08 Nisan 2012, Pazar 12:31:42

ABD VAZGEÇTİ, RUSYA GÖNDERECEK

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Uzay Ajansı (Roskosmos), kısa süre önce ABD'nin vazgeçtiği Mars keşif projesi ExoMars'a Rusya'nın katılımı konusunda bu yılın sonuna dek bir anlaşma imzalayacak.
Roskosmos'tan yapılan açıklamada, bu kararın Roskosmos Başkanı Vladimir Popovkin ve ESA Başkanı Jean-Jacques Dordain arasında bugün Moskova'da yapılan görüşmede alındığı belirtilerek, "Görüşmenin konularından biri Rusya'nın ExoMars projesine katılımı olasılığıydı. Taraflar bu projenin gerçekleştirilebilir olduğunu ve ortak bilimsel fayda sağlayacağını belirttiler. 2012 sonuna kadar imzalanacak resmi bir anlaşma hazırlanmasına karar verildi" ifadesi kullanıldı.

ESA'nın Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) işbirliğiyle hazırladığı ExoMars programı Kızıl Gezegen'e yüzeyde sondaj yapacak ve 2020'li yılların başlarında Dünya'ya numune getirecek ilki 2016 ve ikincisi 2018'de olmak üzere iki uzay aracı gönderilmesini öngörüyor.

NASA geçen Şubat'ta, Beyaz Saray'ın 2013'te Mars'ın robotlu keşfine ayrılan bütçeyi kısması üzerine projeden ayrılmıştı.

Rusya'nın da, geçen Kasım ayında Mars'ın uydusu Phobos'a gönderdiği uzay aracı Dünya'nın yörüngesinden ayrılamamıştı. Bu seyahat Rusya'nın 1986'dan bu yana gezegenlerarası ilk uzay programı olacaktı.
ABD VAZGEÇTİ, RUSYA GÖNDERECEK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000