28 Ekim 2015, Çarşamba 13:25:56

ABD hava sahası karışacak!

Amerika, 11 Eylül saldırısından sonra hava sahanlığı ve uçuş güvenliği konusunda neredeyse fanatik denilebilecek düzeyde titiz oldu.
  • Insan, güvenilir sistemde en zayif unsurdur.
  • Minimum adamla maksimum iş yapıcam diye hiçbir işi beceremiyoruz. Herkes yorgun. İşine tam odaklanamıyor. Normal değil mi durum?
  • Siz bırakın da hava sahasını Atatürk ve Sabiha Gökçen yaklaşma, iniş kalkış, taksiye bakın. Adamların onda biri kadar trafiği yönetemiyoruz.

Amerika, 11 Eylül saldırısından sonra hava sahanlığı ve uçuş güvenliği konusunda neredeyse fanatik denilebilecek düzeyde titiz oldu.

Deyim yerindeyse hava sahasında göz açtırmıyor.

7/24 alarmda, tetikte olan güvenlik taramaları var.

Ancak bütün bunlara rağmen Amerikan hava sahası, uçuşlar için son derece tehlikeli olmak üzere.

Bu durum herhangi bir güvenlik boşluğundan kaynaklanmıyor.

Yakın bir gelecekte Amerikan hava sahası öyle kalabalık olacak ki, normal yolcu uçaklarının son derece dikkatli olmaları gerekecek.

Bu kalabalığın nedeni, yolcu uçaklarında yaşanacak artış değil.

Drone adı verilen insansız, uzaktan kumandalı araçların sayısı önümüzdeki yıllarda yüzlerce misli artacak.

Bilhassa akıllı telefonlar aracılığıyla yapılan online alışverişlerde patlama olmasıyla birlikte, bu satın alınan malların müşterinin evine ulaştırılması sorunu ortaya çıktı.

Bu lojistik bilimiyle çözülebilecek bir sorun. İlk önce geleneksel yollarla, yani TIR’larla, kamyonlarla halledilmeye çalışıldı bu durum.

Ama alışveriş hacimleri öyle bir arttı, evlerine mal bekleyen müşteri sayısı öyle fazlalaştı ki sonunda geleneksel çözümlerin dışına çıkılmasına karar verildi.

Şimdi büyük alışveriş şirketleri, satın alınan malları müşterinin evine Drone’larla göndermeye başlıyor.

Amazon. com zaten bu yöndeki çalışmalarını, test uçuşlarını uzun zamandır sürdürüyordu.

Şimdi geleneksel alışveriş zincirlerinin en büyüğü olan Walmart da online işinin büyümesiyle birlikte Drone’la mal göndermeye başlıyor.

Bu şirketlerin ikisi, olağanüstü büyük bir iş hacmi oluşturuyor. İkisinin de Drone kullanmasıyla birlikte gökyüzündeki araçların olağanüstü artması bekleniyor.

Yapılan incelemeler gösteriyor ki, Walmart’tan alışveriş yapan müşteriler, alışveriş yaptıkları merkezin en fazla 5 mil uzağında oturuyormuş. Yani Walmart’ın Drone’larının sadece kısa mesafe uçmaları gerekecek.

Ancak amazon.com müşterilerinin önemli bir bölümü alışveriş merkezlerinden hayli uzakta oturanlardan oluşuyor.
Bunlara gidecek Drone’ların ise hayli uzun uçmaları gerekecek.
*
Amerika’da uçuş ve hava güvenliği düzenlemelerini yapan FAA (Federal Aviation Administration) şu anda bir kâbusla karşı karşıya.
Olağanüstü güçlükler içeren yeni bir düzenleme yapması ve yeni kuralları bir an önce uygulamaya sokması gerekiyor.
FAA 12 ay içinde Drone’larla ilgili yeni kurallar getireceğini açıkladı. Ancak uzmanlar, FAA’nın “12 ay” dediği zamanın genellikle 5 ya da 6 yıl olarak anlaşılması gerektiğini söylüyorlar. (Serdar Turgut / Habertürk)

ABD hava sahası karışacak!

Yorumlar

Realist ~ 8 yıl önce
Insan, güvenilir sistemde en zayif unsurdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 8 yıl önce
Minimum adamla maksimum iş yapıcam diye hiçbir işi beceremiyoruz. Herkes yorgun. İşine tam odaklanamıyor. Normal değil mi durum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kendimize bakalım ~ 8 yıl önce
Siz bırakın da hava sahasını Atatürk ve Sabiha Gökçen yaklaşma, iniş kalkış, taksiye bakın. Adamların onda biri kadar trafiği yönetemiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000