05 Haziran 2016, Pazar 09:05:06

Airbus A300 böyle batırıldı

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda dalış turizmini geliştirmek satın aldığı Airbus A 300 tipi uçak, 2 aylık bir çalışmanın ardından Kuşadası Körfezi’nde batırıldı.
  • batırıldıktan sonraki fotoğraflar nerde eyy eyirporthaber??? bu mu habercilik????
  • Bos isler. Gereksiz masraf
  • Açık denizde bu tür kullanılamaz uçakların eğitim amaçlı kabin ve kokpit için kullanılması gerekir. Teklif daha önce götürüldü sunuldu. Evet buna benzer bir merkez var tabiiki ama çok gerçekçi değil. Halen hurdada bekleyen uçaklar var . Değerlendirilsin. Ekonomik olarak yaklaşık uçağın hurda fiyatına denk geliyor tesis masrafı. Dünyada birkaç yerde var. Türkiyede neden olmasın. Hem zaten gelirleri 1 yılda çıkar. Teklif basit ve güzel. Uygulanırsa iyi olur.
  • Umalım da içindeki toksik materyalleri sökmüş olsunlar.
  • Uçak batırılmamalıydı. Slidelar ve botlar açık bir şekilde durmalı. Kabin eğitimi mokapları gerçek uçakta ve denizde yapılmalıydı
  • Schenk kalkacak. ben almanyaya gidiyom. bavulu hazırladım.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Kuşadası’nda dalış turizmini geliştirmek satın aldığı Airbus A 300 tipi uçak, 2 aylık bir çalışmanın ardından Kuşadası Körfezi’nde batırıldı. Uçağın montajının yapıldığı Güzelçamlı’dan deniz yoluyla Kuşadası’na getirilişi ve batırılışı sırasında ortaya ilginç ve renkli görüntüler çıkarken, Kuşadalılar ile yerli ve yabancı turistler bu tarihi ana tanıklık etmek için cep telefonu ve makineler ile fotoğraf ve videolar çekti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 54 metre uzunluk ve 44 metre kanat genişliği bulunan Airbus A 300 tipi uçak, İstanbul’da söküldükten sonra 5 Tır’a yüklenerek ve yol güvenliği sağlanarak Nisan ayı başında Kuşadası’na getirilmişti. Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’da milli park yakınlarında Tırlardan indirilen uçağın parçalarının montajı 7 Nisan tarihinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun da katılımıyla başlamıştı. Uzmanlar tarafından 2 aya yakın süre yürütülen çalışmalar sonucunda yolcu uçağının montajı tamamlandı. Deniz kenarında yapılan montajın tamamlanmasıyla uçak bu sabah saatlerinde Kuşadası Körfezi’ne indirildi ve uçağın denizde yüzdürülmesi sırasında ortaya ilginç görüntüler çıktı. Deniz üzerindeki 4 saatlik bir yolculuğun ardından dev uçak batırılacağı noktaya getirildi. Kuşadası’nı dünya sualtı turizminde önemli bir noktaya taşıyacak olan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Sualtısporları Federasyonu işbirliğiyle yürütülen uçak batırma projesinin gerçekleştirilmesi töreni, Kuşadası Körfezi’nde Ramada ile Suhan 360 otellerinin önünde gerçekleşti. Törene, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Dünya Serbest Dalış Şampiyonu Derya Can, CHP Aydın il Başkanı Bayram İnci, Söke, Karacasu, Çine ve Bozdoğan Belediye Başkanları, Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanı Barış Tarım ile çok sayıda vatandaş izledi. Yapılan çalışmanın ardından dev uçak Ramada ve Suhan 360 otellerinin önünde denize batırıldı.

BAŞKAN ÇERÇİOĞLU BATIRMA ÇALIŞMALARINI İZLEDİ

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, montajı tamamlanan ve denizde yüzdürülerek, Kuşadası Körfezi’nde batırılan dev uçağın batırılma çalışmalarını adım adım izledi. Airbus A300 uçağının batırılmasıyla birlikte Kuşadası'nın dünyanın önemli sualtı dalış merkezlerinden biri haline geleceğini belirten ve Hedeflerinin Kuşadası’nda turizmi 12 aya yaymak olduğunu kaydeden Başkan Çerçioğlu, " Kuşadası’nda turizmin çeşitlendirilmesi ve 12 aya yayılması en büyük hedefimiz. Bu amaçla yıllardır değerlendirilmeyen sualtı ve dalış turizmindeki potansiyelin ortaya çıkarılması ve Kuşadası’nın bir dünya markası haline gelmesi için Türkiye'deki batık uçaklar içerisinde en büyüğü olan A300 uçağı projesini Denizcilik Daire Başkanlığı ile birlikte tasarladık ve uygulamaya koyduk. Yaklaşık 2 ay boyunca süren montaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından uçağı denizden yüzdüderek, batırılacağı noktaya getirdik ve batırma işlemini tamamladık. Kuşadası Körfezi en güzel denize sahip. Bu denizin içinde doğal güzellikleri de turistlerin hizmetine sunmamız gerekiyor. Bu büyük projemiz buna imkan sağlayacak. Yerli ve yabancı turistlere çağrı yapıyorum. Sualtı ve dalış turizm meraklıları, Kuşadası’ndaki otellerde yerlerini ayırtsın. Onlara dalış turizmi için Kuşadası Körfezi’nde en güzel imkanı sunuyoruz “ dedi.

UÇAK NASIL BATIRILDI

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan Airbus A3 00 tipi uçak önce İstanbul’da parçalandı. 5 Tır’a yüklenerek, titizlikle alınan yol güvenliği ile montaj iççin Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’ya getirildi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından 7 Nisan tarihinde törenle start verilen Airbus A 300 tipi yolcu uçağının montajı özel bir ekip tarafından iki aylık süre içinde tamamlandı. Kuyruk, flap gibi parçaları çıkarılan uçak, denize dev vinçlerle indirildi.. Vinçlerle ön tarafından tutulan uçağın yerdeki kontrolünde bir büyük iş makinası daha kullanıldı. Altına yüzer balonlar bağlanarak yüzdürülen Airbus A 300 tipi uçak yüzer vince bağlanarak yine büyük bir römorkor tarafından kıyıdan çekildi ve batırılacağı Kuşadası Körfezi’ndeki Ramada ile Sühan 360 Otellerinin karşısındaki bölgeye getirildi. Burada yapılan törenin ardından, uçağın batırılması işlemi gerekleşti.

BATIRILAN UÇAKLARIN EN BÜYÜĞÜ

Bir uçağın “dalış turizmi” için denize batırılması Türkiye’de bir ilk değil. Ne var ki, bugüne kadar Antalya, Kaş ve Kemer’de 2009 yılından bu yana bu amaçla denize batırılan sadece üç küçük uçak var. Biri iki kişilik Türk Hava Kurumu, bir diğeri askeri nakliye uçağı, sonuncusu ise 10 kişilik yine pervaneli bir uçak. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kuşadası açıklarında batırılan AIRBUS A300 Tipi uçağın, bu boyutta resif amaçlı batırılan en büyük ve bir ilk olduğunu belirterek, “Yaptığımız araştırmalarda bu boyutta resif amaçlı denize bugüne kadar hep küçük ölçekli uçaklar batırılmış. Kuşadası’nda Dünya Dalış Turizmine hizmet edecek olan Airbus A 300 tipi uçak hem Türkiye’de hem de Avrupa kıtasında bir ilk oldu “ dedi.





Airbus A300 böyle batırıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

.. ~ 8 yıl önce
batırıldıktan sonraki fotoğraflar nerde eyy eyirporthaber??? bu mu habercilik????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Prag ~ 8 yıl önce
Bos isler. Gereksiz masraf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Açık deniz ~ 8 yıl önce
Açık denizde bu tür kullanılamaz uçakların eğitim amaçlı kabin ve kokpit için kullanılması gerekir. Teklif daha önce götürüldü sunuldu. Evet buna benzer bir merkez var tabiiki ama çok gerçekçi değil. Halen hurdada bekleyen uçaklar var . Değerlendirilsin. Ekonomik olarak yaklaşık uçağın hurda fiyatına denk geliyor tesis masrafı. Dünyada birkaç yerde var. Türkiyede neden olmasın. Hem zaten gelirleri 1 yılda çıkar. Teklif basit ve güzel. Uygulanırsa iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Toksik ~ 8 yıl önce
Umalım da içindeki toksik materyalleri sökmüş olsunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Toksik ~ 8 yıl önce
ciddi bir kirlilik yaratacak, sadece boya bile problem, muhtemelen bu A300 uretildiginde Rosh standardi uygulanmamisti, acaba uzmanlara danisildi mi?
Genius ~ 8 yıl önce
Uçak batırılmamalıydı. Slidelar ve botlar açık bir şekilde durmalı. Kabin eğitimi mokapları gerçek uçakta ve denizde yapılmalıydı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
abey ~ 8 yıl önce
Schenk kalkacak. ben almanyaya gidiyom. bavulu hazırladım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000