21 Mart 2011, Pazartesi 08:12:49

Air Passenger Duty tedirginliği yaşanıyor

Son yıllarda ülkede 3 kez artırılan havalimanı çıkış vergilerine muhalefet etmeye devam eden İngiliz turizmciler, vergilerin yeniden artırılmasına yönelik değerlendirmeler karşısında eleştiri dozunu artırıyor.

İngiliz turizmciler, vergilerin yeniden artırılmasına tepkilerini artırmaya başladılar. Ülkede son günlerde yeniden gündeme gelen Air Passenger Duty vergisinin yeniden artırılacağı yönündeki açıklamalar karşısında hareketlenen sektörde yaz 2011 satışlarının da gerilemeye başladığı belirtiliyor. 

Bir daha mı?

Vergilerin tatilcileri üzerinde özellikle de yurtdışı çıkışlarda büyük daralmaya yol açacağını belirten seyahat acenteleri ve tur operatörleri birlikleri dördüncü kez yükseltilmesi beklenen vergilerin sonuçlarının iyi düşünülmesi gerektiğini savunuyorlar.

Vergilere karşı uzun zamandır eylemde olan ABTA ise ülke genelindeki kampanyasını artırırken, bunun ekonomiye de büyük zararları olacağını vurguladı.

İngiliz tatilcilerin Avrupa’da en yüksek verileri ödediğini de belirten birlik, 4 kişilik bir ailenin Florida için 240 pound, Avustralya için de 340 pound vergi ödediğini ifade etti.

Satışlar geriliyor

Öte yandan 2011 yaz satışlarının nasıl gittiğini araştıran kurumlar da başta vergiler olmak üzere artan yakıt maliyetleri gibi unsurlardan dolayı pazarın daralmaya başladığı uyarısında bulundu.

GfK Ascent tarafından hazırlanan Yaz 2011 çalışmasına göre; Ocak başında ise % 5 yükselişte olan satışlar son aylarda geçen yıla göre % 1 geriledi.

Kurum, şubat ayı boyunca; dükkanlarda, call centerlerlerde ve online pazarda artış eğiliminde olan satışların son haftalarda düşüşe geçtiğini bildirdi. Özellikle mart ayı ortasındaki düşüşün hafta bazında % 16 olduğu belirtiliyor.

GfK Ascent’in genel müdürü Sarah Smalley, açıklamasında, artan fiyatlar, petrol maliyetleri ve havalimanı çıkış vergilerinden dolayı özellikle uzun mesafe satışlarının ciddi gerileme içinde olduğunu vurguladı.

Yeniden Avro

Bu süreçte orta mesafe destinasyonlara yönelik satışlarda da gerileme olduğunu belirten Smalley, kısa mesafe satışlarının canlandığını, tatilcilerin yeniden İspanya ve Yunanistan gibi geleneksel Avro bölgesi ülkelerine yöneldiğini söyledi.

Öte yandan Mısır ve Tunus gibi bazı destinasyonlardaki fiyat indirimlerinin de etkili olduğunu belirten Smalley, bunu talebi canlandırdığını ve canlanmanın özellikle İspanya, Yunanistan, G. Kıbrıs ve İtalya’da hissedildiğini, Türkiye ve Mısır’ın da geleneksel eğilimlerine geri döndüğünü ifade etti. Verilere göre Türkiye, İngiliz pazarında geçen yılki liderliğini bu yıl İspanya’ya bıraktı. Üçüncü sıraya ise Yunanistan gelirken, Mısır yeniden dördüncü oldu.

Air Passenger Duty tedirginliği yaşanıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000