10 Ocak 2009, Cumartesi 07:37:15

79 yıllık tarihi uçağımıza saygı

Mudanya Belediyesi, ilçe tarihinde bir mirası daha gün ışığına çıkardı...
  • En azindan yilda bir defa Mudanya'ya bizde gitmekteyiz.Iskele Meydaninda 1/1 maketin yapilmasini bekleriz.Bunu finanse edecek olusum,Mudanya ve Bursa'da vardir.Haydi gayret
  • Ufacık maket yapmışlar,övünüyorlar.Çok komik.Madem birşey yapacaktınız,gerçek ölçülerde maketini yapsaydınız da şehrin bir parkına koysaydınız.O ne öyle çocuk oyuncağı gibi.Geçmişe saygıymış.Saygıya bak.

1929-1930 yıllarında Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleriyle olan yakın ilişkiler çerçevesinde Çekoslavakya'dan alınan 16 adet Letov S-16 tipi uçaktan biri olan Mudanya Mütarekesi uçağının aslına uygun olarak Mudanya Belediyesi tarafından maketi yapıldı.

İki mürettebatlı uçak Türk Ordusu'nun gücünü arttırmak için alınan hava keşif bölüklerinde oldukça başarı göstermiş ve Mudanyalılar adına Mehmet Hayri İpar tarafından bağışlanan uçağa Mudanya Mütarekesi adı verilmişti.

Mudanya Belediye Başkanı Erol Demihisar yaptığı açıklamada, "Mudanya Mütarekesi Türkiye sınırlarının çizildiği barışa atılan imzanın yaşandığı yerdir. Tarihte atılan bu imza ile önemli bir yer tutan Mudanya geçmişini bilmek adına bu onursal tarihi imzayı taşıyan kent olarak üzerine düşeni yapmalıdır. Bunun içindir ki Mudanya Mütarekesi'nin öncesini ve sonrasını ve tarihte adı geçen isimleri anlatan 5 Mudanya kitabı, tarih,bilim ve araştırmacı profesörler tarafından araştırılarak yayımlanmıştır. Şimdi de Mudanya Mütarekesi uçağının bir maketi yapılarak Mudanya Belediyesi'nde sergilenmektedir. Önümüzdeki günlerde Mudanya Kent Müzesi oluşturmak en büyük isteğimdir. Bunun için çalışmalara başladık. Mudanya'nın tarihteki tüm bağı, tarihte kullanılan her ne varsa giysileri,eşyaları toplayıp bunları kent müzesinde sergilemek istiyorum" diye konuştu.


uçak

79 yıllık tarihi uçağımıza saygı

Yorumlar

Neredeyiz ~ 15 yıl önce
En azindan yilda bir defa Mudanya'ya bizde gitmekteyiz.Iskele Meydaninda 1/1 maketin yapilmasini bekleriz.Bunu finanse edecek olusum,Mudanya ve Bursa'da vardir.Haydi gayret

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xmex ~ 15 yıl önce
Ufacık maket yapmışlar,övünüyorlar.Çok komik.Madem birşey yapacaktınız,gerçek ölçülerde maketini yapsaydınız da şehrin bir parkına koysaydınız.O ne öyle çocuk oyuncağı gibi.Geçmişe saygıymış.Saygıya bak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000