07 Şubat 2017, Salı 09:55:17

ACT kazasının ön raporu ortaya çıktı

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düşen ve 38 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ACT uçağının kazasına ilişkin ön rapor ortaya çıktı.
  • MTO CAT II limitlerinde
  • Yüksek kalıyorlar G/S oldukça aşağıda, 9 derecelik mirror G/S'a CAP oluyorlar. Thresholdu yüksek ve 170K'ta geçiyorlar 100' te pas geçmeye karar veriyorlar 52'te pas geçiyorlar ancak pistin ilerisindeki duvara temas ediyorlar.
  • Ölenlere Allah rahmet eylesin.Umarım ülkemizde böyle felaketler olmaz artık.
  • OLASI SENARYO : 08 ve 36 pistleri ortak Loc frekansına sahip. Uçak, bilinmeyen bir nedenle, 08 pistinin glide slope sinyaline göre alçalmış. Teker koyduğu bölge 08 pistinin temas bölgesi olduğu için, ekip düşük görüş koşulların da etkisiyle, bu durumu farkedememiş. Temastan çok kısa bir süre sonra uçak yüksek bir hizla beton duvara vurup parçalanmış.
  • O kadar derinlemesine havacılık bilgim yok gerçekten merakımdan soruyorum kimse yanlış anlamasın lütfen: Anlayamadığım şu, bu uçak nasıl oldu da bu kadar yanlış bir glide path izledi? Yani raporda dikey görüş mesafesinin 50 metre olduğu yazıyor ve nihayetinde -CAT2 ya da CAT3- ILS iniş yapıyorlardı. Yani glide slope nasıl olur da uçağı buraya yönlendirir? Ne ters gitmiş olabilir?
  • Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun hepsinin
  • İsacım, dediklerim çıkıyor yavaş yavaş. İşte şimdi söylediklerini kendine monte etmeye hazırlan. Yağlamaya başla ki acımasın. Hadi yavrum.
  • Bi daha oku " touched down 900 meters past the runway end"
  • Raporda uçağın pist sonundan sonraki 900m ye teker koyduğu yazıyor.
  • Cat II meydana autoland?

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düşen ve 38 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ACT uçağının kazasına ilişkin ön rapor ortaya çıktı.

Rus Sivil Havacılığı tarafından hazırlandığı bildirilen rapora göre uçağın iniş eşiğini aştığı ve pistin ilk 900 metresine teker koymadğı açıklandı.

Raporda şu bilgiler yer aldı:

Pistin uzunluğu 4200 metre olmasına rağmen uçak ilk 900 metreye teker koymadı ve inişinden sonra tekrar kalkış yapmak istediği sırada bir engele çarptı, çarpmanın etkisiyle savrulan uçak yaklaşık 1 kilometre sonra yerleşim yerine düştü ve yakıtın da etkisiyle anında alev aldı. 

Kaptan pilotun 11 bin saate yakın tecrübesinin olduğu vurgulanan raporda Boeing 747 tipi uçaklarda da 800 saatin üzerinde uçuşu olduğu ifade edildi.

Uçağın inişe geçtiği sırada 2 knot rüzgarın olduğu, 35 evin yıkıldığı, 38 köylü ve 4 mürettebatın da hayatını kaybettiği bilgileri de raporda yer aldı.

Öte yandan Bişkek Havalimanı için de aynı raporda bazı uyarılar yer aldı. 

Görüşün düşük olduğu zamanlarda pistin pas geçilmesi halinde uçağın tekrar yükselip tur atmaya uygun bir yer olmadığı, kontrolörlerin pilotları daha detalı bilgilendirmesi gerektiği ve uçağın tüm hareketlerini takip etmesi gerektiği bildirildi.

ACT kazasının ön raporu ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Kpt ~ 7 yıl önce
MTO CAT II limitlerinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 7 yıl önce
Yüksek kalıyorlar G/S oldukça aşağıda, 9 derecelik mirror G/S'a CAP oluyorlar. Thresholdu yüksek ve 170K'ta geçiyorlar 100' te pas geçmeye karar veriyorlar 52'te pas geçiyorlar ancak pistin ilerisindeki duvara temas ediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 7 yıl önce
Ölenlere Allah rahmet eylesin.Umarım ülkemizde böyle felaketler olmaz artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cap ~ 7 yıl önce
Ney?
uzman ~ 7 yıl önce
OLASI SENARYO : 08 ve 36 pistleri ortak Loc frekansına sahip. Uçak, bilinmeyen bir nedenle, 08 pistinin glide slope sinyaline göre alçalmış. Teker koyduğu bölge 08 pistinin temas bölgesi olduğu için, ekip düşük görüş koşulların da etkisiyle, bu durumu farkedememiş. Temastan çok kısa bir süre sonra uçak yüksek bir hizla beton duvara vurup parçalanmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanal Havacı ~ 7 yıl önce
Merak edip 08 ve 26 pistlerinin frekansları aynı mı diye baktım, gerçekten aynı. Tanımlayıcıları farklı sadece. Peki, merak ettiğim, Londra Heathrow için de bu durum geçerli (09L/27R bir frekans, 09R/27L ayrı bir frekans). Burada neden böyle bir durum olmuyor?
Glide-slope ~ 7 yıl önce
O kadar derinlemesine havacılık bilgim yok gerçekten merakımdan soruyorum kimse yanlış anlamasın lütfen: Anlayamadığım şu, bu uçak nasıl oldu da bu kadar yanlış bir glide path izledi? Yani raporda dikey görüş mesafesinin 50 metre olduğu yazıyor ve nihayetinde -CAT2 ya da CAT3- ILS iniş yapıyorlardı. Yani glide slope nasıl olur da uçağı buraya yönlendirir? Ne ters gitmiş olabilir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MKO ~ 7 yıl önce
Bişkek manas hava limanı en düşük görüş iniş sistemi ILS CAT II inişine uygun. Bu inişin minimum değerleri dikey görüş 200'-100' arası yatay görüş ise 350m. Kazakistan manas havalimanı yetkilileri uçağın inişi esnasında dikey görüş 100' yatay görüş ise 35 m olarak veriyor. ILS CAT II minimalarının altında. Yani havalimanındaki navigasyon sistemi yalnızca bu minimalara kadar uçağı yönlendirme garantisi veriyor.
Teşekkür ~ 7 yıl önce
Anlıyorum, öyleyse çok talihsiz bir kaza maalesef... Bilgi için teşekkür ederim hocam.
Freud ~ 7 yıl önce
Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun hepsinin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapak geliyor isa mesih'e ~ 7 yıl önce
İsacım, dediklerim çıkıyor yavaş yavaş. İşte şimdi söylediklerini kendine monte etmeye hazırlan. Yağlamaya başla ki acımasın. Hadi yavrum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airporthaber ~ 7 yıl önce
Bi daha oku " touched down 900 meters past the runway end"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tercüme ~ 7 yıl önce
Raporda uçağın pist sonundan sonraki 900m ye teker koyduğu yazıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CATII ~ 7 yıl önce
Cat II meydana autoland?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
?? ~ 7 yıl önce
Yapılmaz mı diyorsun yani? Hiç bişey bilmiyorsun demek ki.
CATII ~ 7 yıl önce
CATII meydana autoland yapılamaz mı?
? ~ 7 yıl önce
Yapılır... gayet normal bişey.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000