09 Ağustos 2015, Pazar 09:11:10

75 yaşındaki uçak gökyüzünde

Havacılık sektöründe yaygın şekilde kullanılan, ‘Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır' şeklinde çok manidar bir söz vardır. Evet gerçekten de, uçak ne kadar yeni olursa olsun eğer bakımı iyi yapılmamışsa kaza kaçınılmazdır.
  • Sayın Akbaba,sadece ülke kaynakları anlamında ,fotoğrafta kanatta doğru yerde duran yüzü size dönük insan yanınızda oldukça düşündüklerinizi yapabilirsiniz,kutlarım ve projelerinizin başarılarını dilerim.
  • Yakışır Rauf Bey sizin gibi insanlar varoldukça genel havacılık yükselecek. Havacılık sevdanız ve azminiz için sizi kutluyorum. Kubilay Varol

Havacılık sektöründe yaygın şekilde kullanılan, ‘Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır' şeklinde çok manidar bir söz vardır. Evet gerçekten de, uçak ne kadar yeni olursa olsun eğer bakımı iyi yapılmamışsa kaza kaçınılmazdır.

İşadamı Rauf Akbaba da bu sözün ne kadar gerçek olduğunu gösteren havacılık tutkunlarından biri. Tecrübeli pilot, satın aldığı 2. Dünya Savaşı'nda kullanılan 75 yaşındaki Boeing Stearman tipi uçakla uçuşlara başladı. Uçağı Türkiye'ye getiren 61 yaşındaki başarılı pilot, şimdilerde bu tarihî uçakla gökyüzünde süzülmenin keyfini çıkarıyor. Akbaba, tüm pilotların böyle bir hava aracıyla uçmak istediğine dikkat çekerek, bu yüzden kendisinin de bu hayali gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını söylüyor.

Rauf Akbaba, 1974'te girdiği sınavları kazanamayınca çok istediği Hava Kuvvetleri'nde pilot olma şansını kaybetmiş. Ancak havacılığa ve uçaklara karşı tutkusu hiç azalmayan Akbaba, daha sonra İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünü kazanmış. Genç mühendis, üniversiteden mezun olduktan sonra da inşaat sektörüne adım atmış. 30 yılı aşkın süre çelik konstrüksiyon projelendirme alanında çalışmalar gerçekleştiren başarılı işadamı, Ankara Esenboğa Havalimanı ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali çatısı, İstanbul Seyrantepe'deki Galatasaray Stadı çatısının yanı sıra Rusya'nın başkenti Moskova'da Avrupa'nın en yüksek binasının yapımı gibi pek çok projede yer almış.

iki UÇAĞI VAR

Mühendislik alanında yoğun çalışma yürüten Rauf Akbaba, bir yandan da hobi olarak uçaklarla ilgilenmeyi sürdürdü. Burak Havacılık'ta amatör pilot lisansını yani PPL alan tecrübeli pilot, ilk olarak 1979 model Bellanca Citabria 7gcbc tipi uçağı satın aldı. Ancak Akbaba, sürekli arıza yapmaya başlayan uçağı, bir süre sonra satmak zorunda kaldı. Tecrübeli pilot, daha sonra Ankara Esenboğa Havalimanı'nda Çek tasarımı ve imalatı Evektor Eurostar SLW tipi uçağı yakından inceleme ve demo uçuşu yapma fırsatı buldu. Airex Havacılık Fuarı'nda uçağı tekrar inceleyen Akbaba, beğendiği 2008 model Evektor Eurostar model uçağı ise 85 bin Euro'ya satın aldı.

İşadamı Rauf Akbaba, hayalini kurduğu 75 yaşındaki Boeing Stearman tipi uçağı ise yılbaşında teslim aldı. Bir dizi eğitimden sonra uçuşlara başlayan Akbaba, şimdilerde Sivrihisar'daki Hava Parkı'ndan kalkış gerçekleştirerek ihtiyar kuş ile gökyüzünde süzülmenin keyfini çıkarıyor. Tecrübeli pilot, uçakla ilgili eğitim çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, bir süre sonra İtalya'da eğitim uçuşlarına katılacağını dile getiriyor.

HAYALİ DÜNYA TURU

Akbaba, jet pilotu olamadığını ancak şu anda yaptığı uçuşlardan çok büyük keyif aldığını söylüyor. Aktif iş hayatını bitirdikten sonra şartların da uygun olması halinde 10 yıl içinde dünya turuna çıkmayı düşündüğünü anlatan Akbaba, gelecek yıl da farklı bir projede yer almak istiyor. Başarılı pilot, bundan sonra Boeing Stearman tipi uçakla ilgili eğitimlere ağırlık vereceğine dikkat çekerek, kendisini yeterli görmesi halinde 75 yaşındaki uçağı ile gelecek yıl Girit Adası ile Cape Town Ümit Burnu arasında gerçekleşecek Hava Rallisi'ne katılmayı da planlıyor. (Mustafa Gün/Zaman)

Weekend fun at Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi with Fuat Erturk

Posted by Rauf Akbaba on 14 Haziran 2015 Pazar



 

75 yaşındaki uçak gökyüzünde

Yorumlar

Antalya ~ 9 yıl önce
Sayın Akbaba,sadece ülke kaynakları anlamında ,fotoğrafta kanatta doğru yerde duran yüzü size dönük insan yanınızda oldukça düşündüklerinizi yapabilirsiniz,kutlarım ve projelerinizin başarılarını dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 9 yıl önce
Yakışır Rauf Bey sizin gibi insanlar varoldukça genel havacılık yükselecek. Havacılık sevdanız ve azminiz için sizi kutluyorum. Kubilay Varol

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000