03 Kasım 2008, Pazartesi 15:49:24

AHL'de artık hiçbir şey gizli kalmayacak!

Atatürk Havalimanı'ndaki pasaport kontrol kabinlerine yolcu ve polislerin konuşmalarını kaydeden "Ortam dinleme cihazı" monte edildi.
  • ben böyle saçma bi uygulama görmedim böyle bi sistemin getirilmesi ordaki polise güvenilmediğinin bir göstergesidir madem polislere güvenmiyorsun orda pasaport kontrolunde çalıştırma

Atatürk Havalimanı'ndaki pasaport kontrol kabinlerine yolcu ve polislerin konuşmalarını kaydeden "Ortam dinleme cihazı" monte edildi. Sistem, yerini görevlilerin bilmediği iki ayrı noktada deneme amaçlı uygulamaya başlandı.

Alınan bilgiye göre, emniyet kalite standardını yükseltmek amacıyla yapılan ortam dinlemesinin, bazı yolcularla pasaport polisleri arasında yaşanabilecek sorunlar ile yanlış anlama ve anlaşılmaların çözümü için delil olarak kullanılacağı belirtildi. Görevli polislerin de bu sayede yolcularla daha iyi diyalog kurup, tartışmadan uzak durmasının sağlanacağı ifada edildi.

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Programı çerçevesinde planlanan yöntem, verim alınması halinde yılbaşından itibaren dış hatlar terminalinin gidiş katındaki 48 ve geliş katındaki 42 adet pasaport kontrol kabininde uygulanacak. Bu arada, her gün on binlerce kişinin gelip geçtiği ve önünde zaman zaman kuyruklar oluşan 90 adet pasaport kabini yine 2009 yılı içinde yenilecek. Modern kabinler sayesinde Türkiye'ye giriş-çıkış işlemleri daha hızlı ve kontrollü bir şekilde yapılabilecek.

''THY DE DİNLİYOR''

Ayrıca dinleme sisteminin benzeri Türk Hava Yolları'nın (THY) bilet bagaj işlemi yapılan kontuarlarında da bir süredir uygulanıyor. THY kontuarlarına yerleştirilen, "Lazer pointli ortam dinleme cihazları" ile yolcu ve çalışanların konuşmaları kayda alınıyor. Dinleme cihazı, lazer ışığının yolcunun işlem yapılacak noktaya geldiğini algılamasıyla devreye giriyor. Hassas alıcılar, yolcu bulunduğu noktadan ayrılınca kadar yakın mesafedeki bütün konuşmaları algılayıp, kaydediyor. THY'nin de konuşmaları kurum içi disiplini sağlamak düşüncesiyle emniyetteki gibi, yaşanması muhtemel sorunları önlemek, personelin dikkat ve iletişim kalitesini yüksek tutmak maksadıyla kayıt altına aldığı öğrenildi.

''KAMERALI KAYIT SİSTEMİ YENİLENDİ''

Bu arada 2004 yılında İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi öncesinde, İçişleri Bakanlığı'nın aldığı güvenlik önlemleri kararıyla, ilk kez Atatürk Havalimanı pasaport noktalarında başlatılan kameralı kayıt sistemi de yenilendi. Emniyet Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü, "Webcam" olan eski kayıt cihazlarını sökerek, dış hatlar terminalindeki pasaport kontrol kabini tavanlarına son teknoloji sabit kamera monte etti. Emniyet yetkilileri, daha önceki cihazların yetersizliğinden pasaport işlemi sırasında yolcuları görüntülemekte bazı sıkıntılar yaşandığını ancak yenilenen kameralarla bunun ortadan kalktığını vurguladı.

Kameralı kayıt yöntemi havalimanlarında ilk olarak 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ardından ABD'de başlatıldı. ABD polisi, yaklaşık 7 yıldır ülkeye giriş yapan herkesin görüntüsünü kaydedip, pasaport bilgileriyle birlikte belli bir merkezde depoluyor. Kişilik haklarını ihlal gerekçesiyle tepkilere neden olan yöntem, NATO Zirvesi'nde bu yana da ülkemizde uygulamaya başlandı.

 

AHL'de artık hiçbir şey gizli kalmayacak!

Yorumlar

krallebron ~ 15 yıl önce
ben böyle saçma bi uygulama görmedim böyle bi sistemin getirilmesi ordaki polise güvenilmediğinin bir göstergesidir madem polislere güvenmiyorsun orda pasaport kontrolunde çalıştırma

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000