05 Mayıs 2011, Perşembe 08:14:26

ANKA 1,5 SAAT HAVADA KALDI

Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) ANKA, yaklaşık bir buçuk saatlik uçuş gerçekleştirdi. İniş takımları açılmayan ANKA'da, burun kısmında hafif hasar meydana geldiği kaydedildi.
  • Merakla takip ediyorum bu projeyi. Bütün engellemelere rağmen görevlilerimiz çalışmaya devam ediyor. Elektronik konusunda dünyanın en iyileri arasındayız. Özellikle karıştırma ve elektronik harp bu araçlar için çok önemli ve biz yazıyoruz. İnşallah irileri çıkıp yaşanan bu kaza ile ilgili olarak projeyi karalamaya çalışmazlar.
  • inşallah bundan sonraki hedef silahlı ve %100 türk malı olanı dır onuda bekliyoruz aselsandan helal olsun
  • Geçmiş olsun, test uçuşlarında bir takım aksaklıklar olağandır, iniş takımlarıyla ilgili sorun neyse giderilir..
  • Şimdi onlar gelip bizden alsınlar.
  • Arkadaşım havacılıkta kullanılan dizel motorlar motorin yerine kerozen (jet yakıtı) kullanacak şekilde dizan ediliyor. Yanmayı dert etme.
  • Kendi İHA'mızı yaptıkta, testlere başladıkta, üstüne test uçuşlarında bir takım sorunlar yaşıyoruz. Yahu bunu bile yaşamak dünyaya bedel be. Yabancıların yeni ürettiği hava araçlarının test uçuşları haberlerini okur resimlerine bakar, testlerde çıkan sorunlarını ve bulunan çözümleri iç çekerek takip ederdik. Bakın biz de artık o klasmandayız, övünün gurur duyun. Bu günümüze şükür. Ne zaman Milli Tank Altay Projesi denilse, ilk İHA'mız Anka havada denilse kalbim yerinden çıkarak izliyorum gelişmeleri. Söylenecek tek şey var. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!
  • Dizel motor yazılmış. Bu doğru mu ? Yükseklerde ısı farkından motorinin viskositesi değişip yanmayı engellemeyecekmi ? Yapanların beynine, emeğine, ellerine sağlık. Başarılar.
  • adı üstünde, test uçuşu. testlerde eksikler ortaya çıkacak ki gerçek görevde sorun yaşanmasın
  • Gerçekten zor bir iş. Hele otomatik pilotu hazır almayıp programı yazmak hiç de kolay değil. Test te sorunların yaşanması çok doğal. En kısa sürede testlerin tamamlanması dileğiyle.Bravo yapan ekibe.
  • buzlanmadan mı
30 Aralık 2010 tarihindeki ilk uçuşundan bu yana testlerine devam edilen ANKA, yaklaşık bir buçuk saatlik bir test uçuşu gerçekleştirdi. Uçuşta, planlanan tüm sistem testleri başarı ile icra edilirken, testlerin tamamlanmasını takiben alana geri dönüşte uçağın sağ iniş takımı açılmazken, acil durum usulleri uygulandı.

Buna karşın arıza giderilemedi ve pas geçiş sonrası piste yapılan inişte, ANKA'nın burun ve sağ kanadında hafif bir hasar oluştu.

Testlere proje kapsamında üretilen diğer prototip hava araçları ile ara verilmeden devam edilecek olup, yaşanan gelişmenin program takvimine olumsuz bir etkisi olmayacağı öğrenildi.

ANKA'NIN ÖZELLİKLERİ
Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) ANKA'nın, 17 metre kanat açıklığı, bin 600 kg kalkış ağırlığıyla, kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor.

ANKA'da, 7 bine yakın parçadan oluşan ve büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatları ile radar görünürlüğünün düşük olmasına özen gösterildi.

155 beygirlik bir dizel motora sahip olan ANKA, 24 saat havada kalma kapasitesi bulunuyor.

ANKA, 200 kg faydalı yük kapasitesi ile aynı sınıftaki rakiplerinden daha büyük kapasiteye sahip bulunuyor.

ANKA'nın taşınabilirliği de kolay. ANKA, C-130 nakliye uçaklarıyla istenilen yere nakledilebiliyor.

ANKA projesinde, yüzde 40'lık bir bölüm milli sanayiye yaptırılırken, yaklaşık yüzde 20'lik bir kısım da malzeme alımlarına ayrıldı.

Otomatik kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olan uçağın, karıştırma korumalı 200 km'lik bir menzil veri linki bulunuyor.

Uçak, çekerek kaydettiği verileri yer istasyonuna gönderiyor ve bu çerçevede, keşif, gözetleme ile görüntü istihbaratının yanısıra, haberleşme ve elektronik harp imkanı sağlıyor.

Operatif İHA sınıfından bulunan ANKA'nın görev bilgisayarı ASELSAN tarafından yapıldı.

ANKA'ya, 2012 yılında da bulutların ardından görüş sağlayabilecek radar sistemi monte edilecek.


HERON'DAN DAHA UCUZA MAL OLACAK
ANKA'nın, sınıfındaki Heron'a göre, bazı üstünlükleri bulunuyor.

ANKA öncelikle, Heron'dan farklı şekilde jet yakıtı kullanıyor. Heron'da üç saatle sınırlı olan buz önleme sistemi, ANKA'da 24 saat boyunca çalışabiliyor.

Heron'un 185 kg faydalı yük taşıma kapasitesi bulunurken ANKA 200 kg yük taşıyabilecek.

ANKA, 200 km'yi 1 saatte alabiliyor.

ANKA'nın Heron'dan daha ucuza mal olacağını belirten yetkililer, aynı sınıftaki dört uçak ile iki istasyonlu bir sistemin ortalama maliyetinin 50-60 milyon dolar olduğunu, ancak ANKA'nın bu rakamın altında mal olacağını vurguluyorlar.


MİTOLOJİDEKİ ANKA KUŞU'NDAN ESİNLENİLDİ
Efsaneye göre, bütün kuşların şahı olup, Kaf dağında yaşadığına inanılan Anka kuşu, bilge ağacında yaşar, ölümsüzdür ve bu nedenle tüm zamanların bilgisine sahiptir.

Bu nedenle, TİHA'ya da özgürlüğün, güç ve bilgeliğin sembolü olan Anka kuşunun ismi verildi. ANKA, kanatlarıyla da efsanelerde resmedilen Anka kuşuna benziyor.

ANKA'nın sağ tarafında, Kemal Atatürk imzası bulunuyor.

ANKA 1,5 SAAT HAVADA KALDI

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 13 yıl önce
Merakla takip ediyorum bu projeyi. Bütün engellemelere rağmen görevlilerimiz çalışmaya devam ediyor. Elektronik konusunda dünyanın en iyileri arasındayız. Özellikle karıştırma ve elektronik harp bu araçlar için çok önemli ve biz yazıyoruz. İnşallah irileri çıkıp yaşanan bu kaza ile ilgili olarak projeyi karalamaya çalışmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
inşallah bundan sonraki hedef silahlı ve %100 türk malı olanı dır onuda bekliyoruz aselsandan helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Geçmiş olsun, test uçuşlarında bir takım aksaklıklar olağandır, iniş takımlarıyla ilgili sorun neyse giderilir..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şimdi onlar gelip bizden alsınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaşım havacılıkta kullanılan dizel motorlar motorin yerine kerozen (jet yakıtı) kullanacak şekilde dizan ediliyor. Yanmayı dert etme.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kendi İHA'mızı yaptıkta, testlere başladıkta, üstüne test uçuşlarında bir takım sorunlar yaşıyoruz. Yahu bunu bile yaşamak dünyaya bedel be. Yabancıların yeni ürettiği hava araçlarının test uçuşları haberlerini okur resimlerine bakar, testlerde çıkan sorunlarını ve bulunan çözümleri iç çekerek takip ederdik. Bakın biz de artık o klasmandayız, övünün gurur duyun. Bu günümüze şükür. Ne zaman Milli Tank Altay Projesi denilse, ilk İHA'mız Anka havada denilse kalbim yerinden çıkarak izliyorum gelişmeleri. Söylenecek tek şey var. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dizel motor yazılmış. Bu doğru mu ? Yükseklerde ısı farkından motorinin viskositesi değişip yanmayı engellemeyecekmi ? Yapanların beynine, emeğine, ellerine sağlık. Başarılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
adı üstünde, test uçuşu. testlerde eksikler ortaya çıkacak ki gerçek görevde sorun yaşanmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gerçekten zor bir iş. Hele otomatik pilotu hazır almayıp programı yazmak hiç de kolay değil. Test te sorunların yaşanması çok doğal. En kısa sürede testlerin tamamlanması dileğiyle.Bravo yapan ekibe.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
buzlanmadan mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000