31 Ocak 2010, Pazar 07:20:47

ABD programı değiştirdi

ABD’de Başkan Barack Obama, George Bush döneminde gündeme gelen Ay’a dönüş projesinden vazgeçiyor...

ABD’de Başkan Barack Obama, George Bush döneminde gündeme gelen Ay’a dönüş projesinden vazgeçiyor. Obama’nın Amerikan uzay keşif stratejisindeki değişikliğe 2011 bütçesiyle resmiyet kazandırması bekleniyor.

ABD'de Başkan Barack Obama'nın ülkesinin uzay yolculuğu programında önemli değişiklikler öngördüğüne ilişkin haber, Florida Today gazetesinde yayımlandı.

“Constellation programı öldü”

Beyaz Saray'da konuyla ilgili bir yetkili, Obama'nın değişiklik öngördüğünü doğrularken, “Constellation (Takımyıldız) programı öldü” ifadesini kullandı.

Bildunterschrift: ABD, Ay'a dönüş programından vazgeçiyor

Constellation uzayı keşif projesi, dönemin Bush yönetimi tarafından 2004'te başlatıldı. 2003'te yaşanan Columbia uzay mekiği kazasından sonra startı verilen Constellation, belli başlı iki ana hedef güdüyordu: Program uyarınca 2020'ye kadar Ay'a, sonrasında ise Kızıl Gezegen Mars'a insanlı uçuşlar yapılması planlanıyordu.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Constellation programı çerçevesinde toplam 9 milyar dolar harcamada bulundu.

Ares füzelerine dur

Bunun yaklaşık 3,5 milyar doları Ares 1 füzesinin geliştirilmesine ayrıldı. Ares-1'in yanı sıra Orion kapsülü de program kapsamında kaynak ayrılan projeler arasında yer aldı.

Ares 1'in, uzay mekiklerinin "emekliye ayrılmasından" sonra insanlı uzay uçuşlarında kullanılacak Orion kapsülünü fırlatması öngörülüyordu.

Peki Obama uzay yolculuğunda bundan sonra nasıl bir strateji izleyecek? Obama'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na (IIS) gidecek ticari uzay araçları ile roketlerin geliştirilmesini teşvik etmek istediği belirtiliyor.

Obama, uzay programının ana hatlarını belirlerken, Norman Augustin başkanlığında hazırlanan ve 2009 sonunda hükümete teslim edilen bir uzmanlar raporunu dikkate alacağı kaydediliyor.

Obama'nın uzay stratejisinin ana hatları

Rapor, Ares 1 füzesinden vazgeçilmesini önermiş, ayrıca 2010 sonu veya 2011 başında uzay mekiği programının ilave uçuş yapılmadan sona ermesini tavsiye etmişti.

Raporda sıralanan öneriler arasında IIS'in de 2020'ye kadar muhafaza edilmesi yer almıştı.

Florida Today gazetesine konuşan Beyaz Saray yetkilisi, hükümetin NASA bütçesini 5 yılda 5,9 milyar dolar arttırmayı öngördüğünü söyledi.

Obama yönetimi yeni uzay stratejisinde özel sektöre de önemli bir yer biçiyor. Bu kapsamda IIS'e yük ve yörüngeye insan taşımayı sağlayacak bir sistemi geliştirmeyi hedefleyen şirketlerin teşvik edilmesi öngörülüyor. Yeni yaklaşım çerçevesinde uluslar arası istasyona ilk ticari uçuşun da 2015'ten önce yapılmasının planladığı kaydedildi.

ABD programı değiştirdi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000