05 Mayıs 2010, Çarşamba 08:26:40

AB'nin hava sahası çalışmaları sürüyor

Brüksel'de bir araya gelen AB ulaştırma bakanları, kül bulutu yüzünden Avrupa hava sahasında yaşanan kaosun ardından benzer bir kargaşanın önlenmesi için ortak önlemler alınmasını kararlaştırdı.

İzlanda'daki yanardağ patlamasıyla yükselen kül bulutunun güneye doğru yönelmesiyle bugün İrlanda üzerindeki uçuşlara saatlerce izin verilmedi. AB'ye üye ülkelerin ulaştırma bakanları da Avrupa hava sahasında kül bulutları nedeniyle yaklaşık üç hafta önce yaşanan büyük kaosun ardından bugün Avrupa hava sahasında daha iyi bir kriz yönetiminin nasıl sağlanacağını masaya yatırdı. AB'nin hazırlayacağı yeni yasal düzenlemeler doğrultusunda kül bulutları için ortak bir sınır değeri belirlemesi planlanıyor.

Avrupa hava sahasının geçtiğimiz haftalarda İzlanda'daki yanardağdan kaynaklanan kül bulutları nedeniyle kapatılması büyük maddi zarara ve tartışmalara yol açtı. 100 binden fazla uçuş iptal edildi, yaklaşık 10 milyon yolcu sehayat edemedi ve tüm bunlar havayolu şirketlerine 1,5 ila 2,5 milyar dolara mal oldu. Kül bulutlarının etkileriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Ortak sınır değerleri benimsenecek

Havayolu trafiğinin aksamasında ölçümlerle ilgili eleştirilere maruz kalan AB'nin ulaştırma bakanları da Brüksel'de düzenlenen olağanüstü toplantıda, Avrupa hava sahasında yaşanan kaosun tekrarlanmaması için alınması gereken tedbirleri görüştü.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 
Almanya Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer bunun için Avrupa çapında ortak bir sınır değeri belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Havadaki kül yoğunluğunu belirlemek için ortak, açık ve tek bir ölçüm sistemine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Almanya Ulaştırma Bakanı, “Bir uçak ne kadar küle dayanabilir ve hangi orandan itibaren kesinlikle uçuşa izin verilmemesi gerekiyor' sorularına uçak sanayisi ve makine üreticileriyle birlikte yanıt aranması ve sınır değerlerin bu şekilde belirlenmesi gerekiyor." diye konuştu.

Ancak bu noktada ortaya çıkan sorun, tüm Avrupa ülkelerinin kendi uçuş güvenliği birimlerine sahip olması. Her ne kadar Avrupa uçuş güvenliği birimi Eurocontrol yaklaşık 50 yıldır ortak güvenlik amacıyla çalışmalar yürütse de Eurocontrol'ün kararlarının yaptırım gücü bulunmuyor.

Avrupa hava sahasını birleştirme planı

Bu nedenle AB Komisyonu uzun bir süreden bu yana "Tek Avrupa Hava Sahası" planı üzerinde çalışıyor. İspanya Ulaştırma Bakanı ve Konsey Başkanı Jose Blanco kül bulutu krizinin bu planı hızlandırdığını kaydederek, "İki haftada Avrupa birleşik hava sahası konusunda yıllardır alamadığımız yolu kat ettik. Bu plan gelecekte yaşayacağımız sorunları aşabilmemiz için büyük önem taşıyor" dedi.

AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Siim Kallas öngörülen yeniliklerden birinin de bir AB hava ulaşımı sorumlusu atanması olduğunu açıkladı. Kalas, yeni oluşturulacak görevin uluslarüstü bir konumda olmayacağını belirterek ana amacın koordinasyonun sağlanması olduğunu vurguladı. AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi , “Bu, yaşadığımız krizde de en çok ihtiyaç duyduğumuz şeydi. Son karar ise yine üye ülkelere ait olacak" Diye konuştu.

Ancak AB üyeleri, bağımsız karar vermelerini güçleştireceği endişesiyle Avrupa hava sahasının birleştirilmesi planına şu an için mesafeli yaklaşıyor. Bu nedenle ortak bir hava sahası oluşturma planının uzun zaman alacağı tahmin ediliyor.

İzlanda'daki yanardağ ise hâlâ aktif ve Avrupa'da hava sahasını tehdit etmeyi sürdürüyor. Alman Meteorolog Andreas Friedrich, İzlanda'da etkin olan rüzgârların kül bulutlarını İrlanda ve İngiltere yönüne taşıdığına, bulutların buradan batı yönüne Atlas Okyanusu'na doğru devam edeceğini kaydetti. İrlanda Havacılık Dairesi Başkanı Eamonn Brennan ise söz konusu kül bulutlarının yeni olmadığı, eski kül bulutlarının rüzgârın etkisiyle İrlanda ve İskoçya'ya taşıdığı açıklamasını yaptı. İzlanda'da bulunan Eyjafjallajökull Yanardağı, yaklaşık 200 yıllık sessizliğin ardından, Nisan ayı ortasında aynı adlı buzulu yararak lav püskürtmeye başlamıştı.

(Deutsche Welle)

AB'nin hava sahası çalışmaları sürüyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000