03 Mayıs 2012, Perşembe 14:42:20

ABD AÇIK KALMASI İÇİN BASTIRIYOR

Kırgızistan liderinin ülkedeki üslerin kapatılacağını duyurması üzerine ABD Manas üssündeki faaliyetlerinin devamı için harekete geçti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in 2014 yılından sonra Manas Havaalanı'na askeri uçak alınmayacağı kararından sonra, ABD yetkilileri söz konusu üssün devamlılığı için kolları sıvadı.

Washington'un Bişkek Büyükelçisi Pamella Spratlen konuyla ilişkin yaptığı açıklamada Manas askeri üssü için yeniden görüşme zeminlerinin başlatıldığını söyledi. ABD Büyükelçisi Kırgız tarafı ile 2014 yılından sonraki üssün devamlılığı için her iki ülkenin yararına bağlı olarak ortak çözümüne yönelik ön görüşmelerin başlatıldığını kaydetti.

Askeri Transit Merkezi Afganistan'daki duruma bağlayan Spratlen, şimdiden üs ile ilgili karar almanın mümkün olmadığını kaydetti.

Spratlen, NATO'nun 20 Mayıs Chicago Zirvesi'nde gündeme gelecek olan Manas üssünün geleceği ile ilgili planlarının açıklanacağını  söyledi.

2009 yılında adını Transit Merkezi olarak değiştiren askeri üs, her ay ABD ve NATO Koalisyon güçlerine ait 45 bin askerin hava ulaşımını destekliyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, sivil havaalanında askeri uçakların olmaması gerektiğini belirterek 2014 yılında ABD uçaklarının Manas havalanında bulunmayacağını söylemişti.

Atambayev, ABD ile askeri alanda değil sivil taşımacılıkta işbirliği yapabileceği önerisini ortaya atmıştı.

ABD AÇIK KALMASI İÇİN BASTIRIYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000