10 Mayıs 2011, Salı 09:59:42

ABD O KAZADAN KENDİNİ NASIL AKLADI?

5 yıl önce Antalya’da 5 polisin öldüğü kaza sonrası, şehit yakınları yeni helikoptere kullanılmış motor taktığı belgelenen MESA şirketi aleyhinde ABD’de açtı...
  • kimlerin taşındığını düşünüyorsunuz mesela, ben de vatandaş olarak merak ettim, hiç aklıma gelmemişti?
  • Fazla güvenme, bakarsın senin de koyuverirler resmini. Kimler taşınıyor o polis helikopterinde ACABAAAA
  • Acabaları yazan birşeylere dikkat çekmeye çalışıyor. Sen de dikkat dağıtmaya.
  • 1-Bu acabaları bilmeyen yok.Ama kimse cesaret edip dile getiremiyor. 2-Ben acabaları sıralıyorum.Benim kirlim olsa ya susarım ya da senin gibi M.ÇELİKER'in avukatlığını yaparım. 3-Bildiklerini açıklama yeri burası değil koçum. YARIN BİRİSİ BELGESİNİ DE KOYAR GÖRÜRSÜN.
  • birşeyler biliyorsa niye açıklamıyor acaba. kendi kirli çamaşırları dökülür diye mi acaba...
  • Eger uretici soylendigi gibi eski motor taktiysa bu helikopter ihalesini yapanlar ve helikopteri teslim alanlarda en az firma kadar sucludur. Madem motoru eskiydi, maden mekanik olarak kotu durumdaydi, o zaman neden teslim aldin. Gonderdigin adam bu isten hic mi anlamiyordu? Ama Gaziantep pistini de bozuk oldugu hallde teslim alanla bu helikopteri teslim alan da ayni zihniyet sanirim. Gaziantep'te piste iniyorsun ama sarsintilardan tasli tarlaya indin sanarsin. Sorumlu olmalari gerekenleri sorumlu tutmaya baslamadikca bu sistem degismez.
  • http://www.stargazete.com/politika/kisa-kisa-54295.htm#
  • Dönemin Emn. Havacılık Daire Başkanı M.ÇELİKER in kızı TAI de mi çalışıyor acaba! Eğer çalışıyorsa ne zaman girmiştir acaba ! Eğer girdiyse, O nu oaraya kim almıştır acaba!
  • Evet konu ile ilgili o tarihlerde STAR gazetesinin yazdığı ancak herne hikmetse ANKARA baskısında ter almayan, sadeceTRABZON baskısında yer verilen haber detayı: http://www.stargazete.com/politika/kisa-kisa-54295.htm# haber ile ilgili Gazete sanki o günlerde belge de yayınlamıştı. Başbakanlığımız duruma bir el koysa açıklığa kavuşur
  • Bu helikopterlerin alımı ile ilgili ihale öncesi (varsa ) bu helikopterler hakkında önceden bildirilen olumsuz bir görüş yazısı veya benzeri bir yazılı bilgilendirme var mı, bir araştırsalar........Sanki STAR gazetesi o tarihte böle bişi yazmıştı da o haber sadece nedense Trabzon baskısında yayınlanmıştı.
MESA’nın merkezinin bulunduğu Arizona eyaleti temyiz mahkemesi davayı, “Türk belgelerini tercüme etmek çok masraflı, dava Amerikan kamuoyunun yararına değil” diye reddetti...

MESA da, davanın Türkiye’de zaman aşımına gireceğini bildiği için “olay yerinde yargılanmak istiyoruz” dedi. Şehit yakınlarının itirazına ise “Geç kaldınız” yanıtı verildi. Şimdi MESA tek kuruş tazminat ödemeyecek.

Amerikan MESA şirketi tarafından üretilerek Türk polis teşkilatına satılan MD 600N model helikopter, 19 Temmuz 2006’da açık ve bulutsuz havada çıktığı devriye görevinden geri dönemedi. İki komiser, iki emniyet amiri ve bir polis memurunu taşıyan helikopter, saat 17:00 dolaylarında işlek bir cadde üzerindeyken çok yüksek bir gürültü çıkararak irtifa kaybetmeye başladı. Helikopter, yüksekte olmasına rağmen gürültü etraftaki teknelerde bulunan kişiler tarafından bile duyulacak kadar yüksekti. Saniyeler sonra helikopterin burun kısmı havaya kalktı, pilot kontrolü kaybetti ve helikopter caddenin ortasına düştü. Düşmeyle birlikte çıkan yangın müdahaleyi imkansız hale getirdiği için 5 polis orada şehit oldu.

Kaza nedeni belirsiz
Türk hükümetinin talebi üzerine Antalya’ya gelen MESA, helikopterin motorunu üreten Rolls Royce ve diğer teknik parçaların üreticisi Goodrich yetkilileri, “kaza nedeni belirsiz” diyerek rapor tuttu. Fakat polis aileleri tatmin olmadı. Can, Karadağ ve Vurucu aileleri Chicago merkezli Nolan Hukuk Bürosu ile anlaşarak ABD’de tazminat davası açtı. Havacılık kazaları konusunda uzman olan Tom Ellis adlı uzman tarafından yürütülen araştırmada şok edici bulgulara ulaşıldı. Türkiye’ye 2004 yılında “yeni” diye satılan helikopterin motorunun en az 5 yaşında ve 1999 yapımı olduğu belirlendi. Motorun yanı sıra helikopterin mekanik aksamı da oldukça kötü durumdaydı.

2.5 yıllık mücadele
2008 yılının Temmuz ayında ABD’de firma aleyhinde hatalı mal satmak, ölüme sebebiyet vermek ve delil karartmak suçlamalarından hukuk mücadelesi başlatıldı. 2.5 yıllık süre içinde defalarca alt ve üst mahkemelerde gidip gelen dava önceki gün sonuçlandı. 12 sayfalık nihai karar metni MESA’nın merkezinin bulunduğu Arizona eyaleti temyiz mahkemesinin sitesinde CV 100367 koduyla yayınlandı. Karar metnine göre tazminat talep eden şehit yakınları, kazaya konu olan helikopterin Arizona’da üretildiğini, pilotluk yapan polisin kazadan bir ay önce Arizona’da eğitildiğini belirtti. Buna karşılık MESA, kazanın Türkiye’de gerçekleştiğini, ölenlerin ve şahitlerin tümünün Türk olduğunu, kazayla ilgili düzenlenen tüm belgelerin de Türkçe olduğunu ileri sürerek, “Türk mahkemelerinde yargılanmaya hazır olduğunu” vurguladı. Bu savunma aslında bir taktikti, çünkü MESA’nın Türkiye’de yargılanması 2 yıllık zamanaşımı süresi dolduğu için mümkün görünmüyordu.

İşte şoke eden karar
Şehit yakınlarının avukatları hemen bu savunmaya itiraz etti. Türkiye’deki zamanaşımı süresinin dolduğunu hakim heyetine aktardı. Ancak Amerikalı 3 hakimden oluşan heyet, “Bu durumu mahkemeye bildirmek için geç kaldınız. Açış konuşmanızda belirtmeniz gerekirdi. İtirazı değerlendirmeye almıyoruz” diyerek şu kararı verdi:

-Kamu yararı düşünüldüğünde, davanın Arizona mahkemesinde görülmesinin fayda sağlamayacağına,

-Olay Türkiye’de gerçekleştiği için Türk yasaları göz önünde bulundurularak bir karar almanın ve davanın tüm Türkçe belgelerini İngilizce’ye çevirmenin mahkemeye büyük yük getireceğine,

-Bu nedenle davanın yetkisizlik (forum non conveniens) gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.

Tartışılan helikopter
Yılda 1.4 milyar dolarlık ciroya sahip Arizona merkezli Mesa Air Group adlı havacılık şirketi tarafından üretilen MD 600N model helikopterler ABD, Türkiye, Brezilya ve İngiltere’de polis teşkilatları tarafından kullanılıyor. ABD’de de aynı helikopterler sınır denetimi için uzun zamandır faaliyette. Ancak 2000 yılında güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle helikopterlerin kullanımının durdurulmasına ilişkin tartışmalar gündeme gelmişti.

Bu hatalara rağmen ‘hayır’ dediler...
-Yeni helikoptere 5 yıllık motor takıldığı belgelendi.

-Helikopterin hidromekanik aksamının 65 saat boyunca en az 16 değişik uçuşta başka helikopterler tarafından kullanıldığı, kullanılmış parçanın Türkiye’ye satılan helikoptere monte edildiği görüldü.

-Helikopterin uyarı sistemininin arızalı olduğu, pilotun motorda problem fark etmesi durumunda uyarı sisteminin görevini yerine getirmemesi nedeniyle yapacak bir şeyi olmadığı belirtildi.

-Yakıt tankının bu helikopter için çok büyük olduğu tespit edildi.

-Hidrolik aksam içinde yer alan plastik parçaları kaza sebebi olabileceği gerekçesiyle MESA’dan istendi. Gelen parçaların temizlendiği ortaya çıktı. Bu da “delil karartma” suçlamasını beraberinde getirdi.
ABD O KAZADAN KENDİNİ NASIL AKLADI?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 13 yıl önce
kimlerin taşındığını düşünüyorsunuz mesela, ben de vatandaş olarak merak ettim, hiç aklıma gelmemişti?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Fazla güvenme, bakarsın senin de koyuverirler resmini. Kimler taşınıyor o polis helikopterinde ACABAAAA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Acabaları yazan birşeylere dikkat çekmeye çalışıyor. Sen de dikkat dağıtmaya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1-Bu acabaları bilmeyen yok.Ama kimse cesaret edip dile getiremiyor. 2-Ben acabaları sıralıyorum.Benim kirlim olsa ya susarım ya da senin gibi M.ÇELİKER'in avukatlığını yaparım. 3-Bildiklerini açıklama yeri burası değil koçum. YARIN BİRİSİ BELGESİNİ DE KOYAR GÖRÜRSÜN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
birşeyler biliyorsa niye açıklamıyor acaba. kendi kirli çamaşırları dökülür diye mi acaba...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Eger uretici soylendigi gibi eski motor taktiysa bu helikopter ihalesini yapanlar ve helikopteri teslim alanlarda en az firma kadar sucludur. Madem motoru eskiydi, maden mekanik olarak kotu durumdaydi, o zaman neden teslim aldin. Gonderdigin adam bu isten hic mi anlamiyordu? Ama Gaziantep pistini de bozuk oldugu hallde teslim alanla bu helikopteri teslim alan da ayni zihniyet sanirim. Gaziantep'te piste iniyorsun ama sarsintilardan tasli tarlaya indin sanarsin. Sorumlu olmalari gerekenleri sorumlu tutmaya baslamadikca bu sistem degismez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
http://www.stargazete.com/politika/kisa-kisa-54295.htm#

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dönemin Emn. Havacılık Daire Başkanı M.ÇELİKER in kızı TAI de mi çalışıyor acaba! Eğer çalışıyorsa ne zaman girmiştir acaba ! Eğer girdiyse, O nu oaraya kim almıştır acaba!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Evet konu ile ilgili o tarihlerde STAR gazetesinin yazdığı ancak herne hikmetse ANKARA baskısında ter almayan, sadeceTRABZON baskısında yer verilen haber detayı: http://www.stargazete.com/politika/kisa-kisa-54295.htm# haber ile ilgili Gazete sanki o günlerde belge de yayınlamıştı. Başbakanlığımız duruma bir el koysa açıklığa kavuşur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu helikopterlerin alımı ile ilgili ihale öncesi (varsa ) bu helikopterler hakkında önceden bildirilen olumsuz bir görüş yazısı veya benzeri bir yazılı bilgilendirme var mı, bir araştırsalar........Sanki STAR gazetesi o tarihte böle bişi yazmıştı da o haber sadece nedense Trabzon baskısında yayınlanmıştı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000