09 Ocak 2012, Pazartesi 08:01:46

76 YIL ÖNCEYDİ...

NuD38 adında çift motorlu altı kişilik bir yolcu uçağı yapımı başarıyla tamamlandı...
  • Vatan için çalışan mutlaka cezalandırılır. Vatan hainleri her tarafa sızmıştır vatan a hizmet edenleri cezalandırmak için pusuda beklemektedir !
  • İstanbul'un 3.havalimanı için isim hazır. Devlet ayıbını düzeltmeli.
  • Bu Türk tarihinde kara bir lekedir ve öyle kalacaktır. Şimdilerde ise kendi uçağımızı yapacağız diyip de bu işe ilk defa girişmiş gibi gözüken Türk Hava Kurumu kendini böyle lanse edeceğine önce yaptığı bu ayıbı halka itiraf edip özür dilemelidir!
  • Bu yazı kendi uçağımızı yapabileceğimize inanmayanlara ithaf olsun. Nuri Demirağın, Vecihi Hürkuşun hayatlarını okudukça içim sızlar. Devrim arabası projesini sabote edenler, kendi uçağımızı yaptırmayanlar bu ülkede ogünden bugüne doğan ve bu ülke var olmaya devam ettikçe doğacak her Türk Vatandaşının vebalini kabirlerinde bile taşımaya devam edecekler. Nasıl bir zihniyet bir ülkenin gelceğini bukadar dar bir görüşle Zapt-i Rapt altına alır.
  • Girasun Ordu arasına yapılacak havalimanına isim arayışı sürüyor. Bundan güzel fırsat olurmu acaba.
  • İşte CHP'nin Türkiye'nin gelişimine nasıl takoz koyabildiğinin en güzel kanıtı. Neyseki Nuri Demirağ 1957 yılında kahrından ölüp kurtuldu. Zira yaşamaya devam etseydi Vecihi Hürkuş gibi bir de 27 Mayıs cuntacılarının zulmüne maruz kalırdı.
  • Ah o malum zihniyet,arınıyoruz şükürler olsun...
Bu Türkiye’nin kendi uçağını artık yapabildiği anlamına gelmekteydi. Üretilen uçaklar İstanbul’daki test uçuşlarından başarı ile geçti. Bu uçaklarla binlerce saat uçuş gerçekleştirildi ve herhangi bir aksaklık yaşanmadı. 
 
Son zamanlarda gündeme gelen Türkiye kendi otomobilini yapabilir mi tartışmaları bir yana Türkiye 1936 yılında kendi uçağını üretmişti. Türkiye’nin önemli iş adamlarından Nuri Demirağ’ın çabalarıyla kurulan uçak fabrikası yaşanan talihsiz bir olayın ve dönemin yöneticilerinin desteğini çekmesi üzerine kapanmak zorunda kaldı.
 
İlk demiryolu müteahhidi Nuri Demirağ
 
1930’lu yıllarda Türkiye demiryollarına ağırlık vermeye başlamıştı. Ülkedeki demiryolu ağı artırılacaktı aynı zamanda da yabancıların işletmesinde olan demiryolu hatları devletleştirilecekti. Bu devletleştirme hareketi sürecinde bir Fransız şirketine verilen Samsun-Sivas hattı demiryolu inşaatının ihalesi iptal edildi. Yapım hakkının iptal edilmesinin ardından bu hat için tekrar ihaleye çıkıldı ve ihaleyi en düşük teklif veren Nuri Demirağ kazandı. Böylece Türkiye’nin ilk demiryolu müteahhidi Nuri Demirağ oldu. Kısa süre içinde bu hattı tamamlayan Demirağ daha sonra Samsun-Erzurum,Sivas-Erzurum ve Afyon-Dinar hattını yani yaklaşık 1250 kmlik hattın inşasını tamamlar. Soyadı kanunun çıktığı günlerde ise bu başarısından dolayı Atatürk kendisine Demirağ soyadını vermişti.
Nuri Demirağ’ın ülkeye kazandırdıkları yalnızca bunlar değildi. Karabük’te demir-çelik fabrikası,İzmit’te kağıt fabrikası,Bursa’da Merinos, Sivas’ta ise çimento fabrikalarının inşaatlarını yapmıştı. Demirağ ülkenin kalkınması için yer altı kaynaklarının değerlendirilmesi bunun için de sanayinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünmekteydi.
 
1930’lu yıllarda yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle ordunun uçak ihtiyacı halktan ve zengin işadamlarından toplanan bağışlar ile karşılanmaktaydı. Bu amaçla bağış kampanyaları düzenleniyordu. Türk Hava Kurumu yetkilileri işadamlarından yardım topluyordu. Nuri Demirağ kendisine bağış için gelen görevlilere “Benden bu millet için bir șey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim.” diyordu.
 
Türk tipi uçak hayali
Nuri Demirağ Türkiye’nin kendi uçağını kendi plan ve projeleri ile üretmekten yanaydı. Yüzde yüz Türk malı bir uçak yapılması gerektiğini düşünmekteydi.Bu konuda şöyle diyordu: "Avrupa'dan, Amerika'dan lisanslar alıp tayyare yapmak kopyacılıktan ibarettir. Demode tipler için lisans verilmektedir. Yeni icat edilenler ise bir sır gibi, büyük bir kıskançlıkla saklanmaktadır. Binaenaleyh kopyacılıkla devam edilirse, demode şeylerle beyhude yere vakit geçirilecektir. Şu halde Avrupa ve Amerika'nın son sistem teyyarelerine mukabil, yepyeni bir Türk tipi vücuda getirilmelidir"
Bu amaçla İstanbul Beşiktaş’ta atölye olarak kullanılacak bir bina yaptırdı.Asıl fabrika ise Sivas Divriği’de kurulacaktı. Demirağ ayrıca şu anki Atatürk Havaalanının bulunduğu  Yeşilköy’de Elmas Paşa Çiftliğini satın aldı. Burada uçuş sahası, uçak tamir atölyesi ve hangarlar yaptırdı.
 
İlk Türk uçağı: ND-36
Nuri Demirağ  Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden olan Selahattin Alan ile beraber hareket ediyordu. Çalışmalar kısa sürede netice vermeye başladı. Beşiktaş’taki fabrikada Selahattin Alan’ın projesini çizdiği ND-36 adı verilen tek motorlu Türkiye’nin ilk uçağı üretildi. Aynı günlerde Türk Hava Kurumu da 10 tane eğitim uçağı siparişi vermişti. Bu siparişler yapılırken aynı zamanda bir de yolcu uçağı yapım çalışması sürmekteydi. 1938 yılına gelindiğinde NuD38 adında çift motorlu altı kişilik bir yolcu uçağı yapımı başarıyla tamamlandı. Bu Türkiye’nin kendi uçağını artık yapabildiği anlamına gelmekteydi.
 
Üretilen uçaklar İstanbul’daki test uçuşlarından başarı ile geçti. Bu uçaklarla binlerce saat uçuş gerçekleştirildi ve herhangi bir aksaklık yaşanmadı. Uluslararası havacılık kuruluşlarından A sınıfı yolcu uçağı belgesi alınmıştı.Yani her şey yolunda gidiyordu.
 
Yaşanan kaza ve sonun başlangıcı
 
Fakat Türk Hava Kurumu İstanbul’daki uçuşları yeterli görmedi, test uçuşlarının Eskişehir’de tekrar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Tekrar yapılacak test uçuşunu uçağın planını projesini hazırlayan Mühendis Selahattin Alan kendisi yapmak istemişti. Ancak bu isteği hem kendisinin hem de Türk uçağının sonunu getirdi. Test uçuşu başarılı bir şekilde sona eriyordu ki iniş sırasında bir kaza gerçekleşti. Selahattin Alan piste inerken geride açılmış olan hendekleri göremeyince hendeğe çarpmış böylece hem uçak düşmüş hem de kendisi hayatını kaybetmişti. Uçak pilot hatasından kaynaklanan bir sebeple düşmesine karşın Türk Hava Kurumu daha önceden verdiği siparişleri iptal etti. Nuri Demirağ Türk Hava Kurumunu mahkemeye verdi. Ancak oradan çıkan karar da Demirağ’ın aleyhine oldu.
Nuri Demirağ test uçuşlarının yeniden yapılmasını talep etmesine birkaç kez Cumhurbaşkanı İnönü’ye mektup yazmasına karşın herhangi olumlu bir karşılık alamadı. Uluslararası test sonuçları Türk Hava Kurumunu yeni bir test uçuşu gerçekleştirmek için bile ikna edemedi. İsmet İnönü ise Nuri Demirağ’ı zenginlikten başı dönmekle itham etmeye başlamıştı.İşte tüm bu yaşananların ardından Türkiye’nin ilk uçak üretim serüveni sona erdi.Nuri Demirağ’ın ürettiği uçaklar sattırılmadı bu durum fabrikanın kapanmasına sebep oldu.Ayrıca Yeşilköy’de satın aldığı Elmas Çiftliği arazisi yani oluşturmaya başladığı havaalanının arazileri devlet tarafından metrekaresi bir buçuk kuruştan istimlak edildi.Onun da yarım kuruşu vergi olarak alındı.
 
Kaynaklar:
 
"Nuri Demirağ Hayat ve Mücadeleleri, Nu.D Matbaası, Necmettin
Deliorman", 1957
 
Nuri Demirağ: Türkiye'nin Havacılık Efsanesi, Ötüken yay. Dr.Fatih Dervişoğlu", 2007

(Dünya Bülteni)
76 YIL ÖNCEYDİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 12 yıl önce
Vatan için çalışan mutlaka cezalandırılır. Vatan hainleri her tarafa sızmıştır vatan a hizmet edenleri cezalandırmak için pusuda beklemektedir !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İstanbul'un 3.havalimanı için isim hazır. Devlet ayıbını düzeltmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu Türk tarihinde kara bir lekedir ve öyle kalacaktır. Şimdilerde ise kendi uçağımızı yapacağız diyip de bu işe ilk defa girişmiş gibi gözüken Türk Hava Kurumu kendini böyle lanse edeceğine önce yaptığı bu ayıbı halka itiraf edip özür dilemelidir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bu yazı kendi uçağımızı yapabileceğimize inanmayanlara ithaf olsun. Nuri Demirağın, Vecihi Hürkuşun hayatlarını okudukça içim sızlar. Devrim arabası projesini sabote edenler, kendi uçağımızı yaptırmayanlar bu ülkede ogünden bugüne doğan ve bu ülke var olmaya devam ettikçe doğacak her Türk Vatandaşının vebalini kabirlerinde bile taşımaya devam edecekler. Nasıl bir zihniyet bir ülkenin gelceğini bukadar dar bir görüşle Zapt-i Rapt altına alır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Girasun Ordu arasına yapılacak havalimanına isim arayışı sürüyor. Bundan güzel fırsat olurmu acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İşte CHP'nin Türkiye'nin gelişimine nasıl takoz koyabildiğinin en güzel kanıtı. Neyseki Nuri Demirağ 1957 yılında kahrından ölüp kurtuldu. Zira yaşamaya devam etseydi Vecihi Hürkuş gibi bir de 27 Mayıs cuntacılarının zulmüne maruz kalırdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ah o malum zihniyet,arınıyoruz şükürler olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000