08 Eylül 2009, Salı 16:46:02

ABD, Rusya hava sahasında...

ABD, imzaladığı anlaşmayla, lojistik ve sakeri amaçlı olarak Rusya hava sahasını kullanabilecek...
  • Vietnam'da ölüler. Irak'ta ölüler. Afganistan'da ölüler. Ya alıştılar ya da medya'yı susturdular. Kimsenin sesi çıkmıyor. Eskiden bir Er'leri öldüğünde büyük olay olurdu. Şimdiyse "no problem" havasındalar.

Rusya ile ABD arasında imzalanan transit anlaşması yürürlüğe girdi. İki ülke arasındaki anlaşmaya göre her gün 10 ABD askeri ve sivil uçağı Rusya üzerinden Afganistan'a uçacak. Anlaşmaya göre bir yılda ABD uçakları toplam 4300 uçuş yapabilecek. Yeni transit yolu Pentagon'un harcamalarını yıllık 133 milyon dolar azaltacak. İki ülke arasında yapılan önceki anlaşmaya göre 2008 anlaşması ABD-Rus demiryollarını kullanarak Afganistan'a askeri olmayan yükleri taşıyabilecek.

Rusya her konteynerden ortalama 3 bin euro gelir elde etmeyi düşünüyor. Bir ay içerisinde ülke üzerinden yüzlerce konteynerin geçebileceği ifade ediliyor. ABD ve NATO malzemeleri Afganistan'a Pakistan'ın Hayber bölgesinden taşınıyordu. ABD Hayber'de Taliban saldırıları önleyemediği için önemli kayıplar veriyordu.

NATO Rusya ile iş birliği sonucunda bu kayıplardan kurtulmuş olacak. Rusya ise Taliban'ın Orta Asya'da etkili olmasını istemiyor ve bunun için de NATO'ya destek verdiğini iddia ediyor. Ancak Ruslar ABD'nin ısrarlı çabalarına rağmen bölgeye asker göndermeye sıcak bakmıyor. Rus askeri uzmanlar SSCB'nin acı tecrübesinin henüz unutulmadığını öne sürüyor. Ayrıca NATO birliklerinin de benzer kaderi paylaşacağından çok az Rus askeri uzmanı kuşku duyuyor. Uzmanların görüşüne göre yaşanan son gelişmeler NATO'nun Afganistan'da önemli kayıplar verdiğini gösteriyor. Başkanlık seçimlerinden sonra ise tekrar iç savaşın yaşanabileceği iddia ediliyor.

Öger Türk Tur

Dünya Bülteni

ABD, Rusya hava sahasında...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Vietnam'da ölüler. Irak'ta ölüler. Afganistan'da ölüler. Ya alıştılar ya da medya'yı susturdular. Kimsenin sesi çıkmıyor. Eskiden bir Er'leri öldüğünde büyük olay olurdu. Şimdiyse "no problem" havasındalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000