önce
'kendi sınıfının en üst kapasiteli insansız hava araçları arasında yer alıyor. ' ufak atin ufak atin kimin sistemiyle karsilastirma yaptiniz? dunya alem biliyor, maksimum ucus yuksekligini yazin, tasima kapasitesini yazin, optigini yazin. tamamen yerli imkanlarlami? yazin motoru kim yapmis,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 11 yıl önce
305çi kardeş,cılkını çıkardınız var ya..açtığın sayfalar karıştı sanırım :) burda anka haberi var :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atmaya devam ~ 11 yıl önce
At TAI at kalede Recep var, ANKA 44. kez yine bitti demek??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yasadışı Eylem ~ 11 yıl önce
Yukarıdaki yazıyı okumadan, sallayarak yorum ( ! ) yapan bir yorumcu.....sözüm ona......Airport Haber'in verdiği yorum yapma ayrıcalığı ile ancak bu kadar saçmalanır. Madem bir şeyler yazmak istiyorsun, bari önce oku sonra da konu ile ilgili bir şeyler yaz. THY grevi ile ANKA ilgisi nedir Allahaşkına ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000