26 Eylül 2009, Cumartesi 15:31:28

AIRBUS'TAN 'KIŞ' UYARISI

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, 2010 yılında üretim hacminin azalmayacağı konusunda umutlu konuşurken havayolu şirketlerini de zor kış şartlarına karşı dayanıklı olunması konusunda uyardı...

Zor kış şartlarının havayollarının verdiği siparişlerin ertelenmesine veya iptaline kadar gidebileceğini ve buna dayanıklı olmaları gerektiğini söyledi.

2009 yılı Global Market Tahmini açılış konuşmasını yapan Airbus yöneticisi John Leahy, 2010 yılı için tahmin yapmadıklarını ancak amaçlarının üretimde düşüş yaşamamak olduğunu belirtti. Düşüş riskinin bulunduğunu da söyleyen Leahy geniş çaplı bir tahminin Ocak ayında yapılacağını açıkladı.

Yakın zamandalı tehditlerin hala bulunduğunu söyleyen Leahy, bu kışın havayolları için zor olabileceğini çünkü finansal durumun elverişli olsa bile şirketlerin özkaynaklarını artırması gerektiğini söyledi.

Leahy, havayolu sektörünün ekonomik krizden dolayı bu yaz yeterli kazancı sağlayamadığını ve bu yüzden daha önceki yıllarda kış mevsimine girerken daha dayanıklı olma imkanı olan havayolu şirketlerinin bu sene bu şanslarının pek olmadığını belirtti. Bu nedenle gelecek yıl uçak siparişlerinde bazı ertelemeler ve iptallerin olabileceğini ancak bunun da tahminleri arasında yer aldığını belirtti.

Leahy hala daha önce belirttiği yıl sonuna kadar 300 büyük sipariş olabileceği konusunda umutları olduğunu yineledi ancak bunun artık daha zor bir hedef olduğunu da kabul etmiş durumda. Airbus, Ağustos ayının sonuna kadar olan 8 aylık süreçte 147 uçak siparişini güvence altına almış durumda.
Airbus ve Boeing’in ekonomik kriz nedeniyle düşen yolcu sayılarına rağmen uçak üretimindeki hızlarını kesmemelerinin nedeni artan petrol fiyatlarıyla birlikte eski uçaklar yerine daha az yakıt sarfiyatı sağlayan yeni uçaklara yönelmesidir.

2009’un ilk yarısında havayolları yakıt sarfiyatı yüzünden Boeing MD-80 gibi orta nesil uçakların %13’ünü filosundan çıkardı ve bu uçakların yerine yeni nesil uçakları filolarına kattı. Bu Airbus’ın bu sene 480 uçak teslimatı yapmasının açık bir nedeni.

2009’un ilk yarısında orta nesil uçaklarda %13 lük bir azalma olurken Boeing 737-200 ve MD DC-9 gibi eski nesil uçaklar da %15 lik kayıp ile filolardaki yerlerini kaybetmiş durumdalar.

AIRBUS'TAN 'KIŞ' UYARISI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000