18 Ocak 2011, Salı 08:37:42

AIRBUS CEO'SU MERAK EDİLENLERİ YANITLADI

Aldığı siparişler ve yaptığı teslimatlarla Amerikalı rakibi Boeing’e bu yıl da fark atan Avrupalı uçak üreticisi Airbus CEO’su Tom Enders, merak edilen soruları yanıtladı...

Airbus CEO’su Tom Enders, Avrupa'nın önde gelen haber kanallarından EuroNews'in sorularını yanıtladı.

İşte Enders'in EuroNews'e verdiği o röportaj:

2010 Airbus için rekora koştuğu bir yıl oldu. 570’in üzerinde sipariş ve 500’den fazla teslimat gerçekleştirdiniz. 30 milyar Euro’luk bir cironuz var. Peki 2010’da Airbus için en zor olan şey neydi?

Tom Enders: Geçtiğimiz yıl başlangıçta beklenenden çok daha iyiydi. Pazarın yeniden kurtarılması ve bizim gelişim programlarımızı ilerletmemiz açısından önemli bir durumdu. Özellikle de kritik durumda olan A400M ve A380 gibi.

Adını A380 olarak tanımladınız. Şu anda ayda üç uçak üretmeyi ümit ediyorsunuz. A380 ne ölçüde hala geleceğe hitap eden bir model?

Tom Enders: A380 her halükarda gelecek için iyi bir model. Yeni siparişlerin gelişine şahitlik ediyoruz. Bu yıl da devam edecek. Şu anda üretimde 42 uçağımız var. Hem yolculardan hem de müşteri firmalardan gelen tepkiler çok iyi yönde. Aslında siz de haklısınız. 2012’ye kadar aylık üretimi ikiden üçe çıkaracağız.

Motor sorunları tamamen çözüldü mü?

Tom Enders: Sanırım nelerin yanlış olduğu ya da nelerin yapılması gerektiği konusunda Rolls Royce’nin çok iyi anlayış metodu var. Unutmamak gerekir ki, A380’in uçuşu için motor desteği yapmak durumundaydık. Elbette öncelik müşterilerimizin. 2011 yılında da muhtemelen bazı aksaklıklar yaşayacağız. Ama yıl içerisinde bunu en düşük seviyeye çekeceğiz.

Bir başka sorun da askeri kargo uçağı A400M. Bugün çıkan bazı haberlere göre, bazı Alman politikacıların, savunma biriminin mali harcama riskleri hakkında ciddi şüpheleri olduğunu ortaya koyuyor. Bu şüpheler sizce ne kadar ciddi?

Tom Enders:  Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl mart ayında yedi ülke prensipte anlaşmaya vardı. Bu anlaşmalar kasımda imzalandı. Şu anda da gerekli olan siyasi sürecin onaylanması ile ilgileniyoruz. Almanya’da Meclis Bütçe Komisyonu tarafından onaylanmalı. Bazı sorunların olduğunu anlayabilirim. Onay sürecinin hızlı bir şekilde olacağına inanıyorum.

Hızla dediğiniz ne zaman mesela?

Tom Enders:  Ocak sonu itibariyle.

Pekala..

Tom Enders:  Anlamamız gereken birşey var. O da sürecin başlaması için en büyük müşterimiz olan Federal Almanya’yı bekleyen altı ülke daha var.

Başarılarınızı ve sıkıntılarınızı bir kenara bırakalım da, Airbus 2011’de nereye uçuyor?

Tom Enders: 2011’den ihtiyatlı olarak ümitliyiz. Günden güne küresel ekonomik krizin izlerinin silinmesi ile sipariş sayımızın artacağına inanıyoruz. Belki de üretim sayımızı artıracağız. Daha önce 520 ile 530 arası bir ticari uçaktan ve 20 de askeri uçaktan bahsetmiştim. Ancak hala A400M ve A350’nin programlarının geliştirilmesi konusunda inanılmaz derecede zorluklarla karşı karşıyayız.

AIRBUS CEO'SU MERAK EDİLENLERİ YANITLADI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000