06 Ocak 2011, Perşembe 08:34:22

ANADOLU KARTALI'NA KUŞ AYARI

TSK, bu yıl farklı zamanlarda milli ve yabancı unsurlarla Konya’da gerçekleştirilecek olan Anadolu Kartalı tatbikatları öncesinde, Özel Çevre Koruma Kurumu’ndan Tuz Gölü bölgesindeki kuşların göç mevsiminde uçuş güzergahları ve yükseklikleri ile üreme dönemleri bilgilerini istedi.
  • çiğli trafikleri iniş-kalkış paterni hariç 2000 altına inmemektedir.
  • Sen de o apartmandan ev almasaydın veya kiralamasaydın kardeşim...
  • çiğli 2. ana jet üssü eğitimleri de hergün apartmanımızın çatısına değecek yükseklikte yapılmasa iyi olacak.
  • Kuşlarla savaşmak yerine uzlaşmak daha iyi. Pist uzantısından uzaklaştırmak için daha uygun bölgelere yiyecek bırakmak, kuşların yoğun olduğu bölgelerden uzak durmak, çifleşme ve üreme zamanlarında rahatsız etmemek, göç yol ve zamanlarına dikkat etmek taktiksel yöntemlerdir. İzmir de Çiğli'nin hemen yanında Kuş Cenneti olmasına rağmen kuş-uçak çarpışması yılda 1-2 düzeyine indirilmiştir. Bu belediyenin organize sanayi veya otoban yapımı esnasında ölümüne neden olduklarının binde biridir belkide. Kaldı ki doğal alanının bozulması nedeniyle asırlarca sürecek tahribatı saymıyorum. Kuşlarla savaşmamalı, kuşlarla anlaşmalı.
  • Birinci paragraftaki püf nokta; "sesin üreme dönemlerinde kuşlara zarar vermemesi" değil "kuş sürülerinin, savaş uçaklarının uçuşlarını aksatmasının önüne geçmek". Kuşların hayatı kimin umrunda :))
  • Tebrik ediyorum bu olumlu düşüncelerinden dolayı , Doğayı ve hayvanlara olan tutumunuz çok gurur verici.
Geçen yıl Nisan ayında Konya’da gerçekleştirilen tatbikatta F-16 ve F-4 savaş uçaklarından 10 ton gerçek bomba atan TSK’nın, yüksek sesin, üreme dönemlerinde kuşlara zarar vermemesi ve kuş sürülerinin, savaş uçaklarının uçuşlarını aksatmasının önüne geçmek için bu konuda planlama yaptığı öğrenildi.

3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın bulunduğu Konya’da, kuşların göç mevsiminde tatbikat yapmamaya özen gösteren TSK, kuşların üreme dönemi olan Şubat ve Mart aylarında ise tatbikat sahası olarak kullanılan alanlarda, yüksek gürültü yapılmaması için kurum tarafından bildirilen desibel değerlerine uygun uçuş gerçekleştiriyor. Yetkililer, Tuz Gölü bölgesinde bol miktarda kuş bulunduğunu vurgulayarak, “Kuşlar havalandıklarında uçağın motoruna girebiliyor. Böyle bir durumda da uçak düşebiliyor. Bu çok büyük bir risk” değerlendirmesini yaptı.

TSK, geçtiğimiz yıllarda Gölbaşı’nda yapılması planlanan askeri havaalanı projesinden, alanın özel çevre koruma bölgesi olması nedeniyle vazgeçmişti. Havaalanı yapılması halinde Mogan Gölü’nün güneyindeki askeri bölgede, betonarme yapılanmanın sulak alanın kurumasına neden olacağı iddia edilmişti.
ANADOLU KARTALI'NA KUŞ AYARI

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 13 yıl önce
çiğli trafikleri iniş-kalkış paterni hariç 2000 altına inmemektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sen de o apartmandan ev almasaydın veya kiralamasaydın kardeşim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çiğli 2. ana jet üssü eğitimleri de hergün apartmanımızın çatısına değecek yükseklikte yapılmasa iyi olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kuşlarla savaşmak yerine uzlaşmak daha iyi. Pist uzantısından uzaklaştırmak için daha uygun bölgelere yiyecek bırakmak, kuşların yoğun olduğu bölgelerden uzak durmak, çifleşme ve üreme zamanlarında rahatsız etmemek, göç yol ve zamanlarına dikkat etmek taktiksel yöntemlerdir. İzmir de Çiğli'nin hemen yanında Kuş Cenneti olmasına rağmen kuş-uçak çarpışması yılda 1-2 düzeyine indirilmiştir. Bu belediyenin organize sanayi veya otoban yapımı esnasında ölümüne neden olduklarının binde biridir belkide. Kaldı ki doğal alanının bozulması nedeniyle asırlarca sürecek tahribatı saymıyorum. Kuşlarla savaşmamalı, kuşlarla anlaşmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Birinci paragraftaki püf nokta; "sesin üreme dönemlerinde kuşlara zarar vermemesi" değil "kuş sürülerinin, savaş uçaklarının uçuşlarını aksatmasının önüne geçmek". Kuşların hayatı kimin umrunda :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tebrik ediyorum bu olumlu düşüncelerinden dolayı , Doğayı ve hayvanlara olan tutumunuz çok gurur verici.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000