30 Mayıs 2009, Cumartesi 07:51:06

ABD üs boşaltıyor, Rusya süre uzatıyor...

ABD Manas üssünü boşaltırken, Rusya, Kırgızistan Kant askeri üssü ile ilgili 49 yıllık anlaşma imzalamaya hazırlanıyor.

Her 25 yılda bir otomatik yenilenmenin yapılacağı, yeni anlaşma konusunda mutabakat sağlandı. Rusya'nın yıllık 4,5 milyon dolar ödediği üsle ilgili anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in imzasına sunuldu.

Rusya'nın Kırgızistan'da bulunan Kant üssü ile ilgili mevcut anlaşmada, 15 yıllık ve her beş yılda bir otomatik yenilenmesi öngörülüyordu. 2003 yılında bölgede ilk askeri üssünü kuran Rusya, bölgede yaklaşık 400 asker bulunduruyor. Üstte 20 adet savaş uçağı, helikopter ve L-39 eğitim uçağı var. Rusya üssü Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü çerçevesinde kullanıyor.
 
Rus üssü ile ilgili uzun vadeli anlaşma sağlayan Kırgızistan, Ağustos ayında ABD üssünün boşaltılmasına hazırlanıyor. ABD'nin başkent Bişkek'in 30 km doğusunda bulunan Manas havalimanı Gansi üssünü boşaltmasına sayılı günler kaldı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, şubat ayında üsle ilgili anlaşmanın feshini onaylamıştı. Anlaşmaya göre 180 gün içinde ABD'nin üssü boşaltması gerekiyor. Afganistan operasyonlarında aktif olarak kullanılan üstte, 1200 Amerikan askeri bulunuyor.

ABD üs boşaltıyor, Rusya süre uzatıyor...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000