18 Ağustos 2009, Salı 12:06:58

Airbus'a destek eleştiri konusu oldu

Amerikalı yetkililer İngiltere’yi Avrupa’nın gururu Airbus firmasına kredi sağlama kararını eleştiriyor. Eleştiriler Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) uçak şirketlerine sunulan teşviklerle ilgili kararı öncesinde seslendiriliyor...
  • korkuyorlar tabi karşılarında onlardan çok sonra gelmiş, ve onları hayli geride bırakmış bir rakibe boyle destek gelmsinden:) verir tabi ingiltere airbus a para zaten ulke olarak ortakları vede bazı hususlarda tedarikçilerde....

Amerikan Ticaret Temsilcisi 4 Ağustos Cuma günü yaptığı açıklamada Avrupa Briliği’ne (AB) üye herhangi bir devletin bu konudaki teşviklerinin yanlış yönde atılmış bir adım olduğunu ileri sürdü.

Açıklamada "WHO kurallarına uygunluk göstermeyen uçak teşvikleri sorununu çözmek istiyoruz ancak bu konuda daha fazla destek işimizi daha da zorlaştırıyor" denildi.

Fransa ve Almanya hali hazırda €11 milyarlık projeye €2,5 milyar katkıda bulunurken İspanya’nın da €400 milyon kredi sağlaması bekleniyor.

ABD ve AB 1992’de imzaladıkları Büyük Sivil Uçak Ticareti Anlaşması’yla her iki tarafın yeni yapılan uçakların maliyetlerinin en fazla üçte birini karşılayacak şekilde kredi sağlamalarını kabul etmişlerdi.

Ancak anlaşmada imzası bulunan taraflar son beş yıldır bir hukuk savaşının mücadelesini veriyorlar. ABD, birliği Airbus şirketine $200 milyarlık ödeneği kanunsuz yollardan ayırdığını iddia ediyor. AB ise Boeing’e Amerika’nın $24 milyarın kurallara uygun olmadığını ileri sürüyor.

DTÖ ABD’nin şikayeti üzerine eylül başında bir ön karara varacak. Bununla birlikte analistler kararın AB-ABD ticari anlaşmazlığını daha da derinleştireceğinden endişe duyuyor.

Boeing Sözcüsü Charlie Miller bu konuda Wall Streets Journal gazetesine“Airbus’un yeni A350 modeline üye devletlerin finansman desteğini tam da bu karar öncesinde vermeleri hayal kırıklığı uyandırdı. Airbus’un vergi mükelleflerinin parasına ihtiyacı yok, A350’yi tek başına finanse etmeli” şeklinde demeç verdi.

Öte yandan İngiliz Çalışma Bakanı ve esk AB Ticaret Komiseri Peter Mandelson Cuma günü İngiltere’yi savunduğu açıklamasında İngiliz basınına şunları söyledi:

"Bu ne bir kurtarma operasyonu ne de teşvik. Geri dönüşü olmayan bir kanala para aktarmıyoruz. Kelimenin tam anlamıyla İngiliz mühendislerinin uzmanlığında gerçekleşen bir yatırım. Teşvikleri biliyoruz... Amerika’ya gidip Boeing’e sağlananlara bakıp görmeniz lazım teşviklerin ne tür olduğunu.”

A350 orta boy, uzun mesafe uçuşlu bir uçak olarak tasarlandı ve imal edildi. Yeni model Airbus’ların 2013 itibarıyla faaliyete geçmeleri bekleniyor. Yeni Airbus’lar Boeing’in 787, 777 modellerine rakip olarak imal edildi.

Airbus'a destek eleştiri konusu oldu

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
korkuyorlar tabi karşılarında onlardan çok sonra gelmiş, ve onları hayli geride bırakmış bir rakibe boyle destek gelmsinden:) verir tabi ingiltere airbus a para zaten ulke olarak ortakları vede bazı hususlarda tedarikçilerde....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000