23 Haziran 2011, Perşembe 11:07:37

AMERİKA'DA GURURUMUZ OLDU

AirportHaber yazarlarından Doç. Dr. Korhan Oyman, Türk Hava Yolları'nın Florida'da bulunan eğitim akademisinde ülkemizin gururu olan Türk kızı Safiye Ademoğlu ile Amerika'nın en önemli yarışlarından biri olan ARC Hava Rallisi'ne katılıyor. İşte Korhan Hoca'nın duygu ve düşünceleriyle ARC hikayesi...
  • slm canım ben günay dayın.sana olan inancım hiç bir zaman eksilmedi.seninle gurur duyuyorum.tüm kalbimle başarılarının devamını iliyorum.istikametin hep ileri olsun asla geri bakma.dualarımız hep senenle.
  • güvercin üreticilerinden heaş a teklif yağıyor. heaş maillerinin dışarıya kapatıldığını ve haberleşmenin bundan böyle güvercinlerle yapılacağını öğrenen güvercin üreticileri adeta heaş a hücum etti...kapsama alanı en yüksek güvercin benim güvercinim diyen üreticiler, güvercin alım ihale tarihini merakla bekliyorlar
  • başarılarından dolayı pilot adayımızı tebrik ederim. Ancak pes yani böyle güzel başarılara imza atmış birini, daha yolun başındaki bir genci, yazdığınız yorumlar ile çok güzel motive ediyorsunuz. Onlar nasıl kelimeler, pilot olamaz, bir şey çıkmaz, sadece yazık diyip o yorumları yapan insanları kınıyorum. Bu kız ne kadar sevindirdiyse bizi bir o kadar utandırdınız... yazık
  • Kızım sen zaten başarılıydın. Seninle gurur duyuyoruz. İyi ki varsın... Annen.....
  • şimdi bizde düşünüyorum böyle bir organizasyonu, 1. SHGM den izin alamazsınız, 2. kadın pilot bulamazsınız, 3. bizde 2 aylık ppl sahibi böyle bir yarışa girecek yeterli eğitimi kuvvetle muhtemel alamamıştır, hangi hava şartlarında uçması gerektiğini bile kestiremez, 4. bu yarışlara katılmak için uçak bulamazsınız, bulsanızda bir ihtimal paranız yetmez binlerce millik uçuşa,paranız var diyelim, bu tip bir uçak için Jar 145 yetkili bakım kuruluşu şartı istendiğinden muhtemelen evrakları ve bakımları tamam ama yetkili kuruluş imzaları eksiktir , yani "ground"dur, yani bu tip uçaklar Türkiyede "1 sene kullan ve at" muamelesi görür, 5. gittiğiniz alanlarda yakıt bulamazsınız, 6. ineceğiniz alan hafta sonu kapalıdır, açtırma parası öd
  • Kuzucum tebrikler, sana yakışan şekillde başarılara koşuyorsun. İçindeki uçuş sevdasını, yıllardır nekadar çok bu mesleği yapmayı istediğini ve sonunda başardığına şahit olduk. Kariyerinle, bilginle, kültürünle bu mesleğe en çok yakışacaklardan bir tanesinin arkadaşım. Başarılar...
  • kizim sen garminsiz uc bu yollu THY mis güldük amerikali pilotlar yesin seni -))
  • orada pizza bulabiliyormudur acaba yazık...!
  • korhan abi sen zayiflamisin baya..
  • TARKIM BIZIM OGRENCIMIZ DIYO BU HANIMEFENDIYE:)))
Hem bir gecikmiş merhaba demek hem de beni çok grurulandıran ve mutlu eden bir haberi yazmak için oturdum bilgisayarın karşısına... Amerika’da 1920 lerde 1930’larda başlayan ve havacılığı havacılık yapan meşhur hava rallileri vardır. Bunlardan biride 1929 yılında start alan ilk bayanlar hava derbisidir. Çeşitli isimlerde uzun yıllar devam eden bu hava derbisi 1977 yılında Air Race Classic (ARC) adını almıştır. İlk başladığı yıllarda daha ziyade tüm yarışçıların birlikte havalanıp birarada uçtukları bir yarışmayken bugün navigasyon, meteoroloji, sürat gibi unsurları pilotun maharetiyle birleştiren bir hava rallisine dönüşmüş ARC’nin tarihindeki ünlü yarışçılarından biride dünyanın en meşhur kadın pilotu sayılan Amelia Ehrhardt olmuştur.

İşte bu sene bu rallide birde Türk kızımız var, Safiye Ademoğlu. Florida Institute of Technology’nin Türk Hava Yolları ile imzaladığı pilot eğitim anlaşması çerçevesinde geçtiğimiz Mart ayında Melbourne’e gelen öğrencilerden biri Safiye. ODTÜ mezunu, İngilizcesi mükemmel, sürekli gülen yüzüyle hem başarılı, hem çok modern, hemde iyi bir pilot. İki ay gibi kısa bir sürede özel pilot lisansını almayı başaran Safiye sevimli havası ve güzelliğiylede grubun geçen haftaya kadar tek bayan öğrencisi olmayı sürdürerek burada Türk kadınının bizleri gurulandıran bir temsilcisi olmayı da başardı. 




ARC Hava Rallisini hep duyardım. Geçtiğimiz dönem Indiana Üniversitesinden işe aldığım yeni hocalarımdan biri, Victoria Dunbar, bana bu ralliye katılmak istediğini iletti. Konuşmamızın ilerleyen aşamalarında bu yarışı 2009 yılında kazandığını ve eğer imkan olursa tekrar katılmak istediğini söyledi. 

ARC yarış ekibi en az özel pilot lisansı (PPL) sahibi iki bayan pilottan oluşuyor. İki ayrı klasmanda yarışılıyor. Birinci klasman üniversiteler arası kategori, ikincisi ise bireysel kategori. Victoria ve Safiye bu yıl üniversite kategorisinde yarışacaklar. Lafı uzatmayalım Victoria bana yarışa katılmak istediğini söylediğinde aklıma keşke THY’den bir bayan öğrenci yollasalarda birlikte katılsalar ne güzel Türkiye ve THY reklamı olur fikri geldi. Ama o günlerde daha hiç bayan gelmemiş bize THY’den. Bu konuşmaları takiben bir kaç hafta sonra THY’den yeni gelecek adayların listesi geldi ve içlerinde birde bayan öğrenci var. Süper sevindim ve hemen çalışmaya başladım. THY ile yaptığımız görüşmelerde eğer kızımızın Haziran ayına kadar PPL lisansını almasını sağlayabilirsek çok cüzzi bir katılım masraf paketi ile bunu gerçekleştirebileceğimizi ifade ettim ve fikir kabul gördü, süreci başlattık. 

ARC öyle palavradan bir uçuş rallisi değil. Toplam katedilmesi gereken mesafe 2365.4 deniz mili. Yaklaşık bir hafta sürüyor ve 10 farklı noktaya uçuluyor. Iowa City’de başlıyor, sonrasında Güney Dakota (Kurtlarla Dansın çekildiği yer), Kuzey Dakota, Wyoming, Nebraska, Kansas, Texas, Oklahoma, Arkansas’dan devam edip Alabama eyaletinin Mobile şehrinde bitiyor. 




Amerika’nın kuzeyinden güneyine orta bölgelerini tamamen kapsayan yarışa bu yıl 50 takım katılıyor bizim numaramız 47. Uçağımız C-172S ve Garmin 1000 navigasyon paketi ile meteorolojik opsiyonu var. Yarış boyunca Safiye birinci pilot ve Viktoria Hoca’da seyrüsefercisi olacak. Viktoria Hoca’da en az Safiye kadar güleryüzlü bir genç bayan. 32 yaşında 1.5 ve 3 yaşlarında dünya güzeli iki oğlu var. 3000 saat tecrübeli bir uçuş öğretmeni. Eşide kendisi kadar tecrübeli ve şu an hava rallileri ve fuarları düzenleyen bir uçuş öğretmenı. Takımın adı Team FIT-THY. Uçağın Safiye’nin uçtuğu tarafında THY nin logosu, geleneksel çiçeğimiz lale vede Turkish Airlines yazıları bulunuyor. Diğer tarafta ise FIT logoları var.

Yarışa kayıt yaptırdıktan sonra ilk iş “box” tabir edilen dikdörtgen yarış paterni uçuluyor hakemlerden biriyle. Böylece yarışçinın ortalama sürati tespit ediliyor. Kaydedilen bu sürat ralli boyunca aşılması gereken sürat oluyor. Herkes farklı uçuş rotaları izlemekte serbest ancak verilen yarış mesafesinden az olmamak kaydıyla. Yani süper planlama ve dikkat gerektiriyor. 

Heyecanımı eminim sizde fark ediyorsunuzdur. İnanın nasıl heyecanlıyım Safiye ve Viktoria için anlatamam. Heyecanlıyım çünkü ikisinide çok seviyorum ve başarmalarını istiyorum. Heyecanlıyım çünkü hem kendi okulum hemde Türk Hava Yolları’nın büyük reklamı olacak. Heyecanlıyım çünkü THY’nin reklamlarının ve de Türkiye’nin isminin hiç duyulmadığı burada bizlerin gerçek Amerika dediğimiz yerlere hem memleketimin ismi hemde kendi bayrak taşıyıcımın reklamı ulaşacak.




Bu yarışı yaklaşık 500,000 kişi online ve medyadan izleyecek. Gidilen her eyalette ve şehirde televizyon ve gazetelerde haberleri çıkacak. En önemliside tek yabancı uyruklu yarışçı ve tek havayolu sponsorlugundaki takım biziz. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın Amerika’nın bu bölgelerine ülkenizi bu kadar tanıtamazsınız. THY üst yönetimini ve uçuş eğitim birimini bize ve Safiye’ye bu imkanı yarattığı için çok çok teşekkür ediyorum. Maliyetinide bilseniz gülersiniz bu kadar reklamın kaça yapıldığına. THY büyük şehirlerde Amerika’da resmen reklam markajı kurmuş durumda yerel halka. Bana inanmazsanız gelin gözlerinizle görün ama uçtuğu noktalarda her uçanın bir daha uçası geldiği bir havayolu olmuş durumda. Ama Amerika’nin iç bölgelerinde insanlar bizi hiç tanımaz. Zaten reklam kampanyalarıda uçuş noktalarını hedef aldığı için bu bölgelerde bizi tanıtmak, insanların kafasındaki üçüncü dünya ülkesi imajını silmek işte böyle ufak tefek tanıtımlarla gerçekleşir. 
Evet işte böyle sevgili okurlarım. THY-FIT ekibi Safiye ve Victoria ile gururumuz olmak üzere Amerikanın Heartland’i sayılan bölgede en iyi dereceyi almak için yarışıyorlar. Gelin sizde bana katılın onları izlemeye ve dualarınızla, iyi dileklerinizi onlarla paylaşmayi unutmayın. Görsünler, tanısınlar dünyaya ilk savaş pilotu Sabiha Gökçen’i hediye eden, dünyanın en büyük 16. ekonomisini ve iki yıldır hem global (ATW Industry Award) hemde Avrupa’da havayolları ödüllerini (Skytracks) toplayan THY’mizin gelecekteki kaptan adaylarını. 

Zaten son iki gündür Florida’da en büyük gazete Florida Today’de Safiye ve Türk öğrencilerimiz uzun uzun haber olmuş durumda. Önümüzdeki bir hafta süresincede tam on eyalette hem televizyonda hemde gazetelerde haber olacaklar. Size yarışın web linkini veriyorum. Sitenin “encouragement” bölümüne tıklayıp iyi dileklerinizi ama İngilizce ama Türkçe Safiye ve Victori ile paylaşırsanız çok sevinirim. Hadi haftaya İstanbul’da görüşmek üzere hoşçakalın. 

www.fitaviation.com/airrace/ 

©AirportHaber.com / Korhan Oyman/ Florida

AMERİKA'DA GURURUMUZ OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 13 yıl önce
slm canım ben günay dayın.sana olan inancım hiç bir zaman eksilmedi.seninle gurur duyuyorum.tüm kalbimle başarılarının devamını iliyorum.istikametin hep ileri olsun asla geri bakma.dualarımız hep senenle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
güvercin üreticilerinden heaş a teklif yağıyor. heaş maillerinin dışarıya kapatıldığını ve haberleşmenin bundan böyle güvercinlerle yapılacağını öğrenen güvercin üreticileri adeta heaş a hücum etti...kapsama alanı en yüksek güvercin benim güvercinim diyen üreticiler, güvercin alım ihale tarihini merakla bekliyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
başarılarından dolayı pilot adayımızı tebrik ederim. Ancak pes yani böyle güzel başarılara imza atmış birini, daha yolun başındaki bir genci, yazdığınız yorumlar ile çok güzel motive ediyorsunuz. Onlar nasıl kelimeler, pilot olamaz, bir şey çıkmaz, sadece yazık diyip o yorumları yapan insanları kınıyorum. Bu kız ne kadar sevindirdiyse bizi bir o kadar utandırdınız... yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kızım sen zaten başarılıydın. Seninle gurur duyuyoruz. İyi ki varsın... Annen.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
şimdi bizde düşünüyorum böyle bir organizasyonu, 1. SHGM den izin alamazsınız, 2. kadın pilot bulamazsınız, 3. bizde 2 aylık ppl sahibi böyle bir yarışa girecek yeterli eğitimi kuvvetle muhtemel alamamıştır, hangi hava şartlarında uçması gerektiğini bile kestiremez, 4. bu yarışlara katılmak için uçak bulamazsınız, bulsanızda bir ihtimal paranız yetmez binlerce millik uçuşa,paranız var diyelim, bu tip bir uçak için Jar 145 yetkili bakım kuruluşu şartı istendiğinden muhtemelen evrakları ve bakımları tamam ama yetkili kuruluş imzaları eksiktir , yani "ground"dur, yani bu tip uçaklar Türkiyede "1 sene kullan ve at" muamelesi görür, 5. gittiğiniz alanlarda yakıt bulamazsınız, 6. ineceğiniz alan hafta sonu kapalıdır, açtırma parası öd

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kuzucum tebrikler, sana yakışan şekillde başarılara koşuyorsun. İçindeki uçuş sevdasını, yıllardır nekadar çok bu mesleği yapmayı istediğini ve sonunda başardığına şahit olduk. Kariyerinle, bilginle, kültürünle bu mesleğe en çok yakışacaklardan bir tanesinin arkadaşım. Başarılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kizim sen garminsiz uc bu yollu THY mis güldük amerikali pilotlar yesin seni -))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
orada pizza bulabiliyormudur acaba yazık...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
korhan abi sen zayiflamisin baya..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TARKIM BIZIM OGRENCIMIZ DIYO BU HANIMEFENDIYE:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000