03 Kasım 2012, Cumartesi 08:25:49

AMBULANS HELİKOPTER '810' DEDİ

Erzurum'da 2008 yılından itibaren hizmet veren helikopter ambulans, bugüne kadar 810 hasta için havalandı...

Erzurum Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmayla helikopter ambulansın 24 Kasım 2008 tarihinde kentte hizmete girdiğini söyledi.

Vançelik, bölgenin sağlık merkezi olan Erzurum'da 8 kentin ileri derecede sağlık hizmetinin yapıldığını ifade ederek, "8 ilde gelebilecek ileri düzeyde vakaların il merkezine taşınmasında en büyük araç olarak helikopter ambulansı görüyoruz. 2008 yılında bu yana binden fazla uçuş gerçekleştirdik. Helikopter ambulansımız 810 hastamız için kalktı. Bunların çoğu kanamalı hastalardı" dedi.


Helikopter ambulans hizmetinin Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde verildiğini belirten Vançelik, ilçelerden de vaka taşıdıklarını, bazı zamanlar yoğun bakım ünitelerinin dolu olduğunu, bu nedenle 8 ilin çemberini daha da genişleterek Malatya, Elazığ ve Diyarbakır'a da vakalar taşıdıklarını söyledi.

Bu vakaların en önemli özelliğinin karasal ambulanstan çok daha hızlı ulaşılarak, yaşamsal tehlikenin bulunması olduğunu vurgulayan Vançelik, "Çok yakın zamanda Hınıs'ın bir mezraasında yıldırım çarpması sonucu bir yaşlı amcamızı tamamen kalp durması ve yaşamsal tehlikesi bulunduğu için il merkezine getirilmesi gerekiyordu. Çok kısa sürede amcamızı aldık. Helikopter ambulans içerisindeki arkadaşlarımız 'resüsitasyon' dediğimiz yeniden canlandırma işlemini yaparak yaşama döndürdü. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde birkaç günlük tedaviden sonra taburcu edildi" dedi.

Kışın yoğun olduğu dönemlerde sağlık konusunda bazı sıkıntılar yaşandığına değinen Vançelik, şöyle devam etti:

"Geçen kıştan hatırlıyorum. Çat'ın bir mezraasında karasal ambulansla vakaya ulaşmaya çalıştık ama mümkün olmadı. Sonra hastaya bizzat kendisi yol açan snowtrack ile ulaşmaya çalıştık. Gece 2 civarıydı. Çığ geldi ne yazık ki. Araçtaki arkadaşlarımızda çığdan dolayı geri dönmek zorunda kaldı. Hemen sabahın ilk ışıklarında kanamalı bir annemiz vardı orada. Hamile annemizi helikopter ambulansla il merkezine getirdik ve burada doğumunu gerçekleştirdik. Bu vakaların dağılımına baktığımız zaman gerçekten helikopter ambulans olmasa çok büyük kısmı yaşam kaybı olabilecek vakalar."

-"Helikopter ambulansın 1 saat uçması 6 bin avro"-

Vançelik, helikopter ambulansın 1 saatlik uçuşunun 6 bin avro olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de yaklaşık 19 helikopter ambulans, 6 uçak ambulans bulunduğunu,helikopter ambulansın uzak vakalara ulaşmada kendilerine zaman kazandırdığını söyledi.

Vaka ihbarını aldıktan helikopter ambulansın 10 dakika sonra hazır hale geldiğini anlatan Vançelik, "İnsan sağlığı bizim için çok önemli. Vaka ihbarı aldığımız zaman hekim arkadaşlarımız ve ekipmanlarımız hazırlanıyor" dedi.

Helikopter ambulansla gece uçuşları yapılmadığını ifade eden Vançelik,

"Gündüz saatlerinde 2 pilot, 1 hekim ve 1 yardımcı sağlık personelimizle hizmet veriyoruz. Örneğin Hınıs'a 20-25 dakikada uçuş gerçekleşmekte. Dönüşü de kattığımızda 1 saate vakamızı bölge hastanemize yetiştiriyoruz. Bir kalp krizinde dakikalar çok önemlidir. Kanamalı hastalar en fazla vaka grubu olarak görülmekte. Yıldırım çarpmaları, tandıra düşen çocuk vakalarını alana kadar hizmet veriyoruz" diye konuştu.

-"Uçak ambulansla 120 vaka taşıdık"-

Vançelik, uçak ambulans hizmetinin Sağlık Bakanlığı'nın Ankara merkezli koordinasyonunda verildiğini belirterek, "Erzurum'dan diğer illere 120 vakamızı taşımış durumdayız. Erzurum'dan İstanbul, Ankara gibi büyük illere vaka sevkinde yüzde 0,3 gibidir. Uçak ambulansı özellikle organ nakillerinde elzem olarak kullandığımız bir araç" dedi.

Organ nakillerinde vakitle yarışın söz konusu olduğunu ifade eden Vançelik, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Hangi ilden bir organ bulunmuşsa, burada üniversitemizin bir organ nakil merkezi var. Hem böbrek hem de karaciğer nakilleri yapılmakta. Onlara organ temininde uçak ambulans çok yoğun çalışıyor. Eğer civar illerde de Diyarbakır, Malatya, Elazığ'da yoğun bakım yatağı doluysa biz Ankara ve İstanbul'a nakil vasıtamız tamamen uçak ambulanstır. Sağlık Bakanlığı ülkeyi 29 sağlık bölgesine ayırmış durumda. Erzurum'da bu merkezlerden biri."

AMBULANS HELİKOPTER '810' DEDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000