02 Aralık 2009, Çarşamba 07:07:09

AB mercek altına alıyor

Seyahat ve tatil ile ilgili yeni düzenlemeleri gitmeyi planlayan Avrupa Birliği (AB) daha çok internetten online olarak pazarlanan dinamik paketlerde ve havayolu şirketlerinin internetten yaptıkları bilet satışlarında tüketici/tatilciyi koruma altına almak istiyor...

Seyahat ve tatil ile ilgili yeni düzenlemeleri gitmeyi planlayan Avrupa Birliği (AB) daha çok internetten online olarak pazarlanan dinamik paketlerde ve havayolu şirketlerinin internetten yaptıkları bilet satışlarında tüketici/tatilciyi koruma altına almak istiyor. AB’nin bu tutumunun online seyahat acentelerini kızdırdığı belirtiliyor.

1990’da paket turlar ile ilgili olarak yaptığı hukuksal düzenlemeyi teknolojik gelişmeleri göz önünde bulundurarak bir kez daha mercek altına alma gereksinimi duyan AB yöneticileri, özellikle internetten pazarlanan dinamik seyahat paketleri ve havayolu şirketlerinin internet üzerinden yaptıkları bilet satışları için düzenlemeye gitmeyi planlıyor.

AB’nin mevcut yasal düzenlemelerinde yalnızca tur operatörlerinin klasik seyahat acentesi büroları üzerinden sattıkları paket turlara yönelik tatilci/tüketiciyi koruyucu maddelerin bulunduğunu gören AB’nin ilgili organlarının, özellikle son yıllarda çoğalan havayolu şirketi iflasları yüzünden mağdur yolcu sayısının da artması üzerine harekete geçtiği belirtiliyor.

Online seyahat acenteleri ve havayolu şirketlerinin internette kendi sitelerinden yaptıkları satışları mercek altına alan AB’nin tüketici haklarından sorumlu komiseri Meglena Kuneva’nın bu mecralardan yapılan satışlar için de “seyahat acentesi güvencesi” getirilmesi yönünde yeni düzenlemeye gidilmesine ilişkin planlarının özellikle online acenteleri kızdırdığı ifade ediliyor. Bu durumda online olarak pazarlanan seyahat ürünlerinin ancak klasik acenteler üzerinden pazarlanabilmesi gibi bir durumun doğabileceği söyleniyor.

AB ve Kuneva’nın planlarına en büyük tepkinin ise Avrupa’nın seyahatte lokomotif ülkesi konumundaki Almanya’daki İnternet Seyahat Satış İşletmeleri Birliği VIR’den geldiği bildirildi. Satınalma aşamasında bir seyahat ürününün internetten alınmış olmasının hiçbir fark yaratmadığını savunan VIR Yönetim Kurulu Başkanı Michael Buller, AB’nin her kesime eşit yaklaşması gerektiğini ve online acenteleri mağdur etmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Seyahat ürünlerinin satışı ile ilgili düzenlemeler için gerekli incelemelerini 7 Şubat 2010’a kadar sürdürecek olan AB’nin, bu süre içerisinde sektörün ilgili kesimlerinin de görüşlerine başvuracağı bildirildi.

AB mercek altına alıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000