01 Ağustos 2010, Pazar 08:55:27

"ALO TEMEL HOUSTON'A SEFER İSTİYORUM"

Radikal gazetesi köşe yazarlarından Baran Tuncer bugün yazdığı köşe yazısında geçtiğimiz günlerde Houston'a giden Zafer Çağlağan'ın yaptığı bir telefon konuşmasını eleştirerek köşesine taşımış. İşte o köşe yazısı;
  • Tam Temel fikrasu cibi olmuş da
  • THY ozel bir sirketmi, degil mi?
  • Miami-Istanbul super bir hatti,ama 11 eylulden sonra kapandi.Floridadaki Turkler olarak Miami'yi geri istiyoruz yoksa LH,BA veya Alitalia'yla avrupa aktarmali gitmek zorunda kaliyoruz. TK 3 TK 4 Geri don...
  • Once Vancouver-Toronto -Istanbul olsun da THY ucagim yok deyip ipe un sermesin...
  • Vancouver-istanbul istiyoh
  • Bilgisi olan varsa paylassin lutfen. THY ABD de yeni hatlar acacagi zaman hangi kriterlere gore degerlendirme yapar ve karar alir. LAX ve IAD acmaya karar verirken Houston' u da degerlendirmeye dahil etmis midir ve hangi nedenlerle elenmistir. Selam.
  • 2012 de bakanlık koltugunda o oturmayacak pna eminim.
  • Tabiki bir topluluk içerisinde yüzlerce insan karşısında onları taleplerini dikkate almak doğru ve güzel bir şeydir.. Sonuçta Houstonda yaşayan binlerce Türk var ve büyük bir şehir sanayi bakımından.. Thy genel müdürüne telefon açıp sefer konması için talepte bulunmakta bence normal bir şey.. Gazeteciler hemen bunu değişik manalara getirip farklı yorum yapıp gazeteye koyarlar ondan sonra da işimizi doğru yaparız derler. Doğru nedir kime göre neye göre doğrudur. Neyse thy oturup plan yapıp yolcu potansiyeli olup olmadığına bakarak ve uçak sayısına göre elverişli olarak Houstona sefer koyabilir neden olmasın.. Ama önce DC ve lOS aNGELES SEFERLERİ BAŞLASIN SONRA DA SIRADAKİ ŞEHİRLER GELİR..

Ülkemizde her geçen gün siyaset biraz daha kızışıyor. Siyasal parti sözcüleri her yerde ve her konuda, bazen insaf, hatta bazen de sorumluluk sınırlarını aşarak birbirlerinin üzerine gidiyor. Öte yandan, yaşanan olaylar, yükselmekte olan tansiyonu büyük boyutlara taşıyor.

Ülkemizde her geçen gün siyaset biraz daha kızışıyor. Siyasal parti sözcüleri her yerde ve her konuda, bazen insaf, hatta bazen de sorumluluk sınırlarını aşarak birbirlerinin üzerine gidiyor. Öte yandan, yaşanan olaylar, yükselmekte olan tansiyonu büyük boyutlara taşıyor. Bu kaotik ortamda yakın gelecekle ilgili endişeler artıyor. Toplumun kimsenin kolay kestiremediği bir yöne sürüklendği izlenimi yaygınlık kazanıyor.

Böyle bir ortamda, kaçınılmaz olarak, kamuoyunun ilgisi bu çok önemli gelişmeler üzerine yoğunlaşıyor. Buna paralel olarak da görsel ve yazılı basın gelişmeleri gündemine taşıyor. Bu konuda yapılan programlar, çoğu zaman kişilerin kendilerini tekrarından öteye gitmese de, izleyici toplamaya devam ediyor. Gazetelerdeki haber ve köşe yazıları okuyucu buluyor.

İster istemez, bu arada bazı ayrıntı sayılabilecek olaylar gözden kaçabiliyor. Oysa, sevdiğim bir deyişle, çoğu zaman ‘şeytan ayrıntıda gizli’.
O nedenle de kimilerinin ayrıntı, hatta önemsiz gördüğü bazı olaylar ilgimi çekmeye devam ediyor. Aslında, bazen ayrıntı sayılabilecek şeyler bütünü görmede de yararlı olabiliyor.

Geçenlerde gazetelerde gördüğüm kısa bir haber beni biraz eğlendirdi, çokça da düşündürdü. Gözünüzden kaçmış olabileceğini düşünerek önce kısaca olayı anlatayım. Bu kasvetli ortamda hafif bir şey dinlemek istiyorsanız devam edin.

Ben orada değildim. Dolayısıyla olayı nakleden gazetecilerin yalancısıyım. Dış seyahat konusunda neredeyse Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile rekabet eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, geçen haftalarda Amerika Birleşik Devletleri’nde eyaletlerle ticaret ilişkilerini geliştirmek için yaptığı seyahatta Teksas eyaletine de uğramış. Diğer eyaletlerde neler yaşandığını bilmiyorum ama bu eyalette gördükleri ve duyduklarından bayağı etkilenmiş. Houston kentinde kendisine fahri hemşeri beratı verilmiş. O da kovboy şapkası giyerek gösterilen ilgiye teşekkür etmiş. Gazetelerde resimleri de vardı.

Buraya kadar her şey normal. Fakat anlaşılan kendisini ikna etmişler, ya da aklına gelmiş, Türk Hava Yolları’nın Houston’a doğrudan uçak seferi başlatmasının gerektiğine karar vermiş. Aceleci bakanımız işi anında bitirmek için Türk Hava Yolları Genel Müdürü’nü hemen cep telefonundan aramış. Konuşulanların yanındakiler tarafından duyulması için de telefonun hoparlörünü açmış.  O sırada yanında kendisini yakından izleyen sayıları çokça bir grup insan varmış.Zafer bey, tanışıklığı olduğu anlaşılan Genel Müdüre “Alo Temel” demiş, “Houston’a acil sefer istiyorum.” Temel bey ne desin? “Efendim” demiş “üzgünüm, sırada Miami var”. Bu arada da İstanbul-Los Angeles hattının 3 Mart 2011 de açılmasının planlandığını bakana hatırlatmış.

Oysa bakan, kendi ifadesine göre yanındaki topluluğa söz vermiş, Houston’a 2011 yılında doğrudan sefer konulması için. Ortada mahcup olmak da var. Bakan işi bitirmek için, “Ben şimdi 2012 için söz veriyorum, Türkiye’ye dönünce de Los Angeles’ten önce Houston hattının başlatılması için görüşürüz” demiş. Orada bulunan gazetecilerin ifadesine göre, bakanın bu sözleri hazır bulunanlardan büyük alkış toplamış.

Aslında bu olayla ilgili söylenecek çok şey var ama neresinden başlamak gerektiğini kestiremiyorum. Eğer olay gazetelere yansıdığından farklı değilse, 2010’lar Türkiyesi’nde böyle bir konuşmanın geçebileceğine inanmakta zorlanmamak mümkün değil.

Bakan çeşitli nedenlerle böyle bir hattın başlatılması gerektiğine inandırılmışsa, bunu Türkiye’ye döndükten sonra ilgililerle konuşması daha doğru olmaz mıydı? Böyle bir seferin başlatılması için hesap kitap yapılması, çeşitli alternatiflerin karşılaştırılması gerektiğini bakanın düşünmemiş olması mümkün mü? Bu iş seçmenler memnun olsun diye en olmayacak yerlerde üniversite açmaya benzemez ki! Bakan Amerika’da veya bir başka ülkede benzeri taleplerle karşılaşırsa ne yapacak? 
Ben hâlâ daha böyle bir konuşmanın geçtiğine inanmak istemediğimi söylemeliyim.

(Radikal)

"ALO TEMEL HOUSTON'A SEFER İSTİYORUM"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
Tam Temel fikrasu cibi olmuş da

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY ozel bir sirketmi, degil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Miami-Istanbul super bir hatti,ama 11 eylulden sonra kapandi.Floridadaki Turkler olarak Miami'yi geri istiyoruz yoksa LH,BA veya Alitalia'yla avrupa aktarmali gitmek zorunda kaliyoruz. TK 3 TK 4 Geri don...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Once Vancouver-Toronto -Istanbul olsun da THY ucagim yok deyip ipe un sermesin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Vancouver-istanbul istiyoh

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bilgisi olan varsa paylassin lutfen. THY ABD de yeni hatlar acacagi zaman hangi kriterlere gore degerlendirme yapar ve karar alir. LAX ve IAD acmaya karar verirken Houston' u da degerlendirmeye dahil etmis midir ve hangi nedenlerle elenmistir. Selam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
2012 de bakanlık koltugunda o oturmayacak pna eminim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Tabiki bir topluluk içerisinde yüzlerce insan karşısında onları taleplerini dikkate almak doğru ve güzel bir şeydir.. Sonuçta Houstonda yaşayan binlerce Türk var ve büyük bir şehir sanayi bakımından.. Thy genel müdürüne telefon açıp sefer konması için talepte bulunmakta bence normal bir şey.. Gazeteciler hemen bunu değişik manalara getirip farklı yorum yapıp gazeteye koyarlar ondan sonra da işimizi doğru yaparız derler. Doğru nedir kime göre neye göre doğrudur. Neyse thy oturup plan yapıp yolcu potansiyeli olup olmadığına bakarak ve uçak sayısına göre elverişli olarak Houstona sefer koyabilir neden olmasın.. Ama önce DC ve lOS aNGELES SEFERLERİ BAŞLASIN SONRA DA SIRADAKİ ŞEHİRLER GELİR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000