15 Aralık 2008, Pazartesi 08:13:17

AB'ye vizesiz giriş önerisi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Türkiye'ye 90 günlük vizesiz giriş hakkı tanınması önerisinde bulundu.
  • HER NEDENSE SIMDIYE KADAR AB ILE MUZAKERELERE BASLAYAN HER ULKE 90 GUNE KADAR VIZESIZ GIDERKEN,MUZAKERELERE BASLAMIŞ TURKIYENIN VATANDASLARI,SCHENGEN VIZEYE BASVURUYOR,USTELIK 500 YTL CIVARI PARA HARCIYOR,SONUNDADA KONSOLOSLUK RED VERIYOR.VIZE KALDIRILMALIDIR.MADEM TR ILE MUZAKERELERE BASLADIN,VIZEYI KALDIRMAK ZORUNDASIN AB.
  • Bakin, bu isle kim ugrasacak, devlet gorevlileri ve diplomatlar mi? Yesil ve kirmizi pasaporta vize yok, o yuzden umurlarinda olmaz, nasil olsa kendi grubunun ayagina basilmiyor...

Demirtaş, AB ile yapılacak özel anlaşmayla Türkiye'ye sağlanacak olan bu hakkın, iki tarafın da ticaretini ve ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.  

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, aralarında Norveç, Hırvatistan, İzlanda gibi AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinin yanı sıra Malezya, Venezuella ve ABD'nin de yer aldığı pek çok dünya ülkesinin vatandaşlarının, özel anlaşmalar ile AB'ye 90 gün vizesiz girebildiğini hatırlattı.

Krizde iki tarafında ticaretini artırmak için birbirine ihtiyacı olduğunu anlatan Demirtaş, "Türkiye'nin bazı Asya, Afrika ülkeleri kadar değeri yok mu?" diye sordu. Schengen Anlaşması ile birçok AB ülkesinin sınır kontrollerinde ortak uygulama sağlandığını belirten Demirtaş, ülkeler arasında imzalanan bazı ikili anlaşmalar sayesinde vize sorunlarının ortadan kaldırılabildiğine dikkat çekti.

Türkiye'nin AB ile köklü bir geçmişi olduğunu kaydeden Demirtaş, "1963 yılında AB ile ortaklık yaratan Ankara Anlaşmasını imzaladık ve tam üyelik için AB ile müzakere süreci devam ediyor. Schengen Vizesi uygulamalarındaki bu istisnalar ve özel anlaşmalar, Türkiye için de örnek alınabilir. Bizim gibi AB ile müzakere sürecinde olan Hırvatistan vatandaşları da sınır komşuları olan İtalya, Macaristan ve Slovenya'ya vizesiz giriş yapabiliyorlar. Ama biz komşumuz Yunanistan'a, hemen yanı başımızdaki Yunan Adaları'na bile bir günlüğüne vizesiz gidemiyoruz" dedi.

AB liderlerine mektup gönderildi

Türkiye'nin en önemli ticari partnerinin AB olduğunu hatırlatarak, vize sorununun aşılması durumunda AB ile Türkiye arasındaki ticaretin çok ciddi boyutlara ulaşacağına ve iki tarafın dış ticaretinin düzenli olarak gelişeceğine inandıklarını belirten Ekrem Demirtaş, "Ayrıca bu konu özellikle iki tarafın turizmine de çok olumlu yansıyacaktır. İki taraf için de 'kazan ve kazan' durumu geçerli olacak. AB özellikle turizm konusunda çok büyük kazanç elde edecektir" görüşünü iletti.

Bu konuda bugüne kadar pek çok girişimde bulunduklarını dile getiren Demirtaş, son olarak geçen ay Atina'da görüştüğü Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'ye konuyu ilettiğini belirtti. Demirtaş, bu konudaki talepleri içeren ber mektubu da Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin ilgili kurumlarının yöneticileri ve Schengen ülkelerinin dışişleri bakanlarına ilettiklerini ifade etti. Konunun takipcisi olacaklarını dile getiren Demirtaş, AB nezdinde her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi.

AB'ye vizesiz giriş önerisi

Yorumlar

kral ~ 15 yıl önce
HER NEDENSE SIMDIYE KADAR AB ILE MUZAKERELERE BASLAYAN HER ULKE 90 GUNE KADAR VIZESIZ GIDERKEN,MUZAKERELERE BASLAMIŞ TURKIYENIN VATANDASLARI,SCHENGEN VIZEYE BASVURUYOR,USTELIK 500 YTL CIVARI PARA HARCIYOR,SONUNDADA KONSOLOSLUK RED VERIYOR.VIZE KALDIRILMALIDIR.MADEM TR ILE MUZAKERELERE BASLADIN,VIZEYI KALDIRMAK ZORUNDASIN AB.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gercekci ~ 15 yıl önce
Bakin, bu isle kim ugrasacak, devlet gorevlileri ve diplomatlar mi? Yesil ve kirmizi pasaporta vize yok, o yuzden umurlarinda olmaz, nasil olsa kendi grubunun ayagina basilmiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000