14 Nisan 2008, Pazartesi 08:12:39

A380'nin gecikmesi yöneticilere yaradı

Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı EADS'ye yönelik içeriden bilgiye dayalı ticaret (insider trading) soruşturması genişleyerek sürüyor.

Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı EADS'ye yönelik içeriden bilgiye dayalı ticaret (insider trading) soruşturması genişleyerek sürüyor. EADS ve Airbus'taki üst düzey yönetici ve hissedarların, Airbus A380 tipi yolcu uçağının üretiminde gecikme olduğunun açıklamasından önce hisse senetlerini sattıkları ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Fransa'da şirketlerin yasalara uygun hareket edip etmediklerini incelemekle yükümlü bağımsız bir mali düzenleme kuruluşu olan AMF soruşturma başlatmıştı.

Hisselerin satışı A380'e ilişkin sorunların kamuoyuna yansımasından kısa bir süre önce gerçekleşmiş, yöneticiler ise A380’ in üretimindeki gecikmeden haber dar olmadıklarını savunmuştu. EADS'in hisseleri, A380’lerin üretiminin gecikeceği açıklamasının ardından yüzde 26 değer kaybetmişti. Soruşturma EADS’ve Airbus içinde eri az 6 üst düzey yöneticiyi hedef alırken, skandala 17 yöneticinin daha adının karıştığı belirtiliyor. EADS ve Airbus üst düzey yöneticileri hisse satışına Aralık 2005 yılında başladı. A380'nin gecikeceğinin açıklamasından iki ay önce Mart 2006’da bu satışlar tavan yaptı. En çok hisseyi satan kişi ise EADS'nin eski CEO'su Noel Forgeard oldu. Forgeard, Mart 2006’da Airbus hisseleri değer kaybetmeden önce yüklü miktarda kişisel hissesini sattı. Forgeard, hisselerini sattığında A380'nin üretim sorunlarından haberdar olmadığını, sorunları ancak Nisan ayında öğrendiğini söylese de inandırıcı bulunmadı.

Kaynak: Para Dergisi

A380'nin gecikmesi yöneticilere yaradı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000