19 Eylül 2018, Çarşamba 09:43:26

Akdeniz'de uçak krizi

Türkiye ile Rusya arasında varılan uzlaşma İdlib’deki tansiyonu düşürürken, İsrail’in Lazkiye’deki hedeflere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında bir Rus askeri uçağının düşürülmesi, Batı ülkeleri ve Rusya’nın büyük miktarda savaş gemisi ve silah yığdığı doğu Akdeniz’de gerilimi ciddi ölçüde yükseltti.
  • Helal olsun israile
  • Yok edelim artik, yeter!

Türkiye ile Rusya arasında varılan uzlaşma İdlib’deki tansiyonu düşürürken, İsrail’in Lazkiye’deki hedeflere yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı sırasında bir Rus askeri uçağının düşürülmesi, Batı ülkeleri ve Rusya’nın büyük miktarda savaş gemisi ve silah yığdığı doğu Akdeniz’de gerilimi ciddi ölçüde yükseltti.

SURİYE DÜŞÜRDÜ, RUSYA İSRAİL’İ SUÇLADI

Rusya’nın Soçi kentinde önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Vladimir Putin İdlib ile ilgili uzlaşmaya varırken, Suriye’nin Lazkiye vilayetine düzenlenen füze saldırıları yeni bir krizi tetikledi. İsrail’in Suriye’nin Lazkiye bölgesinde hava operasyonu yaptığı sırada Rusya’ya ait içinde 15 asker bulunan bir keşif uçağı düştü.

Moskova, İsrail jetlerinin Rus uçağının ardına gizlenerek onu Suriye’nin fırlattığı hava savunma füzelerine kalkan yaptığını öne sürerek, İsrail’i provokasyonla suçladı. Rusya lideri Putin, yaptığı açıklamada “Rus uçağının düşürülmesi trajik olayların bir zinciri gibi görünüyor” dedi ve olayın 2015’te Türk uçaklarının Rus Su-24’ünü düşürmesine benzemediğini söyledi.

Lazkiye’ye hava saldırısı haberlerinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, içinde 15 asker bulunan Rusya’ya ait İlyuşin Il-20 tipi askeri gözlem uçağının salı sabaha karşı radardan kaybolduğunu duyurdu. Açıklamaya göre uçak, Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim Hava Üssü’ne dönüşü sırasında doğu Akdeniz üzerinde radardan çıktı. Uçağın, İsrail’e ait dört F-16 savaş uçağının Suriye’nin Lazkiye kentine gerçekleştirdiği saldırı sırasında kaybolduğu belirtilen Rus Dışişleri’nin açıklamasında, Akdeniz’de bulunan Fransa’ya ait “Auvergne” adlı firkateyninden de bölgeye yönelik füze saldırısı yapıldığının tespit edildiği öne sürüldü. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den dün öğleden sonra olayla ilgili önemli açıklamalar geldi. Putin, bu olayın 2015’te Türkiye tarafından düşürülen Su-24 vakasına benzemediği vurgusuyla şunları söyledi: “Suriye’de Rus uçağının düşürülmesi trajik olayların bir zinciri gibi görünüyor. Savunma Bakanlığımızın daha önce (İsrail’i sorumlu tutan) yaptığı açıklama benim görüşlerim de alınarak hazırlanmış ve duyurulmuştur. Rusya olarak Suriye’de dün (önceki gün) yaşanan olaydan sonra bölgedeki askerlerimizin güvenliğini arttıracağız” dedi. Putin ile telefonda konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu ise sorumlunun Esad rejimi olduğunu, ölen askerler için üzüntü duyduğunu ve soruşturmada işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.

‘GÖREMEMİŞ OLAMAZLAR’

Olayla ilgili detaylı açıklama Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’dan geldi. Konaşenkov, “Uçağımız Suriye S-200 füzesi tarafından vurulmuştur. Olaya İsrail’in provokasyonu yol açmıştır. İsrail’in bu tutumunu Rusya’ya yönelik düşmanca davranış olarak niteliyoruz. Olay şöyle cereyan etmiştir: İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait dört F-16 savaş uçağı, gözlem uçağımızın arkasına gizlenerek Suriye kıyılarına yaklaşma provokasyonunu başlattı. Suriye hava savunma bataryaları da hedef ayırt edemediği için S-200 füzelerini ateşledi. 15 askerimizi İsrail’in sorumsuz davranışları neticesinde kaybettik. İsrailli pilotlar Rus uçağını görememiş olamaz. Çünkü uçak karaya 5 km irtifadan geliyordu. Bu durum Rusya-İsrail ortaklığının ruhunu kesinlikle yansıtmıyor. Rusya Savunma Bakanlığı uygun gördüğü zaman ve yerde karşılık verme hakkını saklı tutuyor” dedi.

Esad rejiminin haber ajansı SANA önceki gece Lazkiye’deki Teknik Endüstri Kurumuna kimliği bilinmeyen taraflarca füze saldırısı düzenlendiğini, hava savunma sistemlerinin bazı füzeleri imha ettiğini duyurmuştu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, saldırıda iki kişinin öldüğünü açıklamıştı.

KREMLİN: KRİZ İDLİB UZLAŞMASINI ETKİLEMEZ

Rusya’ya ait Il-20 askeri gözlem uçağının düşürülmesi Moskova ile Tel Aviv arasında krizin patlak vermesine yol açarken, Kremlin bu olayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Soçi’de vardıkları İdlib mutabakatını etkilemeyeceği açıklandı. Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Hayır, bu olay Türkiye ile anlaşmalarımızı hiçbir şekilde etkilemeyecek. Türkiye ile İdlib konusunda yaptığımız önemli ve köklü bir anlaşma. Suriye’nin geleceği açısından belirleyici nitelikte ve Moskova ile Ankara’nın Suriye’de çözüme ulaşmak için uzlaşmacı ve etkili bir mutabakatı” dedi.Rusya Savunma Bakanı: İsrail, sadece bir dakika önce haber verdi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye’de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettebatın tüm sorumluluğunun İsrail’e ait olduğunu söyledi. Şoygu, Rus askeri uçağının Suriye’ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürülmesinin ardından İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, İsrail’in “sorumsuz davranışları” nedeniyle 15 Rus askerinin hayatını kaybettiğini belirten Şoygu, “Tehlikeli olayların engellenmesine yönelik yapılan mevcut anlaşmalara rağmen İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılarından yalnız bir dakika önce Rus tarafını bilgilendirdi” dedi. Suriye’de düşen Rus uçağı nedeniyle İsrail’i suçlayan Şoygu, “Suriye’de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettebatın tüm sorumluluğu İsrail’e ait” ifadesini kullandı.

Akdeniz'de uçak krizi

Yorumlar

. ~ 6 yıl önce
Helal olsun israile

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Israil ~ 6 yıl önce
Yok edelim artik, yeter!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LH ~ 6 yıl önce
Dunyanin en kisa fikrasi dikkat et 6 gun savasina donmesin sonu bunun

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000