17 Temmuz 2013, Çarşamba 07:43:18

AIR FORCE ONE KADERİNE TERK EDİLDİ

ABD'de ilk defa başkan için dizayn edilen uçak 'Air Force One', Arizona'daki Marana Regional Havalimanı'nda çürüyor.
  • Aslında çürüdüğü yok, gayet bakımlı. Hatta yanlış bilmiyorsam hala First Lady'nin yedek uçağı olarak bekletiliyor.
  • Niye terk etmisler ki. Ben talip olurdum ucaga.

Başkanların özel uçakla taşınması fikri dünyada ilk defa Amerika'da 1943'de hayata geçirildi. Bundan önce başkanlar askeri uçak kullanıyordu. Arizona'daki havalimanında kaderine terk edilen ilk başkanlık uçağı, Lockheed firmasının VC-121 modeli. Uçağın ilk seferini 1945 yılında dönemin başkanı Franklin D. Roosvelt'i Yalta Konferansı'na taşıyarak gerçekleştirdi.

Locheed firması bir yıl sonra VIP'e uygun VC-121A modelini dizayn edince, Marana Havalimanı'ndaki uçağın başkanı taşımasına son verildi. Panama havayolu tarafından satın alınan ilk uçak 1959 yılına kadar sivil taşımacılıkta kullanıldı.

Marana havalimanını müdürü Steve Miller, uçağın kendi havalimanlarında olduğunu çok az insanın bildiğini belirterek, ''Bu üzücü birşey. Orada 70 yıllık bir tarihi eser var ve bunu kimse bilmiyor'' dedi.

ABD başkanlarının bugün hizmetine tahsis edilmiş iki Air Force One var. Başkanı taşıyan uçağın yedeklenmesi fikri ilk defa 1954 yılında hayata geçirildi. 1960 yılına kadar başkanı taşıyan uçağı Lockheed firması üretirken bu tarihten sonra Boeing şirketi görevi devraldı. Boeing, başkanlar için 1990 yılına kadar 707 modelini sattı. 1990 yılından sonra ise aynı firma Air Force One için VC-25As modelini geliştirdi. Boeing 747-200B modelinin dönüştürülmüşü olan VC-25As uçağının 2017 yılında VC-25 modeli ile yer değiştirmesi planlanıyor. Aynı yıl başkanı taşıyan iki adet Air Force One sayısının üçe çıkarılması da hedefleniyor. (Zaman)

AIR FORCE ONE KADERİNE TERK EDİLDİ

Yorumlar

Pilot Öğrenci ~ 11 yıl önce
Aslında çürüdüğü yok, gayet bakımlı. Hatta yanlış bilmiyorsam hala First Lady'nin yedek uçağı olarak bekletiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Niye terk etmisler ki. Ben talip olurdum ucaga.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000