18 Ocak 2009, Pazar 09:37:57

Airbus-Boeing rekâbetinde son durum

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, Airbus ile Boeing hakkında bir yazı yazmış, işte Turgut'un yazısı.
  • zaten deprem boeinigin kendi evin de be kardeşim.boeing dediğin airbus ı ikiye katlar birisi öğretmen diğeri talebe.fazla yorma sen kendini....

Küresel ekonomik yavaşlamayı takiben uçak leasing finansmanı yapan bankalar ile birçok firma süratle havacılık bütçelerinde kapasite arzlarını minimize ettiler. Bu nedenle 2009 içerisinde havayollarına teslimi planlanmış 800 civarındaki uçağın finansman maliyeti 70 milyar doların ödenebilmesi için Airbus ve Boeing'in müşterilerine finansman yardımı yapması ve kolaylık göstermesi bir zorunluluk gibi gözüküyor. Zira sektörün finansman uzmanları bu yıl en az 20 milyar dolar likidite eksikliği olduğunun altını çiziyorlar.

Havacılık sektöründe uçak finansmanının büyük bir bölümü değişik bankalarca sağlanırken, yüzde 35'lik bölümü ise 2009 yılına dek lessor olarakta bilinen leasing kuruluşları tarafından karşılanmakta idi. Ekonomik sebeplerden dolayı birçok lessor 2009 yılında artık pazarda olmayacak. Bu durum gerek Airbus gerek Boeing!in havayollarına likidite desteğini mecbur kılıyor.

Aksi halde 2009 yılında taahhütleri 800-850 yerine 600 civarında uçak teslimatı yapabilirler ki bu sayı 2002 yılında üretilen uçak sayısı anlamına gelir ve sektörde binlerce insana daha işini kaybettirebilir.

2008 yılının uçak üretim/teslimat vedrilerine bakınca Airbus'ın Boeing'e üstünlük sağladığını net bir şekilde görebiliriz. Kasım sonuna kadar Airbus, 437 uçak teslim etmişken Boeing, sadece 375 uçak teslim etmiş bulunuyor. Hatırlanacağı üzere Boeing'de yaşanan 58 günlük grev, 2008 hedefi 475 uçak olan kuruluşun, tüm planlarını altüst etmiş durumda.

Boeing açısından bir diğer endişe kaynağı da, 2007 yılında alınan toplam 1413 adetlik uçak siparişinin 2008 Kasım itibarıyla yüzde 53'lük bir azalma ile 662'ye düşmüş olması. Avrupalı üretici Airbus geçtiğimiz yıl aldğı 756 uçak siparişi ile Boeing'i kategorisinde gecmiş durumda.

Hiç şüpheiz, Boeing ekonomik durgunluktan Airbus'a kıyasla daha fazla etkilenmiş gözüküyor.

Avrupalı üretici Airbus geçtiğimiz yıl aldığı 756 uçak siparişi ile Boeing'i kategorisinde geçmiş durumda. Hiç şüphesiz, Boeing ekonomik durgunluktan Airbus'a kıyasla daha fazla etkilenmiş gözüküyor. Malum, durgunluk ilk olarak ABD'de başlamıştı, öte yandan, Boeing ' in askeri uçak üretiminin Airbus'a göre halen çok üstün durumda olduğunun ve durumun yakın gelecekte pek değişecek gibi gözükmediğinin de altını çizmek gerekir.

Bu nedenle Boeing askeri kanattaki sipariş ve teslimatlardan elde edeceği likiditeyi sivil ticari uçak satışında finansman olarak kullanacaktır. Airbus’un satış konusundaki bir numaralı ismi ve COO ' su John Leahy'ye göre, 2009 yılında havayolları nispeten daha az uçak siparişi verecekler. Şu ana kadar hiç bir havayolu 2009 teslimat tarihini değiştirme / erteleme talebinde bulunmamış. Tahminime göre, çoğu havayolunun teslimatlarını ertelemeyi planladıkları sırada düşen petrol fiyatı bu yöndeki kararlarını erteletti. Ancak yine de birçok havayolunun 2009 yılı uçak teslimatlarını erteleyebileceğini düşünüyorum.

Yanılmak dileği ile. . .

Airbus-Boeing rekâbetinde son durum

Yorumlar

koaka ~ 15 yıl önce
zaten deprem boeinigin kendi evin de be kardeşim.boeing dediğin airbus ı ikiye katlar birisi öğretmen diğeri talebe.fazla yorma sen kendini....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000