24 Kasım 2009, Salı 10:08:32

“SHYO’DA OKUDUĞUM İÇİN PİŞMANIM!”

Her hafta farklı konu ve konuklarla izleyicisinin karşısına çıkan Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan, bu hafta Kara Kutu programında Sivil Havacılık Yüksek Okulu (SHYO) öğrencilerini ağırladı.
  • erciyes shyo thy teknik a.ş ile my yeknikle yaptığı eğitim protokolünüm aynısı imzaladı. 16.12.2009
  • amerikada bu işlerin 2 3 aylık kursları var .aç oku araştır.5 sene yüksek okul dünyanın hiçbir yerinde yok.belki mozambikte vardır bilmiyorum.maaşlara gelince yeni giren teknisyen lisanslı da olsa thy'de 1800 tl civarında alır.benim de yazmış olduğum gibi lise mezunu sıradan havalimanı polisi de bu maaşı alabiliyor.thy'nin tek artısı ikramiye olması ama o da yakında kaldırılacak(pas yeni girene yok.)
  • uçak teknisyeni olayı fazla büyütülüyor.5 sene okumak çok fazla bu iş için.rizeli olmanız ya da akp'den sağlam bir torpil bulmanız uçak teknisyeni olmak için yeterlidir.meslek lisesinin elektrik makina gibi kıytırık bölümlerini zar zor bitirip şimdi hangarda uçak teknisyeniyim diyen onlarca insan mevcuttur.ingilizce de şart değildir.çünkü yalaka abileri onlara takıldıkları yerde yardımcı olurlar ve onları fazla yormazlar.
  • ulkemızde onlarca fakulte mezunu bos gezmekte sadece sıze ozgu degıl.
  • arkadasım cekıcı nereye vuracagın kadar nasıl vuracagında onemlıdır az vurursun yaramaz cok vurursunolmaz.. cekıcı vurdugunda gelen sesıde anlayacaksın arkası dolumu bosmu BUDA KITAPTA YAZMAZ
  • arkadaslar okul 5 sene cok uzun sıkıntılarınızı anlayabılıyorum fakat ucagı gormeden dokunmadan sadece stajla lısans alıp ucak ucurulmaz... amm dekı ucakla gercek ucak cok farklı amm de yazmayan tokmak var.--amm de yazmayan bostık kazıyıcı var--amm de yazmayan her cantada bulunan biz var---bunları bılmeden govde dekı soguklugu hıssetmeden ucak ucurulmaz. yanlıs sukı yap okulu 2 sene en sonundada sok modul sınavına gecenede dekı 1 sene calıs gel lısansını al.
  • Neden Sivil havacılık mezunu öğrenciler 4 yıl boyunca sertifikalandırılıp ta bu denetimleri yapmıyor, ya da neden bakım hangarında torpilliler iş yapmaya çalışıyor (ne kadar yaptıkları da göz önünde). Havacılığımız nereye gidiyor?
  • SHYO'da okuduğu için pişman olan harkadaşlar sonuna kadar haklıdır. Nedendir bilinmez, havacılıkta nereye gireceksen torpilin varsa girersin deniliyor. Sanırım işlerde böyle yürüyor. Nereden mi biliyorum. Havacılık bakım standardı JAR'dı. Ama artık JAR diye bir kuruluş yok, ama biz hala JAR'a üyeyiz. Olmayan bir kuruluşa. JAR yerine EASA geldi ve standardı da; bir işi bilen, yani o işin eğitimini alan kişi yapsın, bilen kişi diyor. Ve buna uyamadığımız için EASA üyesi değiliz. Normal bir Üniversite mezunu Torpille işe girip Ülkemizin havacılık otoritesi adına denetleme yapıyor ve Flap nedir bilmeden Bakım denetimi yapıyor... Şimdi soruyorum? Neden....
  • 1. SHYO ların mühendis yetiştirmesi için önce adının sonra müfredatının değişmesi gerekiyor. O zaman kim teknisyen yetiştirecek sorusu ortaya çıkar. 2. 4 yıl lisans eğitimi uçak üzerinde bizzat çalışacak personelin teorik eğitimi için çok fazla. Bunun en az 2 yılının pratik çalışma olarak sektörde yapılması lazım. Böylece eğitimin sonunda lisans da alınması kolaylaşır. 3. Mühendislik okulları da artık mühendis ünvanı vermiyor. Yerine "mühendislik lisans diploması" veriliyor
  • shyo okulları ve shgm bence ikiside suçlu.gerekli çalışmalar ve incelemeler yapılmıyor.shyo ları haklarını aramıyor veya bu eğitimi gerçekten ne için verdiklerini bilmiyorlar ve bizleri mağdur ediyorlar.shgm lisans almak için bizim önümüze birçok en gel çıkarıyor ama biraz araştırma yapsada şirketlerde kimler (hiç tecrübesi olmayan,ofislerinden hiç çıkmamış insanlar)lisans alıyor.ama onlarda kendilerince haklılar demi koltuk kavgası......arada olan bizlere oluyor.bizlerin ne kadar başarılı olduğu veya nasıl çalıştığı önemli değil bunu kimse anlamaz....

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programının bu haftaki konukları Kayseri Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu son sınıf öğrencileri oldu.

Sivil Havacılık Yüksek Okulları’nda okuyan ve mezun olan öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların masaya yatırıldığı programda öğrenciler adeta dert yandı.

“TIP DIŞINDA HER BÖLÜME GİREBİLİYORDUK”

Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu’na giriş yaptıkları dönemde her bölümün 15 kontenjana sahip olduğunu ifade eden öğrenciler, günümüzde bu sayının 30’a yükseldiğini söylediler.

Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Elektrik-Elektronik bölümü son sınıf öğrencisi Ertuğrul Karatay, “Okula girerken sahip olduğumuz puanlarla Erciyes Üniversitesi’nde TIP dışında tüm bölümlere giriş yapabiliyorduk. Biz bu işi sevdiğimiz için bu bölümü tercih ettik” dedi.

Karatay, Anadolu, Erciyes ve Kocaeli Üniversiteleri’nin yılda 160 civarında öğrenci mezun ettiğini belirtti.

Okul boyunca 1 yıl hazırlık ve 4 yıl lisans eğitimi olmak üzere 5 yıl eğitim gördüklerini ifade eden Ertuğrul Karatay, “Avrupa Havacılık Otoritesinin koyduğu kurallar gereği, belli derslerin belli saatlerde verilmesi gerekiyor. Okulumuzda da o yüzden bu süre zarfında eğitim veriliyor” şeklinde konuştu.

Kara Kutu

“UÇAKLA İLK KARŞILATIĞIMDA ŞAŞIRDIM”

Uçakla ilk karşılaştıklarında yaşadığı duyguları da aktaran öğrenciler, o an çok şaşırdıklarını söylediler.

Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Elektrik-Elektronik bölümü son sınıf öğrencisi Fatih Delikaya, “Uçakla ilk karşılaştığım anda çok şaşırdım. Ama olayın içine girdikçe, okulda öğrendiklerimizin pratikte ne kadar örtüştüğünü gördüm” dedi.

Yine Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Elektrik-Elektronik bölümü son sınıf öğrencilerinden Eray Soner de uçak ilk karşılaştığında yaşadığı duyguları “Uçağa ilk girdiğimde “bu uçak nasıl kalkıyor?” dedim. Harikulade bir araç” diyerek anlattı.

“HİÇ BİR VASFIMIZ YOK!”

Okula giriş yaptıkları dönemde modül uygulaması bulunmadığını ancak şimdi mezun olan öğrencilerin modül uygulamasına tabi tutulduğu belirten konuklar, “Biz okula başladığımız dönemde modül uygulaması yoktu. Şimdi mezun olduğumuzda hiçbir vasfımız yok” dediler.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bu durum karşısında suskun kalmayacağını düşündüklerini ifade eden SHYO öğrencileri, mağdur durumda olduklarını söylediler.

“PİŞMANIM!”

Karşı karşıya kaldıkları bu durum karşısında büyük üzüntü yaşadıklarını ifade eden Erciyes Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Uçak Elektrik-Elektronik bölümü son sınıf öğrencilerinden Eray Soner, “5 yıldır bu bölümde okuyorum. Mezun olduğumuzda hiçbir vasfa sahip olmayacağız. Şuan bu durumda olduğum için ve bu bölüme girdiğim için pişmanım. Okula giriş yaptığımız zaman böyle bir şey söz konusu değildi. O dönemde böyle bir şey olsaydı belki de bu bölümü tercih etmeyebilirdim” dedi.

Ertuğrul Karatay da “Bizim başladığımız dönemde böyle bir uygulama yoktu. Neden bizim elimizde olan hakkı aldılar. Mezun olduktan sonra bir teknisyen lisansımız bile olmayacak. Diğer okullardaki öğrencilerle de bu konu üzerinde çalışmalar yapıyoruz. En kısa zamanda gerekli yerlere başvurularda bulunacağız” şeklinde konuştu.

Kara Kutu programına telefonla bağlanan ve yine SHYO mezunu olan öğrenciler de arkadaşlarını medeni cesaretinden dolayı kutladıklarını belirterek benzer sıkıntılardan mağdur olduklarını söylediler.

Kara Kutu

Öte yandan Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) Başkanı Tevfik Kırmacı da canlı yayına telefonla bağlanarak mağdur durumdaki öğrencileri desteklediklerini ifade edip önemli şeyler söyledi.

Programın sonunda öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için elinden geleni yapacağını belirten Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı ve UTED Onursal Başkanı Sefa İnan, konularından, işe başladıkları zaman kendilerini üniversite okumayan teknisyenlerden üstün görmeme sözünü de aldı.

İşte Sivil Havacılık Yüksek Okulu öğrencilerinin konuk olduğu o programın tamamı:

1. Bölüm



2. Bölüm



3. Bölüm



4. Bölüm

“SHYO’DA OKUDUĞUM İÇİN PİŞMANIM!”

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Misafir ~ 14 yıl önce
erciyes shyo thy teknik a.ş ile my yeknikle yaptığı eğitim protokolünüm aynısı imzaladı. 16.12.2009

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
amerikada bu işlerin 2 3 aylık kursları var .aç oku araştır.5 sene yüksek okul dünyanın hiçbir yerinde yok.belki mozambikte vardır bilmiyorum.maaşlara gelince yeni giren teknisyen lisanslı da olsa thy'de 1800 tl civarında alır.benim de yazmış olduğum gibi lise mezunu sıradan havalimanı polisi de bu maaşı alabiliyor.thy'nin tek artısı ikramiye olması ama o da yakında kaldırılacak(pas yeni girene yok.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
uçak teknisyeni olayı fazla büyütülüyor.5 sene okumak çok fazla bu iş için.rizeli olmanız ya da akp'den sağlam bir torpil bulmanız uçak teknisyeni olmak için yeterlidir.meslek lisesinin elektrik makina gibi kıytırık bölümlerini zar zor bitirip şimdi hangarda uçak teknisyeniyim diyen onlarca insan mevcuttur.ingilizce de şart değildir.çünkü yalaka abileri onlara takıldıkları yerde yardımcı olurlar ve onları fazla yormazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ulkemızde onlarca fakulte mezunu bos gezmekte sadece sıze ozgu degıl.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadasım cekıcı nereye vuracagın kadar nasıl vuracagında onemlıdır az vurursun yaramaz cok vurursunolmaz.. cekıcı vurdugunda gelen sesıde anlayacaksın arkası dolumu bosmu BUDA KITAPTA YAZMAZ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaslar okul 5 sene cok uzun sıkıntılarınızı anlayabılıyorum fakat ucagı gormeden dokunmadan sadece stajla lısans alıp ucak ucurulmaz... amm dekı ucakla gercek ucak cok farklı amm de yazmayan tokmak var.--amm de yazmayan bostık kazıyıcı var--amm de yazmayan her cantada bulunan biz var---bunları bılmeden govde dekı soguklugu hıssetmeden ucak ucurulmaz. yanlıs sukı yap okulu 2 sene en sonundada sok modul sınavına gecenede dekı 1 sene calıs gel lısansını al.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neden Sivil havacılık mezunu öğrenciler 4 yıl boyunca sertifikalandırılıp ta bu denetimleri yapmıyor, ya da neden bakım hangarında torpilliler iş yapmaya çalışıyor (ne kadar yaptıkları da göz önünde). Havacılığımız nereye gidiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SHYO'da okuduğu için pişman olan harkadaşlar sonuna kadar haklıdır. Nedendir bilinmez, havacılıkta nereye gireceksen torpilin varsa girersin deniliyor. Sanırım işlerde böyle yürüyor. Nereden mi biliyorum. Havacılık bakım standardı JAR'dı. Ama artık JAR diye bir kuruluş yok, ama biz hala JAR'a üyeyiz. Olmayan bir kuruluşa. JAR yerine EASA geldi ve standardı da; bir işi bilen, yani o işin eğitimini alan kişi yapsın, bilen kişi diyor. Ve buna uyamadığımız için EASA üyesi değiliz. Normal bir Üniversite mezunu Torpille işe girip Ülkemizin havacılık otoritesi adına denetleme yapıyor ve Flap nedir bilmeden Bakım denetimi yapıyor... Şimdi soruyorum? Neden....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. SHYO ların mühendis yetiştirmesi için önce adının sonra müfredatının değişmesi gerekiyor. O zaman kim teknisyen yetiştirecek sorusu ortaya çıkar. 2. 4 yıl lisans eğitimi uçak üzerinde bizzat çalışacak personelin teorik eğitimi için çok fazla. Bunun en az 2 yılının pratik çalışma olarak sektörde yapılması lazım. Böylece eğitimin sonunda lisans da alınması kolaylaşır. 3. Mühendislik okulları da artık mühendis ünvanı vermiyor. Yerine "mühendislik lisans diploması" veriliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
shyo okulları ve shgm bence ikiside suçlu.gerekli çalışmalar ve incelemeler yapılmıyor.shyo ları haklarını aramıyor veya bu eğitimi gerçekten ne için verdiklerini bilmiyorlar ve bizleri mağdur ediyorlar.shgm lisans almak için bizim önümüze birçok en gel çıkarıyor ama biraz araştırma yapsada şirketlerde kimler (hiç tecrübesi olmayan,ofislerinden hiç çıkmamış insanlar)lisans alıyor.ama onlarda kendilerince haklılar demi koltuk kavgası......arada olan bizlere oluyor.bizlerin ne kadar başarılı olduğu veya nasıl çalıştığı önemli değil bunu kimse anlamaz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000