09 Mart 2010, Salı 12:44:17

Airbus, 35 milyar dolarlık ihaleden çekildi!

Avrupa uçak firması Airbus (EADS) için zor bir yıl başlıyor. A400M askeri kargo uçağı ile başı dertte olan Airbus, şimdi de 35 milyar dolarlık, yüz yılın projesi olarak adlandırılan 179 tanker uçağı projesini kaybetti.
  • Uzay havacılığı bence iyi bir fikir.Zaten TUSAŞ Türkiye Uzay ve havacılık sanayii diye şirketimiz de var. Hem uçak yapmalıyız hemde uzay ile ilgili çalışmalara hız vermeliyiz. Tubitak,İtü uydu yaptı yolladılar diye biliyorum.
  • Ayıp be adam yorumunu yapmış cem yılmazdan beyitler sıralıyon. Tubitakın sayfasını aç bi okuda neler yapılıyor öğren. Oturup yorum sandalyenin çivisi çıkmış bir yerine battı herhalde. Ne bu aşağılık duygusu. Git Floridadaki Kenedy Uzay merkezine adamların nelerle uzaya çıktığını gör. Ben neden yapamayayım. Yuh sana yorumun okuyana bir katkı sağlasa.
  • uzay havacılıgıyla ugraşmak daha sofistikehamhumşaralop :) sana ünlü ozanımız hacı Cem Yılmaz ın bir beyitiyle cevap vermek istiyorum Şimdiden zıplamaya başla anca uzaya gidersin :) ....... daha uçan uçak yapamazsın sen uzaydan fezadan bahsediyon be hemşerimmmmmm
  • ne bekliyolar ki? boeing bizim şirketimiz olsa ve türk hava kuvvetleri airbus tan uçak almaya kalksa halkımız nasıl karşılar? airbus ın amerikan ihalesine katılması ve kazanacağının düşünülmesi tamamen bir hayal ürünüdür...
  • Hayatımda ilk kez A310 binip İst-Ank uçuşu yaptığımda hayran kalmıştım. THY eski pijamalı haliyle uçuyordu. 310 un güçlü motorlarını tırmanmanın tırmanmanın hızını , farkediyordunuz. Sonra Tombul 340 lar geldi. Bütün THY 340 ailesine bindim. 310'a göre zayıf narin motorları olmasına rağmen bunu da çok sevdim. Boeing kötümü değil. Ama Airbus da tu kaka denilecek uçak değil. Bizde yapalım ama yapmak şartmı? Bence uçak yapmaktansa uzay havacılığıyla uğraşmak daha sofistike.
  • üzülme Airbus, THY seni kurtarır :))
  • 35 milyar dolarlık tanker uçak ihalesini geçen sene AIRBUS kazanmıştı Amerikalı ortağı Northop Grumman ile. Hatta tanker uçaklarını amerika da üretme tahahüdüde verdi. Ancak Boeing ne yapıp edip kongre ve senatodaki adamlara parayı çuvalla akıtınca yukarıdanda emir gelince ihaleyi boeing iptal etmek zorunda kaldı. Şimdi de Airbus çekildi Amerikalı ortağı ile. Normal ihalenin kime verileceği belli oldu ihale yapmanın anlamı kalmadı. Bir yaygara yaptılar nasıl avrupa şirket bize tanker uçağı yapacak diye..
  • Gerek Askeri, gerekse Sivil havacılığın en üst noktası (MAALESEF) Amerikan teknolojisidir. Avrupa birliği masallarıyla bize Airbus kakalayanlar ve de buna alet olan zavallı yöneticiler,Avrupalı dostlarının da gerek duyduğunda Amerikan teknolojisine sarıldığını hala farketmiyorlar.Aklın yolu birdir ve o da BOEING' dir.

Airbus’un partneri Northop Grumman, ihalenin tamamen Boeing’e ayarlandığı gerekçesi ile projeden çekildi.

Airbus için 2010 zor bir yıl olacak. Avrupa’nın ortak uçak üretim şirketi EADS (Airbus) sürekli olarak zarar yazan bir şirket haline gelme tehlikesi ile yüzyüze.

Airbus son olarak yüzyılın projesi olarak adlandırılan, 179 tanker uçağı projesini kaybetti.

35 milyar dolarlık dev ihale Amerikan Hava Kuvvetleri’ne aitti.

Airbus’un Amerika’daki ortağı Northop Grumman firması, ihale şartnamesinin tamamen Boeing’e göre ayarlandığı gerekçesi ile ihale ve ortaklıktan çekildiğini açıkladı.

Böylece Airbus’un partneriyle birlikti girmekte olduğu ihale teklifi de suya düştü.

Airbus’un başı ayrıca A400M olarak bilinen askeri kargo uçağı ile de dertteydi.

100 uçaklık bu dev projede maliyetler 3.5 milyar euro artmıştı. Son olarak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bu uçağın siparişçi ülkeleri 2 milyar euro fazla ödemeyi kabul ettiler. Türkiye de almak istediği 10 uçak için yaklaşık 100 milyon euro fazla ödeyecek.

Askeri kargo uçağının en büyük siparişçileri 60 uçak ile Fransa ve 50 uçak ile Almanya.

(EurActiv)

Airbus, 35 milyar dolarlık ihaleden çekildi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
Uzay havacılığı bence iyi bir fikir.Zaten TUSAŞ Türkiye Uzay ve havacılık sanayii diye şirketimiz de var. Hem uçak yapmalıyız hemde uzay ile ilgili çalışmalara hız vermeliyiz. Tubitak,İtü uydu yaptı yolladılar diye biliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ayıp be adam yorumunu yapmış cem yılmazdan beyitler sıralıyon. Tubitakın sayfasını aç bi okuda neler yapılıyor öğren. Oturup yorum sandalyenin çivisi çıkmış bir yerine battı herhalde. Ne bu aşağılık duygusu. Git Floridadaki Kenedy Uzay merkezine adamların nelerle uzaya çıktığını gör. Ben neden yapamayayım. Yuh sana yorumun okuyana bir katkı sağlasa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uzay havacılıgıyla ugraşmak daha sofistikehamhumşaralop :) sana ünlü ozanımız hacı Cem Yılmaz ın bir beyitiyle cevap vermek istiyorum Şimdiden zıplamaya başla anca uzaya gidersin :) ....... daha uçan uçak yapamazsın sen uzaydan fezadan bahsediyon be hemşerimmmmmm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ne bekliyolar ki? boeing bizim şirketimiz olsa ve türk hava kuvvetleri airbus tan uçak almaya kalksa halkımız nasıl karşılar? airbus ın amerikan ihalesine katılması ve kazanacağının düşünülmesi tamamen bir hayal ürünüdür...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hayatımda ilk kez A310 binip İst-Ank uçuşu yaptığımda hayran kalmıştım. THY eski pijamalı haliyle uçuyordu. 310 un güçlü motorlarını tırmanmanın tırmanmanın hızını , farkediyordunuz. Sonra Tombul 340 lar geldi. Bütün THY 340 ailesine bindim. 310'a göre zayıf narin motorları olmasına rağmen bunu da çok sevdim. Boeing kötümü değil. Ama Airbus da tu kaka denilecek uçak değil. Bizde yapalım ama yapmak şartmı? Bence uçak yapmaktansa uzay havacılığıyla uğraşmak daha sofistike.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
üzülme Airbus, THY seni kurtarır :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
35 milyar dolarlık tanker uçak ihalesini geçen sene AIRBUS kazanmıştı Amerikalı ortağı Northop Grumman ile. Hatta tanker uçaklarını amerika da üretme tahahüdüde verdi. Ancak Boeing ne yapıp edip kongre ve senatodaki adamlara parayı çuvalla akıtınca yukarıdanda emir gelince ihaleyi boeing iptal etmek zorunda kaldı. Şimdi de Airbus çekildi Amerikalı ortağı ile. Normal ihalenin kime verileceği belli oldu ihale yapmanın anlamı kalmadı. Bir yaygara yaptılar nasıl avrupa şirket bize tanker uçağı yapacak diye..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gerek Askeri, gerekse Sivil havacılığın en üst noktası (MAALESEF) Amerikan teknolojisidir. Avrupa birliği masallarıyla bize Airbus kakalayanlar ve de buna alet olan zavallı yöneticiler,Avrupalı dostlarının da gerek duyduğunda Amerikan teknolojisine sarıldığını hala farketmiyorlar.Aklın yolu birdir ve o da BOEING' dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000