07 Aralık 2011, Çarşamba 08:01:47

ABD'Yİ KORKU SARDI...

ABD'li yetkililer, sahip olduğu özellikler bile son derece gizli tutulan RQ-170 Sentinel'in İran'ın eline düşmüş olabileceği düşüncesinden oldukça rahatsız...
  • Evet siyah siyah korkular saliveriyor bedeninden Obama...
  • uçağım sizin oraya düştü , geri vermediniz, bu savaş nedenidir,
  • vay be koçum benim iran adamlar da demek ki sağlam radar var da yakalamışlar bu ufaklığı
ABD'li yetkililer, İran'da düşen Amerikan insansız hava aracı vasıtasıyla teknolojik sırlarının düşmanlarının eline geçmesinden endişe duyuyor.
 
Los Angeles Times'a konuşan ABD'li bir yetkili, hafta sonunda İran'da düşen RQ-170 Sentinel insansız casus uçağının bir CIA görevinde olduğunu açıkladı. Adını vermeyen yetkili, bilinen en gelişmiş radara yakalanmama ve gözlem teknolojisine sahip olan uçağın,İranveya ABD'nin diğer düşmanları tarafından deşifre edilmesinden çekindiklerini ifade etti. 
 
Aynı yetkili, casus uçağın görevi kapsamında mı yoksa teknik bir arıza nedeniyle mi İran topraklarına girdiğini bilmediklerini iletti. RQ-170 Sentinel uçağının, Afganistan'ın güneyinde görev yaptığı biliniyordu.
 
ABD ordusu, Sentinel'in kontrolünü, Afganistan'ın batısında uçarken kaybettiklerini doğrulamıştı. İran'ın IRNA haber ajansı ise Sentinel'in askeri birlikler tarafından vurulduğunu belirtti. ABD, bu iddiayı reddederek bu yönde hiçbir belirti bulunmadığı yanıtını verdi.
 
EN SON TEKNOLOJİ
 
Jet motoruna sahip olan ve yarasa kanadı benzeri kanat tasarımı ile gövdesindeki özel materyal sayesinde radara yakalanmayan RQ-170 Sentinel, ABD'nin en gelişmiş silahlardan biri olarak kabul ediliyor. Casus uçak, radara yakalanmadığı gibi sahip olduğubilgisayarsistemleri sayesinde düşman topraklarının içinde ilerleyebiliyor.
 
Sentinel'in, binlerce metre yükseklikten yeri didik didik eden kameralara,cep telefonukonuşmalarını takip eden ve havadaki dumanların kimyasallarını analiz ederek yeraltındaki gizli nükleer tesisleri tespit edebilecek alıcılara sahip olduğu düşünülüyor.
 
Sahip olduğu tüm özellikler Pentagon tarafından gizli tutulan casus uçağın, üretim maliyeti, ebatları veya maksimum hızı bilinmiyor.
 
Sentinel, 2 Mayıs'ta Pakistan'da öldürülen El Kaide'nin eski lideri Usame bin Ladin'in yakalanmasına yönelik operasyonda da kullanılmıştı. İlk fotoğrafları 2009 yılında Afganistan'ın Kandahar kentinde ortaya çıkan Sentinel, o tarihten sonra “Kandahar Canavarı” lakabını almıştı.
 
ABD'Yİ RAHATSIZ EDEN DÜŞÜNCE
 
ABD'li yetkililer, sahip olduğu özellikler bile son derece gizli tutulan RQ-170 Sentinel'in İran'ın eline düşmüş olabileceği düşüncesinden oldukça rahatsız. Pentagon sözcüsü John Kirby, “İnsanlı ya da insansız bir uçağımızın onu geri alamayacağımız bir yere düşmesi bizi endişelendiriyor” dedi.
 
Güvenlik uzmanı Peter Singer ise RQ-170 Sentinel'in İran için olmasa da müttefikleri Rusya ve Çin için faydalı olabilecek çok çeşitli sistemler barındırdığını söyledi.
 
Adını vermek istemeyen bir diğer ABD'li yetkili de RQ-170 Sentinel'in İran'da düşmesini, “Bu çok kötü. Tüm bilgilere ulaşacaklar… Dahası Çin ve Rusya'da bu bilgileri edinecek” yorumunu yaptı.
 
ENDİŞELER YERSİZ OLABİLİR
 
Buna karşın uzmanlar, İran'ın, oldukça yüksek bir irtifadan düşen uçağın enkazından işe yarar bilgi edinmesinin zor olduğunu ifade etti.
 
Lexington Enstitüsü analisti Loren Thompson, uçağın çakılmasının ardından İran'ın eline sadece küçük parçaların geçtiğini, bu nedenle çok fazla teknolojik bilgi elde etmelerinin mümkün olmadığını belirtti.
 
ÇİN DE TEKNOLOJİ ÇALMIŞTI
 
ABD'nin silah teknolojilerinin geçmişte de diğer ülkelerin eline geçtiği iddia edilmişti. Çin'in bu yıl tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdiğini belirttiği J-20 hayalet uçağının, ABD'nin F-117 uçağından elde edilen teknolojiyle üretildiği öne sürülmüştü.
 
Bir F-117, 1999 yılında Kosova savaşı esnasında düşmüş ve parçaları Çinli ajanlar tarafından kaçırılmıştı. (SamanyoluHaber)
ABD'Yİ KORKU SARDI...

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Evet siyah siyah korkular saliveriyor bedeninden Obama...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
uçağım sizin oraya düştü , geri vermediniz, bu savaş nedenidir,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
vay be koçum benim iran adamlar da demek ki sağlam radar var da yakalamışlar bu ufaklığı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000