16 Eylül 2010, Perşembe 08:35:53

9 KİŞİ KEDİ YÜZÜNDEN ÖLDÜ!

ABD'de geçen yıl Hudson Nehri üzerinde bir helikopter ile küçük uçağın çarpışması sonucu dokuz kişinin yaşamını yitirdiği trajik olaya, ölen bir kedinin yol açtığı ortaya çıktı.
Olayla ilgili yürütülen soruşturmada hava trafik kontrolörünün kedisinin ölümüyle ilgili aldığı telefon nedeniyle dikkatinin dağılması sonucunda kazanın meydana geldiği belirlendi.

8 Ağustos 2009'da meydana gelen olayda bir tur helikopteri küçük bir uçakla çarpışmıştı. Helikopterdeki beş İtalyan turist ölürken kazada toplam 9 kişi yaşamını yitirmişti.

ABD Ulusal Taşımacılık Güvenlik Kurulu, Federal Havacılık Dairesi'nin New York ve New Jersey arasındaki uçuşlarda pilotların aktif olarak trafik kontrolörleri tarafından yönlendirmelerinden ziyade, pilotların başka uçakları 'görmesi ve kaçınmasına' dayanan kurallarının da sorumluluk taşıdığını bildirdi.

Yetkililer çarpışan helikopterle uçağın çarpışmanın engellenmesi için sinyaller veren farklı trafik izleme sistemlerine sahip olduğunu da kaydetti. Bu sinyaller çok sık olduğundan pilotların ses kıstığı ya da bunları görmezden geldiği veya gözlemlememiş olabileceği de belirtildi.

Yetkililer kazaya 'hataların bir araya gelmesinin' neden olduğunu, fakat bu hatalar zincirinin hava trafik kontrolünün aldığı şahsi telefonla başladığını açıkladı.

Küçük uçağın pilotu 60 yaşındaki Steven Altman, kalkış ve olası hava trafiği konusunda yönlendirme istedi. Ancak soruşturma sonucuna göre, kontrolör o sırada ölen bir kediyle (muhtemelen kendi kedisi) ilgili şahsi bir telefon konuşması yaptı. Bu konuşma dikkatini dağıttı ve birkaç prosedürü yerine getirmemesine neden oldu.

Altman'a yeni radyo frekansı vermesi iki dakikadan fazla sürdü. Sonunda Altman'a bağlandığında ise çok hızlı konuştu, söyledikleri çok zor anlaşıldı. Altman frekansı kontrolöre bu nedenle yanlış okudu. Kontrolörlerin pilotların yeniden okumasını dinlemeleri ve eğer yanlışsa düzeltmeleri gerekiyor. Ancak dikkati dağılan kontrolör bunu yapmadı.

Kazada Altman'ın uçağını göremeyen 32 yaşındaki helikopter pilotu Jeremy Clarke da yaşamını yitirmişti. Altman'ın uçağında bulunan kardeşi Daniel ve 16 yaşındaki oğlu Douglas da can vermişti.
9 KİŞİ KEDİ YÜZÜNDEN ÖLDÜ!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000